Reklama

Velikonoce se blíží a s nimi spousty tradic, které máte tak rádi. Součástí velikonočních příprav jsou i pokrmy, které pravidelně připravujeme. Zeptali jsme se Elly,  naší redaktorky Vaření a foodblogerky  www.bohynekuchyne.cz  co ona chystá na Velikonoce a jaké má pro vás tipy.

Máš ráda Velikonoce?

Velikonoční svátky doma prožíváme tradičně. Syn se vypraví s kamarády „vyšlehat“ holky, dcera doma rozdává nabarvená vajíčka a my dospělí přijímáme návštěvy, hostíme je a bavíme se. Připravím samozřejmě spoustu jídla, nejrůznější jednohubky a drobné občerstvení pro krátké návštěvy, slivovici pro koledníky J a nějaký dobrý oběd. Užíváme si tyto dny s kamarády a rodinou.

Elly

Jaká tradiční jídla na Velikonoce vaříš, pečeš?

Každý rok u nás nesmí chybět mazanec. Ten snídáme celý víkend a také na velikonoční pondělí. Ve čtvrtek upeču beránka, kterého nazdobím a položím na talíř a kolem něj naskládám nabarvená vajíčka. Ten zatím na jídlo není, sní se většinou až přes týden. Na stole nesmí chybět velikonoční nádivka s uzeným masem, a pokud počasí dovolí, tak s kopřivami. Pokud je všechno pod sněhem, což se už také stalo, tak místo kopřiv použiji špenát.

Vnímáš vliv moderní kuchyně i do tak tradičního svátku jako jsou Velikonoce?

Za posledních pár let na našem velikonočním stole nesmí chybět barevné a veselé cupcaky. Ty se snažím každý rok nazdobit trochu jinak a myslím, že si je oblíbilo více domácností. Jinak se v tomto případě držím ráda tradičních receptů a zabrousím i do kuchyně našich babiček. Malá inovace neuškodí však ani tradičním jídlům. Zkoušela jsem třeba minimazance pečené v hliněných květináčích.Elly

 

Jaká moderní jídla jsou podle tebe IN na Velikonoce?

Nejen na velikonoce jsou moderní krémové polévky. Skvělou velikonoční volbou je krémová polévka ze zelených bylinek – z kopřiv, špenátu, někdy už je dokonce i medvědí česnek, z jarní cibulky. Další jsou už zmíněné oblíbené cupcaky. S těmi se dají dělat hotová kouzla. Do módy se vrací i dříve velice oblíbené jehněčí, ve všech možných podobách.

Jakou máš zkušenost s Herou máslovou? Do jakých velikonočních pokrmů bys ji použila?

S Herou máslová příchuť jsem moc spokojená a používám ji hodně do základů na cupcaky. Může se přidat také do nádivky a do dalšího velikonočního pečiva, včetně mazance a velikonočního beránka.

Elly

Jaké rady máš pro pečení mazance, bez kterého by Velikonoce nebyly tím, čím jsou?

Důležité je použít ty nejlepší možné suroviny. Výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku, kvalitní a čerstvé droždí, voňavé hrozinky. Při zadělávání těsta doporučuji použít robota, který těsto správně a pořádně prohněte.
Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Dejte přípravě mazance dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut. Nezapomeňte po vykynutí říznou na mazanci kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne. Před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil

Jaké tvé recepty bys čtenářkám doporučila?  

Elly