panenka s holandskou omáčkou

Suroviny

1 větší vepřová panenka
fazolové lusky
sůl a pepř
kousek másla

holandská omáčka
4 žloutky
6 lžic smetany
100 g másla
sůl a bílý pepř

Postup

Vepřovou panenku posolíme, popepříme a upečeme vcelku nebo nakrájíme na širší plátky a osmahneme na pánvičce. Lusky lehce podusíme na másle, malinko osolíme a opepříme.
Připravíme si holandskou omáčku. Žloutky a smetanu dáme do misky. Do menšího hrnce nalijeme vodu a dáme na sporák. Přivedeme k varu, ztlumíme, aby voda úplně nevařila. Do hrnce dáme misku se žloutky a ve vodní lázni šleháme asi 5 minut, čímž si připravíme žloutkovou pěnu. Do té opatrně vmícháme rozpuštěné máslo.

Podáváme nejlépe s vařeným bramborem.

TIP: na másle do holandské omáčky můžeme osmahnout šalotku. Omáčka tak získá intenzivnější chuť.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama