dýňový koláč

suroviny na těsto:
300 g hladké mouky
500 g očištěné dýně
150 g cukru krupice
špetka soli
1 lžíce jedlé sody
3 lžíce oleje 
100 g oloupaných dýňových semen
2 vejce
perníkové koření  nebo trochu mleté skořice, 5 kusů hřebíčku rozdrtit, 3 kuličky nového koření rozdrtit, 1 hvězdičku badyánu rozdrtit, 1 lžičku cardamonu, kdo má rád může přidat i lžičku kakaa

suroviny na náplň:
1 kostka měkkého tvarohu
1 sáček dortové želatiny
100 g mletého cukru
3 lžíce nějakého drobného ovoce (např. čerstvý nebo zmrazený rybíz)

suroviny na karamelovou polevu:
150 g cukru
25 ml smetany na šlehání

Příprava těsta:
Dýni očistíme od slupky, nakrájíme na kostky, které uvaříme nebo upečeme. My ale máme vychytávku: Půlku menší dýně vložíme rozkrojenou stranou nahoru do mikrovlnné trouby a necháme vařit na plný výkon do změknutí dužiny. Dužinu pak vybereme lžící, vybereme z ní semena a rozmixujeme ji.

V míse vyšleháme vejce s cukrem, olejem, pak přidáme semínka a rozmixovanou dýni. Zvlášť smícháme mouku se sodou, solí a kořením a nasypeme do mísy s dýní a promícháme.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou (můžeme také vyložit dno pečícím papírem), nalijeme těsto a pečeme asi hodinu na 180 stupňů.

Po vychlazení koláč rozkrojíme podélně na dva pláty.

Příprava náplně:
Připravíme si želatinu podle návodu na sáčku (stačí z poloviny sáčku) a vmícháme ji do tvarohu rozmíchaného s cukrem. Opatrně vmícháme ovoce a natřeme náplň na spodní plát a přikryjeme horním plátem. Necháme aspoň půl hodiny vychladit.

Příprava polevy:
Cukr roztavíme v kastrůlku, až zčervená, zalijeme smetanou, rozmícháme a povaříme na hladký krém. Ještě teplou polevou polijeme koláč.

Dobrou chuť přeje Bonda Kocourová.

Reklama