Vaření

Velikonoční vajíčko: Lidl Food Challenge

velikonoční vajíčko

Třetího kola Lidl Food Challenge - výzvy pro foodblogery, jsem se zúčastnila se slaným receptem. Téma bylo jasně dané dobou, kdyby byla soutěž vyhlášena - Velikonoční vajíčko. Jak jsem si pohrála se zadáním? Co byl největší problém?

V prvních dvou kolech výzvy, kterou můj oblíbený market Lidl vyhlašuje pro foodblogery, byly zadány vždy tři ingredience. Ty se musely povinně použít a doplnit dalšími podle vlastního uvážení. Třetí kolo má zadání „Velikonoční vejce“, ale žádné pevně dané suroviny. Pro někoho snazší zadání, pro jiného složitější. Přiznám se, že u mě bylo nejtěžší rozhodnout se, jestli zvolím recept slaný nebo sladký.

Dvou předchozích kol jsem se účastnila se sladkým dezertem a právě proto do třetice jsem zvolila slaný pokrm.

Ráda si s jídlem hraji, vymýšlím a snažím se, především u různých soutěží, zkoušet dělat známé recepty jinak. Podobně tomu bylo i u Velikonočního vejce pro Lidl Food Challenge.

Vytvořila jsem takovou romantickou pozdní velikonoční snídani pro dva. Je celkem sytá, ale zároveň plná chutných salátových listů. V hlavní roli jsou tři různé náplně do vajíčkových skořápek – dvakrát je to žloutková pěna a jednou klasická míchaná vajíčka s troškou smetany.

lidl food challenge

S čím jsem měla největší problém? Krásně ulomit skořápku vajíčka. Původně jsem chtěla úplně rovný řez, ale nepřišla jsem na to, jak toho docílit. Tak kdyby měl někdo z vás nějaký nápad  Pro příště. Nakonec jsem okraje „rustikálně“ ulámala. Pečlivě, aby zbylá část skořápky byla pevná a neulomila se při vybírání náplně malou lžičkou. Je to vlastně podobné, jako když si dáte vajíčko nahniličko a vyjídáte ho lžičkou ze skořápky.

Skořápky jsem později naplnila pěnou a míchanými vajíčky. Před tím jsme je pečlivě vymyla a vysušila.

SUROVINY NA CELÝ RECEPT

  • 9 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 – 200 g anglické slaniny
  • doma vypěstovaná řeřicha ve vatě
  • sůl a pepř
  • rukola, polníček a jiný listový salát
  • trocha olivového oleje
  • tenké plátky chleba

6 vajíček si velice opatrně rozbijte. Já jsem je u vršku naklepla ostrým nožem a odloupala horní čtvrtinu, až třetinu. Vyklopte z vajíčka jeho obsah, oddělte žloutky od bílků. Skořápky si ještě pěkně dočistěte od ulomených skořápek a vymyjte důkladně vodou. Nechejte stranou. Já jsem si je naskládala do malého papírového plata od vajíček.

ZÁKLADNÍ ŽLOUTKOVÁ PĚNA

  • 6 žloutků (z bílků pak udělejte dětem perfektní pusinky nebo makronky)
  • 10 lžic smetany
  • špetka soli

Žloutková pěna je vlastně stejná jako sladká italská zabaglione. Snadná, jen vám její příprava zabere trochu času.

Připravte si vodní lázeň. Jak jste zvyklí, do hrnce vodu, na něj misku nebo další hrnec. Vodu přiveďte k varu, stáhněte, aby jen trochu probublávala a do horního hrnce nebo misky dejte žloutky, smetanu a špetku soli. Opravdu jen špetičku. Dosolit můžete i později.

Metličkou šlehejte, zahřívejte a šlehejte. Bude to trvat celkem dlouho. Pěna krásně zhoustne, žloutky by se neměly srazit. Jak se může stát, že se žloutky srazí? Když je var vody příliš velký a vy přestanete míchat.

Hotová pěna bude hustá a jemná. Ze základní připravíte náplň dvou skořápek.

slanina

SLANINOVÁ PĚNA

  • poloviny základní žloutkové pěny
  • 15 g opražené anglické slaniny

Slaninu opražte nasucho dokřupava. Položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Nechejte vychladnout.

Rozmixujte.

Slaninou drť zamíchejte do žloutkové pěny. Tuto pěnu už určitě není nutné solit. Od slaniny bude slaná až dost.

Je dobré opražit si slaninu rovnou všechnu. Část můžete rozmixovat a použít na posypání salátu i vajíček, část nechejte v celku na dozdobení.

řeřicha

ŘEŘICHOVÁ PĚNA

  • druhá polovina žloutkové pěny
  • 2 lžíce nastříhané a nasekané řeřichy

Skliďte si z vaty řeřichu. Nasekejte nadrobno a přimíchejte do žloutkové pěny.

MÍCHANÁ VAJÍČKA

  • zbylá 3 vajíčka
  • trocha výpeku z pražení slaniny
  • sůl a pepř
  • zbytek smetany

Na trošce tuku, který se vypekl z pražení anglické slaniny, připravte míchaná vejce. Osolte a opepřete je. Přidejte zbytek smetany a nechejte je pěkně vláčná, pozor, ať příliš neztuhnou.

velikonoční vajíčko

DOKONČENÍ CELÉHO DÍLA 

Na talíř nebo břidlicovou desku, máte-li, naskládejte salát. Jsou dvě možnosti. Buď ho předem připravte v misce, zalijte zálivkou a promíchejte. Nebo na talíři jen zakápněte olivovým olejem a lehce posolte jemnou solí. Dejte přednost variantě, která vám více vyhovuje.

V salátu opatrně vytvarujte hnízda, místa, kde budou držet naplněné skořápky. Do jedné skořápky dejte míchaná vajíčka, do druhé slaninovou pěnu a do třetí řeřichovou pěnu.

Ještě dozdobte křupavou slaninou, třeba i křepelčími vajíčky a dokřupava opečeným, velice tenkým, plátkem chleba.

Hotovo! Můžete podávat a pochutnat si.

velikonoční vajíčko

Čtěte také

vajíčková pomazánka

velikonoční nádivka

velikonoční beránek

   
16.03.2016 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [18] Rikina [*]

    elly — #15 Však jo, chápu, že na soutěž to má asi vypadat jinak než normální talíř. A zelený je zdravý, o tom žádná Sml16 no a zaujala mě ta žloutková pěna, to neznám, a mohlo by to být dobré. Sml67

    superkarma: 0 16.03.2016, 18:36:52
  2. avatar
    [17] chanahd [*]

    Vypadá to krásně, ochutnala bych hned.

    superkarma: 0 16.03.2016, 17:39:39
  3. avatar
    [16] gerda [*]

    Já si myslím, že by se mohly použít i skořápky od jiné drůbeže, tedy kachní nebo husí (předtím samozřejmě důkladně vyvařené). Do slepičích to musí být strašně těžké dostat bez toho, aby se skořápky nepobabraly náplní. Já bych teda, mít jenom slepičí skořápky, vyvařené jen tak prázdné nepravidelně poházela po zeleném podkladu a pomazánku ozdobně nastříkala do košíčků z listového těsta středem podnosu anebo na kanapky z tmavého pečiva. Vajíčka na první fotce ve mně vzbuzují představu, že se z nich zrovna něco klubeSml39 a moc mě to k jídlu neláká.

    superkarma: 0 16.03.2016, 16:27:55
  4. avatar
    [15] elly [*]

    Rikina — #14

    a) asi to bude tím, že na fotce je jedna porce Sml16 Salát, slanina, křepelčí vajíčka natvrdo...to mi přijde pro dva více než velká porce.

    b) šlo o zajímavé zpracování. Na vaječině kydnuté na talíři nic moc zajímavého není.

    c) zelený je zdravý

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    superkarma: 0 16.03.2016, 14:55:15
  5. [14] Rikina [*]

    Jako soutěžní je to asi OK. Sml80 Jako normální snídaně - navíc pro dva? - je to teda a) málo, b) jíst to ze skořápek a ještě z břidlicové desky by se mi moc nechtělo, z estetického hlediska to na mě nepůsobí dobře, c) tolik zelenýho... Sml57

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 16.03.2016, 14:17:59
  6. [13] 1anicka [*]

    vypadá to,jakoby to už někdo jednou pozřel

    superkarma: 0 16.03.2016, 14:09:38
  7. avatar
    [12] wich [*]

    luneta — #5 A co jíte doma vy? Můj manžel se teda vždycky těší a je nadšený, když mu připravím jakékoli jídlo a nezapomene slušně poděkovat. Miluju vaření, ale pokud mi někdo připraví jídlo za mě, jsem neskutečně ráda Sml59

    superkarma: 1 16.03.2016, 13:51:35
  8. avatar
    [11] luneta [*]

    elly — #9A buchty budu dělat zítraSml16Sml67

    superkarma: 0 16.03.2016, 11:04:19
  9. avatar
    [10] luneta [*]

    elly — #9máte pravdu,já se hned po přečtení zamyslela,k čemu by mi tenhle recept byl a už jsem odsunula informaci,že je to do soutěže.

    superkarma: 0 16.03.2016, 11:03:05
  10. avatar
    [9] elly [*]

    luneta — #8 myslím, že sem na magazín dávám většinu receptů pro běžné kuchařky. Kupříkladu minulý týden, nevidím tam ani jednu věc neproveditelnou pro nepříliš šikovnou kuchařku: pečené brambory s mletým masem, kynuté buchty, dušená líčka a salát. Naprosto normální jídla Sml16

    Jak je psáno v úvodu tohoto receptu, jde o recept do kuchařské soutěže, tady bych asi s gulášem nebo zapékanýma bramborama neuspěla. Šlo o originalitu a zajímavé provedení na zadané téma.

    Takže stejně mě to těší, že jde poznat můj rukopis Sml58

    1. na komentář reaguje luneta — #10
    2. na komentář reaguje luneta — #11
    superkarma: 0 16.03.2016, 10:32:12
  11. avatar
    [8] luneta [*]

    elly — #6Elly jsem ráda,že vás to potěšilo,ale nebylo to myšleno v dobrémSml16.Vaše recepty jsou originální,ale pro mě nepříliš šikovnou kuchařku většinou neproveditelné.Já bych tady radši uvítala klasické věci,které bych mohla rodině uvařit.

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 3 16.03.2016, 10:20:04
  12. [7] Pavlína Süserová [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.03.2016, 09:40:34
  13. avatar
    [6] elly [*]

    luneta — #5fakt to jde poznat? Tak to jsem ráda Sml67 Není nad to mít svůj rukopis i ve vaření :-)

    1. na komentář reaguje luneta — #8
    superkarma: 0 16.03.2016, 09:22:40
  14. avatar
    [5] luneta [*]

    ta snídaně je originální,ale chtěla bych vidět chlapa,který by takový jídlo ocenil.Už podle receptů jde poznat,kdy je to Elly

    1. na komentář reaguje elly — #6
    2. na komentář reaguje wich — #12
    superkarma: 0 16.03.2016, 09:18:04
  15. [4] Pavla_b [*]

    Krásné a určitě dobré. A nápadité servírování.Sml59

    superkarma: 0 16.03.2016, 08:55:46
  16. [3] bobani [*]

    vajíčkovou pomazánku dělám

    superkarma: 0 16.03.2016, 08:42:56
  17. [2] Darmovzalova [*]

    vypadá to všechno dobře Sml59

    superkarma: 0 16.03.2016, 07:05:51
  18. avatar
    [1] Eliana [*]

    Nádivku bych si dalaSml22

    superkarma: 0 16.03.2016, 06:57:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme