Vaření

Vepřo... anebo ne?

vepřové výpečky

Zkusme spolu oblíbené vepřo-knedlo-zelo trošku rozebrat. V každém článku se zaměříme na jednu jeho součást a tu zkusíme trochu obměnit a vyzkoušet něco nového.

Jaké vepřové maso?

Nejčastěji se používá vepřová pečeně - karé. Toto maso patří do I. jakostní třídy, stejně jako třeba kotleta, kýta nebo třeba panenská svíčková. Maso je jemně protkané tukovými nitkami, jakoby mramorované.
Maso pečeme vcelku, ale před pečením je dobré ho ze všech stran osmažit na pánvi, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Poté dáme do pekáče s víkem a podlijeme vlažnou vodou nebo vývarem.
Pečeme asi hodinu a půl, průběžně maso přeléváme výpekem. Přibližně po hodině pečení přidáme cibuli a dopečeme.
Křupavou kůrku na masu získáme tak, že před koncem pečení maso přelijeme studenou vodou. Hotové maso krájíme ostrým nožem na tenké plátky.

Někdo dává přednost masu tučnějšímu a na pečení proto zvolí bůček, většinou ještě v kombinaci s jiným druhem masa - krkovičkou nebo pleckem. V tomto případě se nám osvědčilo namísto plátků masa připravit vepřové výpečky.

Vykostěný bůček nakrájíme na kostičky, cibuli na větší kostky nebo klidně plátky. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Nakrájíme do něj také několik stroužků česneku, na plátky. Důkladně promícháme i s cibulí, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě, asi na 190 °C, dokud není maso „vypečené“ a zlatavé. Pečení trvá asi hodinu.

Nebo sekanou?

Výborně se k dušenému zelí a knedlíku (nebo vařeným bramborám) hodí také sekaná. Jak si správnou sekanou upéct už jsme u nás na magazínu probírali. Připomenou si to můžete v jednom starším článku.

Pomalu pečenou kačenu!

Tak to je pochoutka. Když k pomalu pečenému kachnímu masíčku přidáte červené nebo bílé zelí a domácí knedlík, tak se z fleku můžete vdávat. Pokud tedy už vdané nejste.
U nás doma jsem recept na tuhle přípravu kachny objevila v kuchařce Jany Zatloukalové a od té doby ji nedělám jinak. Jak na ni si můžete přečíst také v jednom starším článku.
Někdo dá před kačenou přednost huse a jídlo tím opět trošku obmění.

Dobrou chuť přeje elly.

 

 

   
14.09.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] marcela-1 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 03.12.2011, 07:53:11
  2. avatar
    [14] Eva_CZ [*]

    denkas — #9 to je duvod, proc ja pecu maso. Miluju to, co zbyde v pekaci. Sleju si to hrnicku, dam do lednice a vsechno to sezeru. Sml30

    superkarma: 0 14.09.2011, 23:04:16
  3. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    elly — #4 vis, ze vlocky jsou jedno z nejkalorictejsich jidel, ze jo? Sml58

    superkarma: 0 14.09.2011, 23:03:19
  4. avatar
    [12] selinka [*]

    denkas — #11 no, myslím, že už vím, co budu vařit o víkendu Sml30

    superkarma: 0 14.09.2011, 13:35:01
  5. avatar
    [11] denkas [*]

    selinka — #10 žejoo,jak tu vidím ten pekáč,tak bych si klidně dala znovaSml80 Ale plněná paprika je taky dobrá.

    1. na komentář reaguje selinka — #12
    superkarma: 0 14.09.2011, 13:31:16
  6. avatar
    [10] selinka [*]

    denkas — #9 bože, ještě že mi maminka nechala v lednici plněnou papriku ..já mám hlááád Sml6

    1. na komentář reaguje denkas — #11
    superkarma: 0 14.09.2011, 13:26:55
  7. avatar
    [9] denkas [*]

    V neděli zrovna bylo knedlo vepřo zelo! Knedlíky bramborový i houskový.Maso krkovice a bůček! No bylo to ňamka.Sml59Ještě tam je pekáč,to dnes mužskej vytře chlebem.Sml22Sml77

    1. na komentář reaguje selinka — #10
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #14
    superkarma: 0 14.09.2011, 13:18:06
  8. avatar
    [8] selinka [*]

    ToraToraTora — #7 a taky prý už jsem z toho napůl zelená Sml54

    superkarma: 0 14.09.2011, 12:51:28
  9. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    selinka — #6 No bodejť, já bych tělo jen zeleninou nehuntovala. Uvidíš, za pár let budou psát na rajčata a hlávkový salát: Ministerstvo zdravotnictví varuje, přílišná konzumace zeleniny způsobuje hlad

    1. na komentář reaguje selinka — #8
    superkarma: 1 14.09.2011, 12:18:03
  10. avatar
    [6] selinka [*]

    ToraToraTora — #5 ehm, v pondělí a včera jsem v té zelenině měla minutku z kýty Sml30

    elly — #4 už vím, co bych si dala ...jitrničku ...mňam!

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 14.09.2011, 11:44:45
  11. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    selinka — #1 Dokud nevymřou prasátka na nějakou záhadnou mediální chorobu, tak bude vždycky nejlepší ta zelenina, která přešla trávícím traktem pašíka do jeho krkovičky Sml54

    1. na komentář reaguje selinka — #6
    superkarma: 0 14.09.2011, 11:01:38
  12. avatar
    [4] elly [*]

    tak já se snažím být tuze dietní...dnes třeba píšu na zítra knedlo a chystám se nakládat kančí maso a u toho se cpu jogurtem s vločkama :-D

    1. na komentář reaguje selinka — #6
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #13
    superkarma: 0 14.09.2011, 10:54:42
  13. avatar
    [3] selinka [*]

    maje — #2 pf, hubnutí jsem vzdala, svaly se vzbouřily a prej chtějí být obalený tukem nebo co Sml31 jsem o víkendu vhupsla do tesca a tam zelenina v akci, tak nevyužij to, že Sml30 v pondělí a včera jsem si k tomu dala minutku a dnes mám cottage. Ovšem nechtěj vědět, co jím posléze doma Sml30

    superkarma: 1 14.09.2011, 10:17:31
  14. avatar
    [2] maje [*]

    selinka — #1 co to? hubneš nebo dojídáš zbytky?Sml58

    1. na komentář reaguje selinka — #3
    superkarma: 0 14.09.2011, 09:44:06
  15. avatar
    [1] selinka [*]

    Takový chutě, když se už tři dny živím zeleninovým salátem se sýrem Sml18

    1. na komentář reaguje maje — #2
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    superkarma: 0 14.09.2011, 07:59:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme