Vaření

Veronika „KOKO“ Kokešová: Masáky na paprice se sojovými knedlíčky

Recept vypadá složitě jen na první pohled, když vidíte výčet ingrediencí, ale žádné strachy. Pokud jste si dopoledne přivezli z lesa košík masáků, tento způsob zpracování musíte vyzkoušet. Samotné vaření v Multicookeru (masáků a knedlíčků dohromady) zabere celkem 30 minut. Před tím vás čeká jen krátká příprava a čištění hub.Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů.

masak

Ingredience na 4 porce

Na knedlíčky:

  • 200 g na kostičky nakrájených včerejších sojových rohlíků
  • 60 g slaniny
  • 60 g pórku
  • 2 lžičky sádla + 1 lžička na vymazání pařáčku
  • 60 ml mléka
  • cca 40 g hladké mouky na tvoření jednotlivých knedlíčků

Na masáky na paprice:

  • 500 g očištěných a oloupaných klobouků masáků (růžovek)
  • 100 g na jemno nasekané cibule
  • 50 g pórku
  • 3 lístků čerstvé šalvěje
  • 4 cherry rajčátka
  • 3 lžičky kapar ve slaném nálevu (možno vynechat)
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 4 lžičky lahůdkové papriky (koření)
  • 350 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g uvařených brambor nebo dvě lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce smetany ke šlehání (možno vynechat)
  • pepř podle chuti
  • 2 lžičky sádla

Začněte přípravou knedlíčků. Včerejší sojové rohlíky nakrájejte na kostičky jako na nádivku. Nůž neodkládejte, chce to ještě na drobno nakrájet pórek a slaninu. Pokud chcete mít knedlíčky obzvláště chutné, doporučuji na program „Zapékání“ vše orestovat po dobu 10 minut v Multicookeru. Chutě se spojí, slanina pustí vůni, rohlíky ji nasají, pórek zvláční. V tu chvíli odložte stranou do misky, kam přilijete mléko. Důkladně promíchejte a nechte stát a nasávat.

Během toho oloupejte masáky, odstraňte nohy (často jsou velmi červivé a na vaření se nepoužívají). Klobouky nakrájejte nebo natrhejte na nudličky o velikosti dršťek. Cibuli a porek nakrájejte na drobno. Lístky šalvěje na úzké proužky. Rajčátka na kousíčky. Pokud budete zahušťovat předem uvařeným bramborem (např. zbylým ze včerejšího oběda), nastrouhejte na jemno. Nemáte-li ho, později použijete hladkou mouku místo něho. Nastavte Multicooker na program „Zapékání“, dejte do vnitřní nádoby dvě lžičky sádla a na něm po dobu 5 minut nechte zesklovatět a změknout cibulku s pórkem a přidejte rovnou i šalvěj, ať se provoní. Pak přidejte houby a nechte dalších pár minut slehnout, během toho občas zamíchejte. Přidejte rajčátka, kapary, protlak a lahůdkovou papriku. Zarestujte, aby se masáky obalily a zčervenaly. Nyní přidejte nastrouhaný brambor nebo mouku, také sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a vlijte vývar. Přepněte na program „Knedlíky“ a zavřete hrnec. Nelekejte se, je to vyzkoušené :) Nastavte čas na 20 minut.

Teď je čas na knedle. Do misky přidejte vajíčko a opět promíchejte. Mouku dovnitř není nutné vůbec přidávat. Stačí ji jen použít v ruce na vnější obalení knedlíčků. Z daného množství byste jich měli vytvořit 16 ks o velikosti ping-pongového míčku. Pomocí lžíce a pomoučených rukou je to hračka. Rovnou je odkládejte do napařovací bílé nádoby vymazané lžičkou másla.

Až bude časovač Multicookeru ukazovat 8 minut do konce vaření v programu „Knedlíky“, vložte pařáček spolu s knedlíčky dovnitř a opět přiklopte. Až to zapípá, je skoro hotovo. Stačí jen přimíchat smetanu do masákové směsi.

Pozn. Recept je připraven pro Panasonic Multicooker SR-TMJ501 – model s 10 programy.

Panasonic Multicooker

   
26.08.2014 - Recepty s návodem - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] zwiki [*]

    Dost pracný recept,ale dobrý šmakSml16

    superkarma: 0 26.08.2014, 22:58:54
  2. avatar
    [5] gerda [*]

    růžovky jsou ze všeho nejlepší jako minutka na topince. Falešná dršťková taky není marná. Sml16

    superkarma: 0 26.08.2014, 16:36:23
  3. [4] hada [*]

    růžovky mám ráda, ale většinou si je dělám klasicky na másle, nebo jako řízekSml16 rajčata nemám rádaSml15

    superkarma: 0 26.08.2014, 13:30:54
  4. [3] Helena Svatková [*]

    Sóju jím velmi často, hlavně paštiky a uzené a marinované tofu, rovněž mám ráda tofujózu a sojonézu a tatarku. Sml30

    superkarma: 0 26.08.2014, 12:09:48
  5. [2] vladka60 [*]

    Klidně bych to ochutnala.

    superkarma: 0 26.08.2014, 08:57:42
  6. avatar
    [1] Milala [*]

    Tak to bych si klidně dala na oběd. I když bych možná vynechala sojové knedlíky.

    superkarma: 0 26.08.2014, 08:10:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme