Patříte mezi milovníky dietní stravy? Tak dnes raději nečtěte! Budeme obdivovat a připravovat vepřovou krkovičku. Šťavnaté, tukem prorostlé maso má mnohostranné využití. Vepřové maso je sice hůře stravitelné, ale zároveň má další výhody. Obsahuje poměrně dost vitaminu B1, který je důležitý pro posílení nervového systému a odbourávání sacharidů. Pokud ale musíte omezit tučná jídla, raději se krkovičce vyhněte.

Kdo má rád klasický vepřový řízek, určitě by si měl vybrat krkovičku. Takovýto řízek bude voňavý, chutný a šťavnatý. Plátek uříznutý na řízek by měl mít asi 1,5 cm. Můžeme použit kousek bez kosti i s kostí, to záleží na chuti každého.

Pro svou výraznou chuť se krkovička hodí také ke grilování, pečení i dušení. Tukové mramorování jí zajišťuje šťavnatost, takže pokud maso neusmrtíte přepečením, nehrozí žádná suchá, dusivá sousta.

S čím krkovičku kombinovat?

krkoviceVýborné chuti docílíte, když krkovičku spojíte s cibulí, česnekem, pepřem či kmínem, ale také s pivem. Chutná dobře se zeleninou a je skvělá s knedlíkem a zelím. Kdo má rád špenát, tak kus dobře upečené krkovičky je také chutným doplňkem.

Když krkovici na den, dva, naložíte do směsi jogurtu a česneku a marinované maso poté upečete, získáte dokonale dochucené, měkké maso, od kterého se nedokážete odtrhnout. Šťouchané nebo pečené brambory jsou více než skvělým doplňkem.

Vepřová krkovice s hořčičnou omáčkou

4 plátky krkovice
sůl a pepř
tymián
hladká mouka
olej na smažení
1 cibule
1 dcl bílého vína
2 dcl smetany
2 lžíce pikantní hořčice

Maso osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem. Obalíme v hladké mouce a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vínem, které za prudkého varu necháme odpařit. Přidáme trochu vody a dusíme doměkka.
Měkké maso vyndáme ven a do výpeku přidáme hořčici a smetanu, ve které jsme rozmíchali 1 lžíce hladké mouky. Necháme asi 15 minut provařit. Maso dáme do omáčky prohřát a podáváme.
Výbornou přílohou jsou brambory nebo bramborové noky.

Jestli milujete českou kuchyni, pak vám přinášíme tip na Šťavnatou krkovičku na pivu!
Maggi Nápady Šťavnatá krkovička na pivě

MaggiPatříte k milovníkům České kuchyně - šťavnaté maso a k tomu pivečko?
Potom musíte vyzkoušet nové Maggi Nápady, které z této kuchyně vycházejí Šťavnatou krkovičku na pivě. Postup je velmi jednoduchý - vepřovou krkovičku nejdříve nakrájíte na plátky, slaninku na nudličky a vložíte do pečícího sáčku, přilijte 150 ml dobrého českého piva. To vše doplníte směsí koření ze sáčku Maggi a dáte péct. Krkovička nikdy nechutnala lépe. Recept je samozřejmě bez přídavku glutamanu sodného a konzervantů.

Více najdete na stránkách maggi.cz

Reklama