Vaření

Vepřo knedlo zelo - národní poklad

vepřo knedlo zelo

Snad těžko bychom našli v tradiční české kuchyni známější jídlo než je vepřo-knedlo-zelo. V nejobvyklejší variantě se podává pečené vepřové maso, nejčastěji karé v kombinaci například s vepřovou krkovicí či pleckem. Přílohou bývá houskový knedlík a bílé zelí.

Podle nejrůznějších krajových zvyklostí a osobních zkušeností v každé kuchyni se může i složení tohoto tradičního pokrmu lišit. Záleží jen na vás jak moc tučné či naopak dietní si připravíte maso a jestli třeba vepřové nahradíte pečenou husou či kachnou.

Stejně tak se dá obměňovat příloha. Můžete vyzkoušet více variant domácích houskových knedlíků, vyměnit je za knedlík bramborový nebo vařené brambory. S experimenty to nepřehánějte. Těstoviny nebo rýže se k tomuto jídlu opravdu nehodí :-) Překvapilo mě však zjištění, že není úplně neobvyklé podávat jako přílohu malé bramboráčky. I když jsem tuhle variantu sama nevyzkoušela, určitě někdy vyzkouším.

S přípravou zelí si můžete také pohrát a střídat hlávkové zelí červené i bílé. Výborné je připravit přílohu z dušené hlávkové kapusty nebo vyzkoušet méně tradiční kedlubnové zelí. To dělávala moje babička a chutnalo vždycky celé rodině.

Ať zvolíte jakoukoliv nabízenou variantu nebo vlastní úpravu, téměř vždycky je tohle jídlo celkem tučné a kaloricky náročné. Zaujala mě proto úprava pro „dietáře“, kterou mi mailem poslala kamarádka.

DIETNÍ VEPŘO-KNEDLO-ZELO

Suroviny

600 g vepřové kýty
4 lžíce hořčice
sůl a pepř
1 lžička oleje
1 cibule
300 g kysaného zelí
kmín, ocet, sůl, hnědý cukr
750 g brambor
1 vejce
18 lžic hrubé mouky
6 lžic krupice
sůl

Postup

Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vodou. Dáme péct do trouby, do pekáče s poklicí. Asi deset minut před koncem pečení můžeme maso odkrýt a dopéct kůrčičku.

Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet zelný salát, tak zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme.  Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.

Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si uválíme váleček, který vaříme v osolené vodě.

Dobrou chuť přeje elly.

   
13.09.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] jithule [*]

    dnes jsme měli k obídku to byla bašta, zapili jsme to skleničkou piva

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:43:34
  2. avatar
    [8] vanesss [*]

    Sml22 Sml67 uuuuuplne bych si dala

    superkarma: 0 02.01.2012, 15:46:36
  3. avatar
    [7] marcela-1 [*]

    Sml59prostě mňamka Sml67

    superkarma: 0 03.12.2011, 07:55:47
  4. avatar
    [6] Domcaca [*]

    Mnammm..Uplne jsem si polkla :)

    superkarma: 0 19.09.2011, 18:29:33
  5. avatar
    [5] Eva_CZ [*]

    cilani — #1 presne tak. A do zeli pridavam slaninu, na ni pak dam cibulku. A veprovy pecu s kminem, cibuli, CESNEKEM!, soli a peprem. A nic nerestuju.

    superkarma: 0 13.09.2011, 23:51:10
  6. avatar
    [4] risina [*]

    Co je na tom receptu dietního?

    superkarma: 0 13.09.2011, 23:25:58
  7. avatar
    [3] moula [*]

    Vyborne "zeli" je taky z cukety. Nastrouhat  a varit jako hlavkove zeli, stejne koreni atd., jen se vari asi tak pul hodinky a je hotove.

    superkarma: 0 13.09.2011, 22:47:53
  8. [2] Lejbrse [*]

    vepřo -knedlo moc nemusím, protože můj ex nic jiného téměř nejedl ,jo ještě guláš,ale proč píši ,jako přílohu jste neuvedli špenát  a ten já můžu a především ten z kopřiv. Přeji hezký den.

    superkarma: 0 13.09.2011, 13:44:40
  9. [1] cilani [*]

    Proplachovat kysané zelí?? To by mi doma teda dali, vždyť ztratí svou chuť...Sml2. Vodu se zelí si slívám do hrnečku, pijeme ji a ještě ji kolikrát do toho zelí trochu přiliju, ať má dobrou chuť.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #5
    superkarma: 2 13.09.2011, 10:01:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme