Vaření

Velká kulinářská soutěž: Dýně a la ananas

dýně alá ananas

2 lžičky kyseliny citrónové
3 kg dýně
1 kg cukru krupice
1 a 1/2 l vody
1/2 skleničky ananasové příchuti
20 ks hřebíčku

Nejdříve jsem krásně vybarvené plody dýně donesla ze záhonu domů. Rozřezala, okrájela slupku a vydlabala semena. Zůstala pouze dužnatá část. Tu jsem nakrájela na drobné kostky.

Vyprala ve studené vodě, navážila a dala do hrnce - přidala jsem kyselinu citrónovou a zalila vodou. Nechala jsem tuto směs do druhého dne (24 hodin) stát na chladném místě.

Následující den jsem naloženou dýni postavila na sporák, přisypala cukr, vložila hřebíčky a začala vařit - jakmile dýně zesklovatěla - přibližně za 10 minut varu (záleží na pevnosti plodů), hrnec jsem odsunula z plotny a zalila ananasovou příchutí.

Nakonec už jen zbylo „ananasové kousky“ naplnit do předem připravených zavařovacích sklenic, zakrýt víčkem a sterilizovat při 80 °C asi 15 minut.

Tento kompot vám posílám, protože je vynikající, pomalu ho nerozeznáte od ananasu. Nevím, zda je adeptem na vítězství, je s ním trošku víc práce, ale určitě stojí za to si ho připomenout.

Pamatuji si ho z dětství, nějaký čas jsme dýni nepěstovali, až loni jsem tento recept znovu oprášila a měl opravdu velikánský úspěch.

Takže letos už mám připravené sazeničky dýně pro jistotu dvě. :-)

Dobrou chuť přeje Beetty.

   
31.05.2011 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] saruz [*]

    tenhle kompot má rád manžel, tak mu vždy udělám dostatečnou zásobu Sml16

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:20:11
  2. [16] denisa23 [*]

    Dělám to stejně,jen přidávám ještě šťávu z citronu.

    superkarma: 0 26.02.2012, 16:26:46
  3. [15] Saritka [*]

    Osobně dyně moc nemusím.Sml23

    superkarma: 0 19.12.2011, 20:29:27
  4. [14] sludka [*]

    Kdysi jsem tento kompot dělala, ale bohužel se u nás moc nejedl. Ananas to nenahradilo.Sml15Sml15Sml15

    superkarma: 0 17.09.2011, 19:39:08
  5. avatar
    [13] hubajda [*]

    Také moje maminka dělala tento kompot ale nám moc nechutnal neni nad poctivej ananasovej kompot či čerstvý ananas Sml58

    superkarma: 0 22.08.2011, 11:13:21
  6. avatar
    [12] gerta [*]

    Ještě malý dodatek,maminka tam dávala vždy do slklenice i kolečko citronu.

    superkarma: 0 01.06.2011, 10:09:29
  7. avatar
    [11] gerta [*]

    Znám tento recept taky.Takto zavařovala moje maminka.Postup byl naprosto stejný.Já tento kompot milovala.A jádra zdýně jsme sušili a pak loupali a jedli.Sml16

    superkarma: 0 01.06.2011, 10:07:58
  8. avatar
    [10] bonda [*]

    Mně připadá, že je to zbytečné dvojí vaření, je nebezpečí rozvaření. To já jsem dávala do sklenice syrové kousky do nálevu a změkly až při sterilizaci.

    superkarma: 0 31.05.2011, 16:06:54
  9. avatar
    [9] JITA72 [*]

    Dýni miluju takže mi nevadí úpravy na různý způsobSml16

    superkarma: 0 31.05.2011, 14:25:07
  10. avatar
    [8] catcat [*]

    není nad poctivý ananasový kompotSml30 Já ovšem nejradši ananas čerstvý...

    superkarma: 0 31.05.2011, 12:48:55
  11. [7] kvitko59 [*]

    Ano-tohle děláme již strašně dlouho a je fakticky výborný..pokud chybí ananas.tresť,tak lze v nouzi použít i ananasový kompot..chlapovi tam kápnu i trochu rumu.

    superkarma: 0 31.05.2011, 11:43:06
  12. [6] indira1 [*]

    Dříve jsem dělala, ale kromě mě to nikdo nejedl, že není nad klasický ananas, a tak jsem to vzdala

    superkarma: 0 31.05.2011, 11:27:04
  13. [5] jija [*]

    maje — #4 díky moc, ukládám si a na podzim určitě vyzkouším

    superkarma: 0 31.05.2011, 11:05:01
  14. avatar
    [4] maje [*]

    jija — #3 sirup, ale musí být poctivý a hustý. a pokud je dýně víc a ta chuť není úplně výrazná, přidávám aroma. ale to jen v nouzi nejvyšší

    1. na komentář reaguje jija — #5
    superkarma: 0 31.05.2011, 10:06:30
  15. [3] jija [*]

    maje — #1 dýni s ananasovým sirupem taky dělám, dýni a la pomeranč neznám, co tam dáváš Maje, taky sirup nebo vymačkanou šťávu z pomeranče?

    1. na komentář reaguje maje — #4
    superkarma: 0 31.05.2011, 09:56:03
  16. avatar
    [2] kozicka [*]

    Nakrájet dýni na drobné kostky je práce pro chlapa a ne pro slabou ženu.

    superkarma: 0 31.05.2011, 09:16:26
  17. avatar
    [1] maje [*]

    dělám taky, ale ze sirupu (ne tresti), ale radši máme ala pomeranč. je to úžasný do jakýchkoli ovocných salátůSml22Sml22

    1. na komentář reaguje jija — #3
    superkarma: 0 31.05.2011, 08:15:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme