Reklama

Čtenářka ekleinovka nejdříve pravdivě popíše, jak vypadá domácnost s dopívajícími kluky, a pak nám předestře recept na jejich nejoblíbenější jídlo. Díky ekleinovko za příspěvek. jsem sice krátce po snídani, ale stejně se mi sbíhají sliny…

Vařím,vaříš,vaříme ...A co si navaříme,respektive zavaříme,to si také sami sníme.
 
   U nás doma vzhledem k početné rodině,se vaří ve velkém. Bylo ještě hůře. Když kluci dospívali, měnili se v bezedné nádoby. Hrnce jsme měli ty největší,co trh nabízel. Stejně nestačily na nápor nenajeděnců,vracejících se z tréninků domů. Polévky jedli  naběračkou přímo z hrnce. To jsem byla v sedmém nebi :( . Sporák věčně zakydaný. Knedlíky by bylo bývalo nejlépe jim posílat na stůl pásovým dopravníkem,jak rychle mizely z mísy.Nejvíce milovali omáčky.Tudíž hrnec byl v krátké chvíli vybrán až na dno. Kolikrát jsem si bláhově namlouvala,že jídlo vydrží na dva dny. Připadala jsem si jako kuchařka ve školní jídelně. Neustále vymýšlet,co navařit a napéct. Děti byly dobří strávníci. Vymetly úplně všechno. I kynoucí těsto na vánočky.
  Jednu omáčku máme všichni obzvláště v oblibě. Spolu s knedlíky je to kalorická bomba. Váhu nepoužívám,vařím všechno podle oka,takže recept bude cca.....a musím množství redukovat
 
Vepřové na víně s knedlíkem
 
1kg vepřové kýty
kořenová zelenina,cibule/dávám větší množství/
anglická slanina,olej
nové koření,bobkový list, pepř,sůl
sladká smetana
2dcl červeného vína
3lžíce džemu/ lesní směs/
Na rozpáleném oleji prudce osmahnu maso,přidám anglickou na kostičky ,lehce vyškvařit. Pak maso vyndám. Přidám cibuli,osmahnu,orestuju kořenovou zeleninu.Zaliju červeným vínem,osolím,okořením,dám 3 lžíce džemu.Lehce provařím. Do pekáče přendám maso,zaleju provařenou směsí,lehce přidám vodu a peču v troubě cca hodinu.
Nechám proležet do druhého dne. Pak vyndám maso, koření a směs rozmixuju úplně najemno. Dodám smetanu. Omáčka je díky množství zeleniny dostatečně hustá,takže ji spíše naředím, než zahušťuju.Maso nakrájím na plátky.
Knedlík
10 rohlíků
3 -4 vejce
polohrubá mouka
petrželka,pažitka,sůl
mléko
Rohlíky nakrájím na kostičky,zaliji lehce mlékem,osolím.Ušlehám sníh z bílků. Žloutky přidám k rohlíkům,pažitku i petrželku. Postupně zpracuju a přidávám mouku/malé množství/.Nakonec i sníh z bílků. Tvořím koule o průměru cca 10 cm.Knedlíky vařím v páře minimálně 20 minut,krásně nabydou na objemu.
Přeju dobrou chuť!
ekleinovka
Text nebyl redakčně upraven


Jaké jídlo vaříte nejčastěji?

  • Proč?
  • Co po vás vaši jedlíci nejčastěji vyžadují a plníte jejich přání?
  • Kdo vás to jídlo naučil?
  • Podělte se o recepty…
  • Příběhy…
  • Fotky…
  • I videa…

vše směřujte na e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jedna z vás získá zcela novou kuchařku Zdeňka Pohlreicha: VEJCE NEBO SLEPICE - 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny.

polraich.jpg