Italové, tak jako Češi, milují každou příležitost k oslavě. Pro křesťanskou Itálii jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků roku. Stejně jako u nás, linou se italské Velikonoce v duchu setkání a hodování s rodinou a přáteli, na kterých nesmí chybět spousta dobrého jídla a pití. Překvapte o letošních Velikonocích své hosty a přichystejte jim hostinu inspirovanou italskou kuchyní. Porušte tradici a upečte místo typicky české nádivky slaný italský velikonoční koláč Torta Pasqualina.

torta

Suroviny:

  • 2 balení listového těsta kulatého tvaru
  • 1kg mangoldu
  • 500 g  ricotty (např. Galbani Ricotty)
  • 5 vajec
  • ½ nakrájené cibule
  • 60g nastrouhaného parmazánu (např. Galbani Parmigiano Reggiano D.O.P.)
  • Extra panenský olivový olej
  • Máslo
  • Majoránka
  • Sůl a pepř

Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.

Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.

Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.

Zdroj: tisková zpráva

Reklama