maso s jablky

„Patřím mezi lidi, kteří nemají rádi kombinaci masa a ovoce. Kuřecí řízek s broskví a sýrem bych si dobrovolně na talíř nikdy nedala. Když jsem od kamarádky dostala tip na skvělý nedělní oběd, tak jsem se hned od začátku tvářila pochybovačně a nevěřila tomu, že mi vepřové s jablky zachutná. A právě naopak! Tuhle pochoutku budeme mít u nás doma asi často.“ Čtenářka Eliška nám poslala podzimní recept.

Suroviny

4 velké vepřové kotlety
olivový olej
2 velká jablka
1 velká cibule
masový vývar (může být z kostky)
dijonská hořčice
sůl a pepř

Postup

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka.
Maso potřeme z obou stran olejem, ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem. Pokud máme hrubou mořskou sůl, tak ji použijeme namísto běžné soli.
Rozpálíme si velkou pánev, na které kotlety opečeme z obou stran. Z každé strany opékáme asi dvě minuty, aby se maso zatáhlo a dostalo krásně zlatavou barvu. Přendáme je na talíř, do pánve přilijeme trochu oleje a na něm opékáme jablka a cibuli. Trvá to asi pět minut, dokud jablka trochu nezměknou.
Poté zalijeme cibuli a jablka horkým vývarem (stačí asi 100–150 ml) a přidáme hořčici. Důkladně promícháme a přidáme do pánve kotlety.
Necháme bublat asi deset až patnáct minut. Část omáčky se odpaří a maso pěkně změkne.

Podáváme s pečenými nebo šťouchanými brambory.

Dobrou chuť přeje Eliška.

Reklama