Reklama

kapustičky, brambory a vepřové maso

Nedělní oběd je na stole! Křupavé kapustičky pod krustou ze sýra a strouhanky, upečené tak akorát, aby nebyly příliš měkké. Chutné vepřové maso a rozkošné malé brambory, právě vykopané ze záhonku.

Každý rok na podzim se na tyhle pidi brambory těším. Stačí je omýt, odrhnout kartáčkem, ochutit a upéct v troubě. Velká pochoutka! Kdo nemá mini brambory, může nakrájet na kousky i větší. Ale doporučuji nechat pořádně omytou slupku. Z vepřového masa si vyberte váš oblíbený kousek. Dnešní jídlo bude skvělé i s krkovičkou nebo minutkovou panenkou. Já jsem koupila krásné plátky vepřové pečeně s kostí.

Kapustičky jsou zelenina, kterou jedni milují a druzí nemají rádi. Negativní zkušenost vám může kapustičky navěky znechutit. Já jsem je měla zafixované jako šedé rozvařené koule v polévce ze školní jídelny. Až když jsem je doma začala dělat podle svého, většinou zapékat, tak jsem si je zamilovala. Tak jim dejte šanci :-)

brambory

Suroviny

  • 4 plátky vepřového masa
  • 2 cibule
  • 500 g kapustiček
  • 100 g strouhanky
  • 100 g nastrouhaného parmezánu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 kg malých brambor
  • čerstvý tymián
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř

brambory, kapustičky, vepřové

Postup

Vepřové maso osolte, opepřete a na oleji osmahněte z obou stran. Zprudka. Dejte do pekáčku, i tukem z pánve, podlijte 1 dcl vody a dejte péct do trouby na 120 °C. Tohle udělejte před pečením brambor a kapustiček. Maso pečte 20 - 30 minut, dokud nebude měkké.

Potom vyndejte z trouby, zvyšte teplotu a dejte péct brambory a kapustičky. Maso před podáváním vraťte do trouby prohřát.

Brambory omyjte, osušte, když máte větší kousky, nakrájejte na malé. Dejte na plech, přidejte trochu oleje a brambory v něm oválejte, aby se obalily. Osolte, opepřete a posypejte lístky tymiánu. Ještě jednou můžete brambory po plechu poválet, aby byly pěkně obalené.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Ke konci pečení můžete teplotu zvýšit na 200 °C, aby byly brambory křupavé. Pečte, dokud nejsou brambory měkké. Jak dlouho, záleží na velikosti vašich brambor. My jsme pekli půl hodiny.

Kapustičky dejte do pekáčku s vyšším okrajem. Smetanu ochuťte solí a pepřem. Zalijte smetanou kapustičky. Promíchejte.

Strouhanku smíchejte s nastrouhaným parmezánem. Touto směsí posypejte povrch kapustiček. Můžete péct zároveň s brambory, na 160 °C. Za dvacet minut máte hotovo.

vepřová kotleta

Na pánvi ještě opečte na půlkolečka nakrájenou cibuli.

A máte hotovo.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vepřové maso na mnoho způsobů najdete na našem magazínu

vepřové medailonky s anglickou slaninou

vepřové ragú

vepřová pečeně

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková