Vaření

Velká kulinářská soutěž: Sirup z květů černého bezu

bezový sirup

Tak i já jsem se rozhodla podělit o nějaký ten receptík. A jelikož je zrovna sezona kvetení černého bezu, Tak posílám receptík na báječný sirup z květů černého bezu. Dělám ho již několik let. Máme ho moc rádi, hlavně v zimě je to báječný do horkého čaje. Přeji všem dobrou chuť.

Milena Puschová,dříve Frűhaufová

2 l vody - svařit
25 květů černého bezu
25 g kyseliny citronové
2 citrony i s kůrou nakrájené na plátky (bez jader)
2 kg cukru krupice nebo krystal

Do vychladlé svařené vody se dají květy, kyselina citronová, citrony a necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme a přidáme 2 kg cukru a zamícháme, až se cukr rozpustí.

Nalijeme do lahví a skladujeme v chladu.

  • Více o Velké kulinářské soutěži zde: VKS2011
   
02.06.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] Libušita [*]

    Už ho mám také hotový

    superkarma: 0 06.06.2011, 16:14:30
  2. [18] pinokio [*]

    Perfektní.Sml59

    superkarma: 0 06.06.2011, 13:42:23
  3. avatar
    [17] charouzka [*]

    už se na něj chystám, bez nám krásně kvete - zase bude zásoba na celý rokSml16

    superkarma: 0 02.06.2011, 20:36:29
  4. avatar
    [16] Myškomedvídek [*]

    JE MOC DOBRÁSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 02.06.2011, 20:14:51
  5. avatar
    [15] blesksoft [*]

    taky jsem ho dělala ale teď už jen louhuju v octě a potírám s nim při horečce ruce a nohy

    superkarma: 0 02.06.2011, 16:35:49
  6. avatar
    [14] bonda [*]

    Bezinková limonáda je osvěžující a nemusí v ní být moc cukru, krásně perlí

    superkarma: 0 02.06.2011, 14:36:51
  7. avatar
    [13] Klára Wimmerová [*]

    ToraToraTora — #10 Mňááám! Ještě tak kdyby mi ho někdo uvařil. :)

    superkarma: 0 02.06.2011, 13:25:07
  8. [12] kukurukuku [*]

    ToraToraTora — #10 Sml67

    superkarma: 0 02.06.2011, 12:24:31
  9. avatar
    [11] enka1 [*]

    ToraToraTora — #10 Sml67

    superkarma: 0 02.06.2011, 11:05:21
  10. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    Pokud chcete, aby sirup vydržel klidně celou zimu, před slitím do lahví ho zahřejte na nějakých 70-80°C a slívejte horký. Ihned zavíčkujte. Pro jistotu lze nalít na vrch i kapku alkoholu, který díky jiné hustotě drží navrchu a funguje jako antibakteriální zátka.

    Jinak do sirupu je pro lepší chuť možné hodit i pár větviček meduňky a já dávám ještě šalvěj, protože se díky tomu obejdeme celou zimu bez kašle a antibiotik.

    1. na komentář reaguje enka1 — #11
    2. na komentář reaguje kukurukuku — #12
    3. na komentář reaguje Klára Milošová — #13
    superkarma: 0 02.06.2011, 11:03:34
  11. avatar
    [9] maje [*]

    enka1 — #6 když to nechám ve sklepě (chladno a tma), tak celý rok - dokud se to nevypije. jinak vždycky načnu sklenici (dávám do zavařovaček a buď jen přimáčknu víčko nebo zašroubuji) a dám ji do ledničky. máme to zhruba tak do další nové dávky.

    superkarma: 0 02.06.2011, 09:50:22
  12. avatar
    [8] Zázvorka [*]

    navia — #7 Jo, moje babička to dělávala taky a pak to mělo i malé bublinky, asi jak to kvasilo či co. A vůbec se to pak už nemuselo ředit vodou. Bylo to skoro jako víno bez alkoholu.

    superkarma: 0 02.06.2011, 09:37:13
  13. avatar
    [7] navia [*]

    Babička dělávala nějaký, který musel stát několik týdnů?? ve sklenici za oknem. Dával se do něj určitě i ocet a pili jsme to vždycky celé léto. Obracení sena o prázdninách bez "bezoviny" si vůbec nevybavuji Sml30

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #8
    superkarma: 0 02.06.2011, 09:24:39
  14. avatar
    [6] enka1 [*]

    maje — #3 Dík a jak dlouho vydrží?

    1. na komentář reaguje maje — #9
    superkarma: 0 02.06.2011, 08:51:22
  15. avatar
    [5] *modrá [*]

    dobrůtka Sml16

    superkarma: 0 02.06.2011, 08:48:16
  16. avatar
    [4] *modrá [*]

    taky ho dělávám každý rok, je to dorůtka ...

    superkarma: 0 02.06.2011, 08:47:59
  17. avatar
    [3] maje [*]

    enka1 — #2 jestli můžu, tak odpovím - dělám ho taky. opravdu platí, že do bezového sirupu stejný podíl vody a cukru. tudíž na 2 l vody 2 kg cukru. ale stojí to za to. je fakt moc dobrý (jen dávám cca polovinu kyseliny citronové)

    1. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 0 02.06.2011, 08:42:15
  18. avatar
    [2] enka1 [*]

    Asi něco podobného dělával otec, bylo to moc dobré. Fakt dvě kila cukru na dva litry?

    1. na komentář reaguje maje — #3
    superkarma: 0 02.06.2011, 08:35:23
  19. avatar
    [1] RenataP [*]

    Sml67 nejlepší sirup, co může bejt... teda hned po malinovým Sml20

    superkarma: 0 02.06.2011, 06:59:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme