Vaření

Vepřové s klobásou a luštěninami

Naše dovolená v Holandsku začala krátkým mezipřistáním v německém městečku Oschersleben, kde žije moje dlouholetá kamarádka Libča, se kterou jsem se seznámila v začátcích našeho magazínu. Libuška žije se svou úžasnou rodinou v krásném domečku a přiznám se, že se nám od nich vůbec nechtělo.

Libuščino vepřové

Libča už dopředu hlásila, že tedy vůbec neví co dobrého uvaří, protože já jsem přece Bohyně kuchyně a ona nemůže dostahovat mých kvalit. Tak trochu jsem tušila, že to nebude pravda a samozřejmě, že nebyla! Libča dokázala, že je také BOHYNĚ. První den jsme si pochutnali na skvělém jídle, k němuž ji inspiroval Jamie Oliver. A bylo to opravdu dokonalé!!!

Suroviny

  • 700 g vepřové kýty
  • 2 klobásky
  • 2 plechovky bílých fazolí
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 plechovky loupaných krájených rajčat
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1 červená cibule
  • sůl a pepř
  • bobkový list
  • hřebíček
  • nové koření
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • mletá červená paprika
  • sádlo
  • česnek

Na vepřovém masu, které necháme vcelku, nahoře nakrájíme mřížky. Připravíme si směs z olivového oleje, soli a mleté papriky. Tuto směs vetřeme do horní části masa, přes nakrájené mřížky. Vezmeme velký hluboký pekáč, do kterého dáme kousek sádla. Na rozpáleném tuku maso ze všech pořádně opečeme.

Cibuli nakrájíme na kolečka a přidáme k masu do pekáče. Přidáme také klobásu, kterou jsme nakrájeli na kolečka a česnek, nakrájený na plátky. Opékáme společně pěkně dozlatova, asi deset minut. Pokud máme pocit, že se nám jídlo připaluje, můžeme přidat trochu vody. Ale opravdu jen maličko.

Nyní do pekáče přidáme celou plechovku rajčat i se šťávou, fazole bez nálevu, cizrnu a koření - bobkový list, hřebíček, nové koření, pepř a rozmarýn. Nakonec přidáme rajčatový protlak. Můžeme přidat i trochu vody, přiměřeně, aby výsledný pokrm měl dost šťávy. Necháme ještě chvíli na plotýnce. Mícháme.

Pekáč přemístíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Ještě nepřiklápíme pokličkou!! Čekáme, až se nám povrch masa zapeče a asi po čtvrt hodince přiklopíme a pečeme do měkka. Teplotu ztlumíme na 170 °C a pečeme dlouho. Občas promícháme.

Před servírováním maso nakrájíme.

Podáváme s pečivem, rýží, bramborem nebo použijeme gnocchi jako my.

Dobrou chuť přeje Libča :-)

   
06.05.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] Danulka K. [*]

    SLINY mám až na vestě... pravda,olivový olej bych jistě vynechala...

    superkarma: 0 14.07.2014, 09:59:28
  2. [8] anina4 [*]

    gerda — #6 asi jo, hele ,taky mě to sem nalákalo

    superkarma: 0 06.05.2014, 10:06:13
  3. [7] vladka60 [*]

    Vypadá to lákavě, a tudíž to může být i dobré.

    superkarma: 0 06.05.2014, 07:04:05
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    Napadá mi - tudy vede cesta! Nejvíc si poklábosíme nad kusem žvance, tomu aspoň každý rozumíSml77

    1. na komentář reaguje anina4 — #8
    superkarma: 0 06.05.2014, 07:02:15
  5. avatar
    [5] gerda [*]

    enka1 — #3 jo, k vepřovému je nejlepší sádlo, svůj k svému. Olivový olej tak do salátu.

    superkarma: 0 06.05.2014, 06:53:39
  6. avatar
    [4] buldok [*]

    Může to být dobré.

    superkarma: 0 06.05.2014, 06:51:42
  7. avatar
    [3] enka1 [*]

    Kde je flák masa, je dobré skoro všechnoSml16. Jen ten olivák mi vadí.

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 06.05.2014, 06:46:09
  8. avatar
    [2] gerda [*]

    Může to být dobré, řekla bych...klasický eintopf, čímž nehodlám kvalitu jídla snižovat. Jídla z jednoho hrnce mám ráda, i kvůli úspoře nádobí i času.

    superkarma: 1 06.05.2014, 06:12:46
  9. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    To může být dobréSml59

    superkarma: 0 06.05.2014, 00:49:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme