Vaření

Vepřový guláš s tarhoňou

vepřový guláš

Velice dobré jídlo, které se hodí hlavně na současné podzimní dny. Můžete ho podávat s tarhoňou jako my, výborné bude ale také s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Guláš patří mezi jídla, která vám rozvoní celý dům. Už když dohněda smažíte cibulku, tak voní jako blázen. Já jsem k němu tentokrát zvolila domácí tarhoňu. Snadný recept zvládne každý a tahle příloha se vám určitě zalíbí.

Suroviny na guláš

  • 1 kg vepřového plecka
  • 500 g cibule
  • sádlo na smažení
  • 4 lžičky sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 lžíce hladké mouky (nemusí být)
  • něco „pikantního“ - my jsme přidávali tabasco, můžou být i chilli papričky

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Dejte smažit na rozpálené sádlo. Bude to trvat poměrně dlouho, protože cibule musí mít krásnou tmavou, ne spálenou, barvu. Až se vám zdá dostatečně osmahnutá, přidejte maso, nakrájené na větší kostky. Za stálého míchání opečte, až maso ze všech stran změní barvu.

Obsah hrnce zasypejte paprikou a promíchejte. V této chvíli můžete přidat mouku na zahuštění. Ale nemusíte. To záleží na vás.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Zalijte vodou, aby bylo maso ponořené.

Kdo má rád pikantní jídla, může přidat něco pikantního.

Duste při nízké teplotě, dokud není maso měkké. Promíchávejte a podle potřeby doplňujte vodu a dochuťte.

tarhoňa

Suroviny na tarhoňu

  • 2 vejce
  • 350 - 400 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli

Postup

Všechny suroviny smíchejte na pracovní ploše dohromady. Vytvořte těsto, které nebude lepit. Začněte s menším množstvím mouky a přidávejte více podle potřeby.

Z těsta vytvarujte kouli, kterou na hrubém struhadle nastrouhejte na pracovní plochu. Nastrouhanou tarhoňu rozprostřete na čistou utěrku a nechejte asi hodinku proschnout.

Připravte si velký hrnec s osolenou vodou, kterou přivedete k varu. Do vody vsypejte proschnutou tarhoňu. Vařte asi šest minut, doměkka.

Podávejte nejen ke guláši.

Dobrou chuť přeje Elly.

Skvělé vepřové pochoutky na našem magazínu

rillettes

vepřové kotlety s tymiánem a česnekem

vepřové ragú

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
30.09.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] gerda [*]

    kobližka — #15Mělas mi poradit, já chudák celý život hlídám, aby se mi to nepřipalovalo případně do toho valím zásmažku.

    superkarma: 0 02.10.2016, 06:48:29
  2. [16] marti17 [*]

    Mñam to vypadá skvêle Sml59

    superkarma: 0 01.10.2016, 21:26:15
  3. avatar
    [15] kobližka [*]

    gerda — #2 Přes to sítko zahušťuju už celé roky,to nemá chybu.

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 01.10.2016, 20:29:05
  4. avatar
    [14] SNÍŽEK [*]

    Nezábudka — #7 taky tomu říkáme strouhanka a dáváme ji zavařit do hotové polévky Sml22

    superkarma: 1 30.09.2016, 21:38:14
  5. [13] babinka [*]

    taky bych si dala...Sml16

    superkarma: 0 30.09.2016, 15:50:21
  6. [12] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 30.09.2016, 15:12:50
  7. avatar
    [11] RenataMor [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 30.09.2016, 14:34:13
  8. [10] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 30.09.2016, 11:17:28
  9. [9] nea [*]

    tarhonu mám ráda

    superkarma: 0 30.09.2016, 10:02:59
  10. avatar
    [8] gerda [*]

    Nezábudka — #7Přesně tak, pokud se mi povede moc tvrdé těsto na nudle co nejde rozválet, pak to postrouhám a když nemám žádný čas ty nudle dělat, strouhání je za chvilku a do polévky je to pořád lepší než kupované nudle.

    superkarma: 0 30.09.2016, 09:24:45
  11. [7] Nezábudka [*]

    Tuto "tarhonu" volame doma struhanka, lebo sa struha, uvari a zaleje sa s nou vyvar, ked nemame doma rezance :) Takze ju kludne mozete pouzit aj do polievok namiesto rezancov :)

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje SNÍŽEK — #14
    superkarma: 1 30.09.2016, 08:56:48
  12. [6] Rikina [*]

    Jé, vepřový guláš. Ten taky můžu, a ani moc nejsem líná to vařit. Papriku dávám sladkou a pálivou půl na půl, pro manžela jsem přihazovala i chilli papričky, pro sebe ani ne. A zahušťuju až hotový guláš, ne moukou, ale chlebem. Rozdrobit do toho střídku chleba, zamíchat, rozvařit ji, a hotovo.

    superkarma: 0 30.09.2016, 08:11:15
  13. avatar
    [5] gerda [*]

    Nikar — #4Jo, to jsem nedočetla, já se soustředila na výrobu hmoty a její sušení. Jasně, nejlepší je tarhoňu pěkně udělat na cibuli - tu na tuku osmažit do sklovita, na to hodit suchou tarhoňu, chvilku pražit, osolit, opepřit, kdo má rád tak poprikovat a pak po troškách zalévat horkou tekutinou. Ideálně vývarem. Tahle tarhoňa se dá podávat i jako rizoto promíchaná třeba masem z vývaru. Ale to už je jiný recept. Každopádně je výborná a stojí za tu práci.

    superkarma: 0 30.09.2016, 08:08:32
  14. [4] Nikar [*]

    Ma tarhoňu připravujeme jinak: Nejdříve ji nasucho opražíme v hrnci, pak přidáme cca 1 lžíci oleje a sůl, opečeme do růžova až hněda, zalijeme vodou, nejlépe horkou (zde je nutno dávat pozor), přikryjeme a necháme dodusit do měkka. Pokud by se zdálo, že potřebuje ještě podlít, tak klidně. Pak je luxusní. :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 30.09.2016, 07:40:22
  15. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Kdyz ja mam rada jen gulas z hoveziho... Z veproveho delam jen segedin.Sml80

    superkarma: 1 30.09.2016, 07:13:00
  16. avatar
    [2] gerda [*]

    Jo, a ještě k zahuštění. Já se až letos naučila, jak to dělat šikovněji. Totiž, když se dá mouka hned ze začátku, jídlo v hrnci má tendenci k připalování. Lepší je zahustit až hotové. V kastrole se vaří řídký (zatím) guláš a až je skoro hotový a maso měkké, na na jemné sítko dám 1 lžíci hladké mouky a tím guláš za stálého míchání zahušťuju. Pokud je to potřeba, mouku ještě přidám. Prostě "cukrovat" a míchat. Žádné žmolky a je to pěkně husté akorát.

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 30.09.2016, 07:02:12
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    Jéé, fakt jsem ráda, že je tu recept na domácí tarhoňu. Ona je chuťově nesrovnatelně lepší než kupovanáSml67Sml67Sml67. Jinde jsem vyčetla a vyzkoušela fintu, jak ji dobře usušit. Dát do trouby na 130 stupně a sušit 20 minut na plechu s papírem. Do dvířek trouby vstrčit malou vařečku, aby to nebylo zavřené a nepařilo se to, ale aby se tu sušilo. Pak se to už jenom rozláme-rozdrobí. Vyzkoušeno, funguje. Jenom mi dělá potíže udělat správně těsto na strouhání, někdy se mi povede parádní tvrdá hrouda, jindy už do toho mouku nedostanu a je to furt měkké, pak se to strouhá hůř.

    superkarma: 0 30.09.2016, 06:58:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme