Vaření

Vepřová panenka s medovou hořčicí

vepřová panenka

Není vždycky nutné strávit u sporáku půl dne. Mnohdy stačí pár minut a vykouzlíte slavnostní oběd, u kterého si strávníci spokojeně pomlaskávají. Vepřová panenka je kousek masa, který je pro rychlé recepty jako stvořený. Naopak dlouhé vaření, pečení, smažení z ní udělá nepoživatelné suché nic.

Vhodná je naopak na minutky, pochutnáte si na ní třeba i teď, když začíná grilovací sezona. Ale opravdu dávejte pozor na to, jak dlouho ji budete připravovat. Méně je v tomto případě více.

Suroviny

2 vepřové panenky (asi 1500 g)
3 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce medu
čerstvě mletý barevný pepř
2 lžičky sojové omáčky
1/4 lžičky tymiánu
kreolské koření (obsahuje cibuli, kurkumu, cumin, koriandr, pískavici, bílý pepř, hřebíček)
olivový olej
sůl

Postup

Smícháme rozpuštěný med, hořčici a sojovou omáčku. Tuto směs ochutíme pepřem a bylinkami. Osolíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
Panenky posypeme kreolským kořením a ze všech stran opečeme na pánvičce. Bude to trvat asi 8 až 10 minut. Takto připravené panenky dáme do pekáče, který jsme lehce vymazali olivovým olejem a můžeme do něj přelít ještě výpek z pánve. Pečeme asi 15 minut a poté potřeme pořádně medovou směsí. Pečeme dalších 10 minut, maličko déle, pokud máme silnější kousek panenky.

Před krájením necháme asi pět minut odpočinout.

Podáváme s rýží nebo bramborami, se zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou.

Dobrou chuť přeje elly.

   
26.04.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] Lukaško [*]

    Výbornou papenku s omačkou z lišek mají teď aktualně v restauraci Baroko http://www.baroko.org/cs/nabidka/ tady je nabídka

    superkarma: 0 15.02.2015, 16:49:39
  2. [34] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:43:39
  3. [33] martinik [*]

    Panenku máme rádi. Zkusím to udělat.Sml16

    superkarma: 0 29.05.2012, 16:37:08
  4. avatar
    [32] tajnostii [*]

    To bude dobrýSml22

    superkarma: 0 11.05.2012, 23:20:43
  5. avatar
    [31] ekleinovka [*]

    Radek Kříž — #27 No vida,kdopak nám tu umí vařit specialitky????

    superkarma: 0 30.04.2012, 22:07:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] dadma [*]

    Nyní jsi mě udělala chutě.Určitě vyzkouším.Co jsem v důchodu ,tak nevím pořád co vařit.

    superkarma: 0 28.04.2012, 18:26:51
  2. [29] Lydia001 [*]

    Může být moc dobré.

    superkarma: 0 28.04.2012, 18:21:58
  3. [28] kocicih [*]

    papenka je vzdy vyborna, tento recept nekdy musim vyzkouset

    superkarma: 0 27.04.2012, 18:20:32
  4. avatar
    [27] Radek Kříž [*]

    No elly promiň, ale nedá mi to. Dělat panenku 10 minut na pánvi a pak 25 minut péct - tak je to vysušené a nedobré...

    úprava panenky nemá trvat déle než 15 minut.

    Základ je rozpálit pánev bez oleje pak 1,5 minuty z každé strany zatáhnout.

    i s pánví to strčit do trouby na 200 stupňů a max 10 minut, pak nechat tak 5 minut venku na prkénku aby se šťávy roztáhly a po rozříznutí nevytekly.  maso je hotové, růžové a skvělé..

    Po 35 minutách je maso bílé a tuhé...

    Jinak recept zajímavý... alternativa je místo dijonské hořčice hrubozrnou...

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #31
    superkarma: 0 27.04.2012, 11:00:21
  5. avatar
    [26] vmarta [*]

    no a hned mam hlad Sml30Sml30

    superkarma: 0 27.04.2012, 08:30:30
  6. [25] evamagdalena [*]

    Myslím si, že se panenkou na jakýkoli způsob nikdy neseknete.Sml79

    superkarma: 0 26.04.2012, 23:04:25
  7. avatar
    [24] arminka [*]

    zas mi děláte chutě...Sml22

    superkarma: 0 26.04.2012, 22:41:38
  8. [23] Jala [*]

    Vypadá to dobře a určitě to i výborně chutná. Kombinace medu a hořčice je výborná!

    superkarma: 0 26.04.2012, 22:25:26
  9. avatar
    [22] daska59 [*]

    Už si píšu ....

    superkarma: 0 26.04.2012, 18:22:02
  10. [21] Trefa [*]

    Trefa:veprovou panenku miluju,nevarim ji casto.ale kdyz je nejaka oslava tak ano.recept si opisu a vyskousim

    superkarma: 0 26.04.2012, 17:22:33
  11. [20] jithule [*]

    vypadá to výborně

    superkarma: 0 26.04.2012, 15:54:11
  12. [19] magic11 [*]

    hned bych si dalaSml22

    superkarma: 0 26.04.2012, 12:22:40
  13. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Udělali jste mi chutě,už vím co bude v neděli.Sml22

    superkarma: 0 26.04.2012, 12:21:55
  14. [17] Eliz87 [*]

    Hmm, dala bych siSml58

    superkarma: 0 26.04.2012, 12:16:44
  15. [16] Roland [*]

    Vypadá mooc dobře, hned bych si dala.

    superkarma: 0 26.04.2012, 11:40:53
  16. [15] FAXÍK [*]

    to je určitě dobrůtka Sml59

    superkarma: 0 26.04.2012, 11:29:32
  17. avatar
    [14] hubajda [*]

    vypada dobre recept uschovam a urcite vyzkousim

    superkarma: 0 26.04.2012, 10:30:06
  18. avatar
    [13] Hanula [*]

    Sml22mňam

    superkarma: 0 26.04.2012, 10:22:55
  19. [12] Saritka [*]

    Vypadá dobře.Sml59

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:54:49
  20. avatar
    [11] Kytinkak [*]

    ty joo, to musí být fakt dobréSml67

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:43:09
  21. avatar
    [10] femme [*]

    panenky jsou velká mňamka, jen se musí dát pozor, aby se moc neupekly Sml58 víc jak půl hodiny se mi zdá moc Sml80

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:42:35
  22. avatar
    [9] ladouch [*]

    Tak to bude dobrota, panenka je výborná, dobrý recept.Sml22

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:31:23
  23. avatar
    [8] Věrulinka [*]

    Sml67 to bude dobrýýýýýýýýýýýýýýSml67

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:29:23
  24. avatar
    [7] delfi.na [*]

    zní to dobře, většinou panenku děláme na rychlo plněnou sušenými rajčaty, ale možná je na čase to obměnit Sml16

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:28:48
  25. avatar
    [6] capkova [*]

    Taky se vám sbíhají sliny ???

    superkarma: 0 26.04.2012, 09:28:32
  26. avatar
    [5] saruz [*]

    Velká dobrota a navíc rychle uvařená. Sml67

    superkarma: 0 26.04.2012, 08:41:35
  27. avatar
    [4] ekleinovka [*]

    Vypadá to dobře,ingredience můžu,rodina požaduje segedin na víkend,ten zatím nemůžu,uvařím si tohle...a musím to někam ,,zakopat"Sml52Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 26.04.2012, 08:20:09
  28. avatar
    [3] Hanyna [*]

    hmmmm, vypadá to velmi jedleSml58Sml67

    superkarma: 1 26.04.2012, 08:16:54
  29. [2] step1 [*]

    To může být dobré. Třeba vyzkoušet.

    superkarma: 0 26.04.2012, 08:03:11
  30. [1] lidicka [*]

    Vypadají chutněSml67

    superkarma: 0 26.04.2012, 06:42:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme