Vaření

Velikonoční věnec z chlebového těsta

italský velikonoční chléb

Tenhle nápad na velikonoční jedlou dekoraci pochází z Itálie. Říká se mu tam velikonoční chléb. Peče se ze sladkého těsta, na které použijete chlebovou mouku. Zdobí se barevným nebo přírodním vajíčkem, cukrovým sypáním nebo čímkoliv jiným, co vás napadne. Na jarně vyzdobeném stole se bude vyjímat.

Při pečení mě ještě napadlo, že letos přesně tyhle věnce, ale v malém vydání, připravím pro koledníky. Použiji na ně křepelčí vajíčka a ozdobím barevným sypáním. Vajíčka natvrdo, nabarvená různými barvami už moc oblíbená nejsou a nakupovat hromady čokoládových zajíčků se mi nechce.

Suroviny

  • 300 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
  • 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
  • barevné cukrové sypání

Postup

Mléko s máslem dejte do hrnce na plotnu a zahřejte, až se máslo rozpustí. Nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny.

velikonoční věnec

V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců.

Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu.

Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 - 25 minut.

velikonoční věnec

ETA Gratus Maxipasta

Kuchyňský robot ETA Gratus Maxipasta je svým příslušenstvím přizpůsoben speciálně pro milovníky domácíchETA těstovin. Celokovový robot o výkonu 1200 W za vás vyválí těsto, nakrájí nudle nebo vytvaruje penne. Současně je vybaven také mlýnkem na maso, lisem na bobuloviny, ovoce i zeleninu, nástavcem na strouhání a 4 metlami a háky na přípravu těsta i skleněným mixérem. Další příslušenství je možno dokoupit. Ve velké nerezové míse připravíte až 2,5 kg těsta. Robot Gratus jev České republice nejprodávanějším robotem posledních tří let. Více se dozvíte na stránkách eta.cz.

Co všechno dokážete s celokovovým kuchyňským robotem ETA Gratus?

   
24.03.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] monkee [*]

    Upečeno, ochutnáno. Chuťově srovnatelné s vánočkami v obchodě.Sml68 Sníme, nevyhodíme, ale...

    Prostě není nad zděděný rodinný recept na vánočku (a mazance). Ty věnečky z něj zvládnu taky.

    superkarma: 0 30.03.2016, 00:45:26
  2. avatar
    [10] elly [*]

    Maria28 — #2Informace o robotu jsou na konci receptu. Koho nezajímají, nemusí je číst :-)

    Malí koledníci měli u nás dnes na výběr. Nejvíce šly na dračku sušenky a právě tyhle věnečky :-) do některých se koledníci zakousli už při cestě od dveří...takže jim došlo, co s nimi :-)

    superkarma: 0 28.03.2016, 17:17:47
  3. avatar
    [9] elly [*]

    peetrax — #8Protože jde o recept. Je to můj recept, moje fotky a na ETA robotu ho připravuji. To přece ničemu nevadí :-)

    superkarma: 0 28.03.2016, 17:14:44
  4. avatar
    [8] peetrax [*]

    Zajímavé, vypadá to pěkně. Tak hlavně, že dovětek o značce ETA, že? Sml14 Proč to není v komerčních typech? Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 24.03.2016, 22:33:27
  5. [7] bobani [*]

    Sml22

    superkarma: 0 24.03.2016, 19:20:08
  6. avatar
    [6] AmeA [*]

    Není nad fantazii skvělé Sml79

    superkarma: 0 24.03.2016, 16:03:14
  7. avatar
    [5] elly [*]

    Mariena47 — #4vajíčka se tam dávají syrová

    superkarma: 0 24.03.2016, 11:30:39
  8. avatar
    [4] Mariena47 [*]

    Zajímalo by mě,jestli tam dávají vajíčka vařená,nebo syrová.Nikdy jsem o tom neslyšelaSml23

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 24.03.2016, 10:27:10
  9. [3] kantor10 [*]

    já bych si to dal

    superkarma: 0 24.03.2016, 08:38:59
  10. [2] Maria28 [*]

    Tak výhody robotu ETA mě nezajímají, to by mělo být v rubrice Komerční typy. Docela se bavím představou, jak malí koledníci převracejí v rukou malé věnečky a neví co s nimi. Ale i tak, bylo by možné - třeba dodatečně po velikonocích - sem dodat fotku s těmito miniaturami? Tento nápad tu měl být dřív - rozdávala bych to v práci kolegům, bohužel už je pozdě, tak příští rok...

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 2 24.03.2016, 06:43:17
  11. [1] manislava [*]

    Vypadá pěkně

    superkarma: 0 24.03.2016, 04:18:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme