velikonoční vajíčko

Třetího kola Lidl Food Challenge - výzvy pro foodblogery, jsem se zúčastnila se slaným receptem. Téma bylo jasně dané dobou, kdyby byla soutěž vyhlášena - Velikonoční vajíčko. Jak jsem si pohrála se zadáním? Co byl největší problém?

V prvních dvou kolech výzvy, kterou můj oblíbený market Lidl vyhlašuje pro foodblogery, byly zadány vždy tři ingredience. Ty se musely povinně použít a doplnit dalšími podle vlastního uvážení. Třetí kolo má zadání „Velikonoční vejce“, ale žádné pevně dané suroviny. Pro někoho snazší zadání, pro jiného složitější. Přiznám se, že u mě bylo nejtěžší rozhodnout se, jestli zvolím recept slaný nebo sladký.

Dvou předchozích kol jsem se účastnila se sladkým dezertem a právě proto do třetice jsem zvolila slaný pokrm.

Ráda si s jídlem hraji, vymýšlím a snažím se, především u různých soutěží, zkoušet dělat známé recepty jinak. Podobně tomu bylo i u Velikonočního vejce pro Lidl Food Challenge.

Vytvořila jsem takovou romantickou pozdní velikonoční snídani pro dva. Je celkem sytá, ale zároveň plná chutných salátových listů. V hlavní roli jsou tři různé náplně do vajíčkových skořápek – dvakrát je to žloutková pěna a jednou klasická míchaná vajíčka s troškou smetany.

lidl food challenge

S čím jsem měla největší problém? Krásně ulomit skořápku vajíčka. Původně jsem chtěla úplně rovný řez, ale nepřišla jsem na to, jak toho docílit. Tak kdyby měl někdo z vás nějaký nápad  Pro příště. Nakonec jsem okraje „rustikálně“ ulámala. Pečlivě, aby zbylá část skořápky byla pevná a neulomila se při vybírání náplně malou lžičkou. Je to vlastně podobné, jako když si dáte vajíčko nahniličko a vyjídáte ho lžičkou ze skořápky.

Skořápky jsem později naplnila pěnou a míchanými vajíčky. Před tím jsme je pečlivě vymyla a vysušila.

SUROVINY NA CELÝ RECEPT

  • 9 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 – 200 g anglické slaniny
  • doma vypěstovaná řeřicha ve vatě
  • sůl a pepř
  • rukola, polníček a jiný listový salát
  • trocha olivového oleje
  • tenké plátky chleba

6 vajíček si velice opatrně rozbijte. Já jsem je u vršku naklepla ostrým nožem a odloupala horní čtvrtinu, až třetinu. Vyklopte z vajíčka jeho obsah, oddělte žloutky od bílků. Skořápky si ještě pěkně dočistěte od ulomených skořápek a vymyjte důkladně vodou. Nechejte stranou. Já jsem si je naskládala do malého papírového plata od vajíček.

ZÁKLADNÍ ŽLOUTKOVÁ PĚNA

  • 6 žloutků (z bílků pak udělejte dětem perfektní pusinky nebo makronky)
  • 10 lžic smetany
  • špetka soli

Žloutková pěna je vlastně stejná jako sladká italská zabaglione. Snadná, jen vám její příprava zabere trochu času.

Připravte si vodní lázeň. Jak jste zvyklí, do hrnce vodu, na něj misku nebo další hrnec. Vodu přiveďte k varu, stáhněte, aby jen trochu probublávala a do horního hrnce nebo misky dejte žloutky, smetanu a špetku soli. Opravdu jen špetičku. Dosolit můžete i později.

Metličkou šlehejte, zahřívejte a šlehejte. Bude to trvat celkem dlouho. Pěna krásně zhoustne, žloutky by se neměly srazit. Jak se může stát, že se žloutky srazí? Když je var vody příliš velký a vy přestanete míchat.

Hotová pěna bude hustá a jemná. Ze základní připravíte náplň dvou skořápek.

slanina

SLANINOVÁ PĚNA

  • poloviny základní žloutkové pěny
  • 15 g opražené anglické slaniny

Slaninu opražte nasucho dokřupava. Položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Nechejte vychladnout.

Rozmixujte.

Slaninou drť zamíchejte do žloutkové pěny. Tuto pěnu už určitě není nutné solit. Od slaniny bude slaná až dost.

Je dobré opražit si slaninu rovnou všechnu. Část můžete rozmixovat a použít na posypání salátu i vajíček, část nechejte v celku na dozdobení.

řeřicha

ŘEŘICHOVÁ PĚNA

  • druhá polovina žloutkové pěny
  • 2 lžíce nastříhané a nasekané řeřichy

Skliďte si z vaty řeřichu. Nasekejte nadrobno a přimíchejte do žloutkové pěny.

MÍCHANÁ VAJÍČKA

  • zbylá 3 vajíčka
  • trocha výpeku z pražení slaniny
  • sůl a pepř
  • zbytek smetany

Na trošce tuku, který se vypekl z pražení anglické slaniny, připravte míchaná vejce. Osolte a opepřete je. Přidejte zbytek smetany a nechejte je pěkně vláčná, pozor, ať příliš neztuhnou.

velikonoční vajíčko

DOKONČENÍ CELÉHO DÍLA 

Na talíř nebo břidlicovou desku, máte-li, naskládejte salát. Jsou dvě možnosti. Buď ho předem připravte v misce, zalijte zálivkou a promíchejte. Nebo na talíři jen zakápněte olivovým olejem a lehce posolte jemnou solí. Dejte přednost variantě, která vám více vyhovuje.

V salátu opatrně vytvarujte hnízda, místa, kde budou držet naplněné skořápky. Do jedné skořápky dejte míchaná vajíčka, do druhé slaninovou pěnu a do třetí řeřichovou pěnu.

Ještě dozdobte křupavou slaninou, třeba i křepelčími vajíčky a dokřupava opečeným, velice tenkým, plátkem chleba.

Hotovo! Můžete podávat a pochutnat si.

velikonoční vajíčko

Čtěte také

vajíčková pomazánka

velikonoční nádivka

velikonoční beránek

Reklama