Vaření

Velikonoční vaření a pečení: Co má ráda Elly a jaké jsou její tipy?

Velikonoce se blíží a s nimi spousty tradic, které máte tak rádi. Součástí velikonočních příprav jsou i pokrmy, které pravidelně připravujeme. Zeptali jsme se Elly,  naší redaktorky Vaření a foodblogerky  www.bohynekuchyne.cz  co ona chystá na Velikonoce a jaké má pro vás tipy.

Máš ráda Velikonoce?

Velikonoční svátky doma prožíváme tradičně. Syn se vypraví s kamarády „vyšlehat“ holky, dcera doma rozdává nabarvená vajíčka a my dospělí přijímáme návštěvy, hostíme je a bavíme se. Připravím samozřejmě spoustu jídla, nejrůznější jednohubky a drobné občerstvení pro krátké návštěvy, slivovici pro koledníky J a nějaký dobrý oběd. Užíváme si tyto dny s kamarády a rodinou.

Elly

Jaká tradiční jídla na Velikonoce vaříš, pečeš?

Každý rok u nás nesmí chybět mazanec. Ten snídáme celý víkend a také na velikonoční pondělí. Ve čtvrtek upeču beránka, kterého nazdobím a položím na talíř a kolem něj naskládám nabarvená vajíčka. Ten zatím na jídlo není, sní se většinou až přes týden. Na stole nesmí chybět velikonoční nádivka s uzeným masem, a pokud počasí dovolí, tak s kopřivami. Pokud je všechno pod sněhem, což se už také stalo, tak místo kopřiv použiji špenát.

Vnímáš vliv moderní kuchyně i do tak tradičního svátku jako jsou Velikonoce?

Za posledních pár let na našem velikonočním stole nesmí chybět barevné a veselé cupcaky. Ty se snažím každý rok nazdobit trochu jinak a myslím, že si je oblíbilo více domácností. Jinak se v tomto případě držím ráda tradičních receptů a zabrousím i do kuchyně našich babiček. Malá inovace neuškodí však ani tradičním jídlům. Zkoušela jsem třeba minimazance pečené v hliněných květináčích.Elly

 

Jaká moderní jídla jsou podle tebe IN na Velikonoce?

Nejen na velikonoce jsou moderní krémové polévky. Skvělou velikonoční volbou je krémová polévka ze zelených bylinek – z kopřiv, špenátu, někdy už je dokonce i medvědí česnek, z jarní cibulky. Další jsou už zmíněné oblíbené cupcaky. S těmi se dají dělat hotová kouzla. Do módy se vrací i dříve velice oblíbené jehněčí, ve všech možných podobách.

Jakou máš zkušenost s Herou máslovou? Do jakých velikonočních pokrmů bys ji použila?

S Herou máslová příchuť jsem moc spokojená a používám ji hodně do základů na cupcaky. Může se přidat také do nádivky a do dalšího velikonočního pečiva, včetně mazance a velikonočního beránka.

Elly

Jaké rady máš pro pečení mazance, bez kterého by Velikonoce nebyly tím, čím jsou?

Důležité je použít ty nejlepší možné suroviny. Výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku, kvalitní a čerstvé droždí, voňavé hrozinky. Při zadělávání těsta doporučuji použít robota, který těsto správně a pořádně prohněte.
Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Dejte přípravě mazance dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut. Nezapomeňte po vykynutí říznou na mazanci kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne. Před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil

Jaké tvé recepty bys čtenářkám doporučila?  

Elly

   
18.03.2016 - Vaření - autor: Klára Tichá

Komentáře:

  1. avatar
    [15] AmeA [*]

    Děkuji za rcpty Sml22

    Je na každém jaký tuk či máslo si kdokoliv z nás vybere nemyslíte kočeny?

    Sml79Sml79Sml79Sml79Sml79

    superkarma: 0 19.03.2016, 13:11:16
  2. avatar
    [14] denkas [*]

    peetrax — #12 No ja nevim cím to,ale když sem neměla automatku,myčku,..tři děti na krku,chodila do prace,tak sem vše v pohodě zvladala a i měla spoustu času!!

    superkarma: 0 19.03.2016, 10:46:27
  3. avatar
    [13] gerda [*]

    monkee — #10Moje babička - ročník 1900 - měla v kuchyni kachlový sporák, o mixéru neměla potuchy a přesto uměla pomocí dřevěné vařečky, spirálové šlehací metly a hlavně svého kuchařského umění udělat takové dobroty, že na ně stále vzpomínám. Byla to ona, kdo mi dal základy a byla to ona, kdo tvrdil, že nejúžasnější nástroj je lidská ruka. Nepamatuju se ale, že by jen tak seděla a nic nedělala. Přesně, jak popisuje čtenářka přede mnou - žádná technika, všecko se muselo obstarat manuálně. Vodu ze studny, zatopit, prádlo v neckách. Nikdy si ale nestěžovala a z práce měla radost. Měla ráda poezii, malířství, přírodu - možná na tom byla lépe, než žena ze satelitu, která nemusí nic, ale stejně ji život nebaví. Druhá babička na tom byla ještě hůř, tu navíc zlobil dědeček. Práce měla nad hlavu a kvůli nám, vnukům, si ještě přibírala jednocení řepy, aby pro nás měla na dárky. Když se mi zdá, že moc pracuju, vzpomenu si na ně a zmlknuSml30

    superkarma: 3 19.03.2016, 06:00:56
  4. avatar
    [12] peetrax [*]

    elly — #5 jsem další z těch, které se pozastavují nad tím, že babičky měly údajně na všechno víc času. Já vám nevím, ale taky nesouhlasím.

    Jinak - on už se zas měnil pravopis, že jsou tam "velikonoce" s malým "v"? Sice je to jen reklamní článek, ale neměla by se gramatika dodržovat i v nich? Sml80

    1. na komentář reaguje denkas — #14
    superkarma: 0 18.03.2016, 20:47:19
  5. [11] slávenka [*]

    Reklama, nereklama, Elly, moc Vám to sluší.Sml67 A Velikonoce u nás probíhají podobně.Sml16

    superkarma: 0 18.03.2016, 15:20:14
  6. avatar
    [10] monkee [*]

    Rikina — #7 Sml22 Moje slova...

    Elly, Vaše babička je generace mojí mámy, tam už se ta technika začala objevovat. Já myslím opravdu ty babičky předválečné a těsně poválečné (nemluvě o Rettigové a spol.). Všichni dnešní důchodci vzpomínají, jak dobře jim dokázaly babičky navařit a napéct i bez té techniky. A stihly to i při zahradě, poli, zvířectvu a domácích pracech (a s daleko větším počtem vnoučat - když pominu "dospěláky", kteří si pro tu buchtu do talíře taky hrábli).

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 1 18.03.2016, 15:01:07
  7. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #5Na tričku - to neplatí?Sml58Sml30 Hera reklamu zoufale potřebuje, kupuje se méně kvůli palmovému tuku. Jinak nic proti těm dobrým receptům, na Velikonoce přijdou vhod.

    superkarma: 1 18.03.2016, 14:40:58
  8. [8] Rikina [*]

    No a k naříznutí mazance ve tvaru kříže - ono se to sice doporučuje, ale přímý důsledek toho je, že se mazanec rozcapí - ve tvaru kříže - a vypadá, jak že z něj v troubě vylezl vetřelec. Sml80 Což sice na chuti mazance obvykle neubere, ale blbě to vypadá. Sml15

    superkarma: 0 18.03.2016, 11:44:34
  9. [7] Rikina [*]

    Babičky že měly víc času? Sml80 Asi jak které. Moje babičky musely topit v kamnech, nanosit si na to dřevo a uhlí, vynosit popel, od studny si přinést vodu, nádobí myly ručně v dřezu, musely obstarat zahradu, drůbež, králíky, pro suroviny na vaření si musely dojít, protože nebyl žádný rozvoz nákupů až domů, ani nešlo sáhnout do mrazáku a vytáhnout něco, co jen rozmrazím a je hotovo. Ve srovnání s dneškem, kdy stačí zmáčnout čudlík na spotřebiči a myčka myje, pekárna peče, nejrůznější automatické hrnce vaří samy, podlahy luxuje robot, okna taky myje robot, i to praní a sušení se děje "samo" - krucinál, kam se teda děje všechen ten ušetřený čas, který teda my nemáme a babičky ho údajně měly? Sml80

    1. na komentář reaguje monkee — #10
    superkarma: 4 18.03.2016, 11:33:17
  10. avatar
    [6] elly [*]

    murat — #4děkuji :-)

    superkarma: 0 18.03.2016, 11:21:10
  11. avatar
    [5] elly [*]

    monkee — #3reklama je v jedné odpovědi, na otázku co říkám na Heru máslovou :-)

    Babičky měly, narozdíl od nás, na všechno více času. Alespoň ta moje tedy ano. Proto žádné pomocníky do kuchyně nepotřebovaly. Ale tyčový mixér, šlehač a podobné věci se našly i u té mojí. Prostě doba jde dopředu a technika, která pomáhá a urychluje práci je super.

    Jasně, že bych mohla těsto míchat ručně a šlehačku metličkou. Jenže mezitím, co tuhle práci dělá robot, stihnu třeba vyklidit myčku nebo poskládat prádlo ze sušičky.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje peetrax — #12
    superkarma: 1 18.03.2016, 11:19:25
  12. [4] murat [*]

    reklama to je, ale Elly vypadá moc hezky Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 18.03.2016, 10:41:34
  13. avatar
    [3] monkee [*]

    NezklamalaSml15, jedna sáhodlouhá reklama.Sml68

    Ápropos, naše babičky žádné roboty neměly (teprve moje máma si pořídila jako moderní žena mixér, šlehač jsme měli dlouhá léta na kličku), a přesto na babiččino pečení (buchty a koblihy!Sml20) vzpomínám pořád. U jejího mísení kynutého těsta vařečkou v obrovské plechové míse (bývalo minimálně z kila mouky) jsme si vždycky krásně povídaly a já při tom obdivovala její záběr. Krémy šlehala metlou, což je i moje přirozená kuchyňská pomůcka. I když přiznám, využívám i chytré nádoby od Tupper***e. Ale tahle firma žádnou reklamu nepotřebuje, proto tu její výrobky nejsou a nebudou nejspíš nikdy zmiňovány.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 2 18.03.2016, 10:16:59
  14. [2] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 18.03.2016, 09:35:51
  15. avatar
    [1] Eliana [*]

    Sml67 Elly je výborná, zrovna jsem chtěla hledat recept na nádivku, tak už nemusím...ještě bych chtěla něco sladkého, ale bez mléčných věcí (nebo bezlaktózových -kam patří i čokoška na vaření), cukru a kvasnic a citrusů...

    Vlatně mám novinku - kokosový cukr, ještě jsem ho nepoužila, takže jestli má Elly zkušenost s tímto artefaktem, sem s níSml30

    superkarma: 0 18.03.2016, 06:23:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme