vepřová panenka

Není vždycky nutné strávit u sporáku půl dne. Mnohdy stačí pár minut a vykouzlíte slavnostní oběd, u kterého si strávníci spokojeně pomlaskávají. Vepřová panenka je kousek masa, který je pro rychlé recepty jako stvořený. Naopak dlouhé vaření, pečení, smažení z ní udělá nepoživatelné suché nic.

Vhodná je naopak na minutky, pochutnáte si na ní třeba i teď, když začíná grilovací sezona. Ale opravdu dávejte pozor na to, jak dlouho ji budete připravovat. Méně je v tomto případě více.

Suroviny

2 vepřové panenky (asi 1500 g)
3 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce medu
čerstvě mletý barevný pepř
2 lžičky sojové omáčky
1/4 lžičky tymiánu
kreolské koření (obsahuje cibuli, kurkumu, cumin, koriandr, pískavici, bílý pepř, hřebíček)
olivový olej
sůl

Postup

Smícháme rozpuštěný med, hořčici a sojovou omáčku. Tuto směs ochutíme pepřem a bylinkami. Osolíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
Panenky posypeme kreolským kořením a ze všech stran opečeme na pánvičce. Bude to trvat asi 8 až 10 minut. Takto připravené panenky dáme do pekáče, který jsme lehce vymazali olivovým olejem a můžeme do něj přelít ještě výpek z pánve. Pečeme asi 15 minut a poté potřeme pořádně medovou směsí. Pečeme dalších 10 minut, maličko déle, pokud máme silnější kousek panenky.

Před krájením necháme asi pět minut odpočinout.

Podáváme s rýží nebo bramborami, se zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama