věnečky

Krásné a roztomilé mini věnečky si můžete upéct jen tak, pro radost. Nebo na rodinnou oslavu, jako dárek, když se chystáte na návštěvu nebo někomu milému k narozeninám. Čím je naplníte? Ozdobíte? A zkoušeli jste jejich slanou variantu?

Odpalované těsto chce soustředěnou práci a neudělat chybu. Když dodržíte několik zásad, které najdete v našem receptu, věnečky se vám rozhodně povedou. A když máte upečené základy, tak už je to hračka. Jen si rozmyslíte, jestli chcete slanou nebo sladkou variantu.

Suroviny na těsto

  • 1/2 l vody
  • špetka soli
  • 250 g Hery
  • 280 g polohrubé mouky
  • 6 – 8 vajec (dle velikosti)
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

Zahřejte vodu a rozpusťte v ní Heru. Až je voda horká a tuk rozpuštěný, přimíchejte najednou celé množství mouky. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu.

Nechejte prochladnout a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout.

Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte tvary. Ty potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C, dozlatova.

Troubu v žádném případně neotvírejte, minimálně dvacet minut. Až pořádně vyskočí, můžete otevřít a zkontrolovat jestli už je upečeno.

věnečky

Čím věnečky naplnit?

Krém do věnečků může být libovolný a můžete si s ním hrát podle chuti. Nemusí to být jen sladká náplň. Víte, jak skvělé jsou mini věnečky s krémovou náplní z našlehaného sýra? Doplnit je můžete kousky lososa, šunkou, medvědím česnekem a takhle bych mohla pokračovat pěkně dlouho.

Slané věnečky jsou vlastně alternativou k chlebíčkům nebo jednohubkám.

Klasický máslový krém

  • 350 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého másla
  • 1 vanilkový lusk

Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku.

Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.

Karamelový krém

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
  • 250 g másla

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj asi lžíci másla. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte chuť na něco opravdu sladkého? Máme pro vás pár tipů...

karamelový dort

vanilkové cupcakes

karamelové makronky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama