vepřový guláš

Velice dobré jídlo, které se hodí hlavně na současné podzimní dny. Můžete ho podávat s tarhoňou jako my, výborné bude ale také s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Guláš patří mezi jídla, která vám rozvoní celý dům. Už když dohněda smažíte cibulku, tak voní jako blázen. Já jsem k němu tentokrát zvolila domácí tarhoňu. Snadný recept zvládne každý a tahle příloha se vám určitě zalíbí.

Suroviny na guláš

  • 1 kg vepřového plecka
  • 500 g cibule
  • sádlo na smažení
  • 4 lžičky sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 lžíce hladké mouky (nemusí být)
  • něco „pikantního“ - my jsme přidávali tabasco, můžou být i chilli papričky

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Dejte smažit na rozpálené sádlo. Bude to trvat poměrně dlouho, protože cibule musí mít krásnou tmavou, ne spálenou, barvu. Až se vám zdá dostatečně osmahnutá, přidejte maso, nakrájené na větší kostky. Za stálého míchání opečte, až maso ze všech stran změní barvu.

Obsah hrnce zasypejte paprikou a promíchejte. V této chvíli můžete přidat mouku na zahuštění. Ale nemusíte. To záleží na vás.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Zalijte vodou, aby bylo maso ponořené.

Kdo má rád pikantní jídla, může přidat něco pikantního.

Duste při nízké teplotě, dokud není maso měkké. Promíchávejte a podle potřeby doplňujte vodu a dochuťte.

tarhoňa

Suroviny na tarhoňu

  • 2 vejce
  • 350 - 400 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli

Postup

Všechny suroviny smíchejte na pracovní ploše dohromady. Vytvořte těsto, které nebude lepit. Začněte s menším množstvím mouky a přidávejte více podle potřeby.

Z těsta vytvarujte kouli, kterou na hrubém struhadle nastrouhejte na pracovní plochu. Nastrouhanou tarhoňu rozprostřete na čistou utěrku a nechejte asi hodinku proschnout.

Připravte si velký hrnec s osolenou vodou, kterou přivedete k varu. Do vody vsypejte proschnutou tarhoňu. Vařte asi šest minut, doměkka.

Podávejte nejen ke guláši.

Dobrou chuť přeje Elly.

Skvělé vepřové pochoutky na našem magazínu

rillettes

vepřové kotlety s tymiánem a česnekem

vepřové ragú

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama