Domácnost

Velikonoční recepty s vůní pravoslaví

V pravoslavné tradici se Velikonocím říká Pascha. A stejně se nazývá i oblíbené jídlo této doby, které se tradičně světilo v kostele a rozdělovalo při slavnostním obědě, aby byli všichni v příštím církevním roce zdrávi a aby Bůh požehnal všemu, co dělají. Šlo o poměrně drahé jídlo, které znamenalo konec postní doby. Na paschu, stejně jako na boršč, existuje celá řada receptů. Pojďme si představit jeden z nich:

Ingredience: 650 g tvarohu, 2 vejce, 150 g másla, 200 ml kyselé smetany, 225 g krystalového cukru, 40 g loupaných sekaných mandlí, 60 g kandovaných třešní a kousek vanilky.

Postup: Mírně našleháte vejce a smícháte s tvarohem, změklým máslem a kyselou smetanou. Pak směs zahřejeme – ale pozor, nesmí projít varem! Pak ji rozmícháme do hladkého krému a za stálého míchání čekáme, dokud nevychladne. Přidáme zbylé ingredience, opět řádně promícháme a necháme zchladnout v ledničce. Pak směs zabalíme do čistého pláténka a vložíme do sítka, aby z ní mohla odtékat přebytečná tekutina (asi jako když podomácku vyrábíme tvaroh). V pravoslavných oblastech se přímo na paschu vyrábí speciální dřevěné formy s otvory ve dně, s křížem a s písmeny XB, což znamená Christos voskres – Kristus byl vzkříšen – a je to tradiční velikonoční pozdrav, na který se odpovídá „Voistinu voskres“. Sítko s krémem můžeme přiklopit talířkem a zatížit, čímž vyrobíme jakýsi domácí lis, ale také můžeme jenom čas od času utáhnout plátýnko. Paschu necháme odkapávat v chladu do druhého dne a pak ji prostě jen vyklopíme na talíř. Pokud nemáme originální formu, můžeme ji ozdobit písmeny XB pomocí kandovaných třešní.

Druhým tradičním pravoslavným jídlem je kulič. Podával se především k černému čaji.

Ingredience: 225 g mouky, 4 polévkové lžíce cukru, 4 žloutky, 2 bílky, 4 polévkové lžíce roztopeného másla, kousek vanilky, špetka šafránu a soli, lžička rumu, kandovaná citrusová kůra (cca 2 polévkové lžíce), 2 polévkové lžíce rozinek a cca 2 polévkové lžíce sekaných loupaných mandlí.
Na kvásek pak potřebujete 15 g kvasnic, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce vlažné vody, 60 ml mléka a 65 g hladké mouky.
Na polevu budete potřebovat 110 g moučkového cukru, citrónovou šťávu, lžičku rumu a lžíci horké vody.

Postup: Kvásek se vyrábí klasicky – ve vlažné vodě rozmícháme kvasnice a přidáme cukr, mléko a mouku. Hotový kvásek smícháme s utřeným máslem s cukrem a rozšlehanými žloutky. Šafrán si namočíme v rumu a pak ho přidáme. Pak přimícháme ostatní ingredience kromě bílků tak, aby vzniklo vláčné těsto. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmísíme do těsta. To poté necháme přikryté vykynout na dvojnásobný objem.

Kulič se tradičně peče v úzkém válci, který je vhodné vyložit pergamenovým papírem, můžete ovšem použít i jinou nádobu. Těsto do ní vložíme (mělo by zaplnit cca dvě třetiny) a necháme ho dokynout tak, aby formu zcela vyplnilo. Pečeme při 200°C 10 minut a pak při 180°C cca 35 minut. Upečený kulič vyklopíme a ozdobíme cukrovou polevou, případně kandovaným ovocem.

Tak co, zaujaly Vás pravoslavné recepty? Máte s nimi nějaké zkušenosti? Co připravujete na Velikonoce Vy? Vyzkoušíte si paschu nebo kulič?

deodorant

 

 

 

 

 

 

 

 

   
03.04.2007 - Dům a byt - autor: Ivana Kuglerová

Komentáře:

  1. avatar
    [14] Visnery [*]

    Canadian: jak víš, že mám tychýni slepici? To je vidět i přes internet na kilometry daleko?
    je fakt, ze ona je takova slepice, ze bych jich 90 klidne snesla za jediny den

    superkarma: 0 03.04.2007, 15:17:59
  2. avatar
    [13] Vivian [*]

    sjůzn

    superkarma: 0 03.04.2007, 14:55:17
  3. avatar
    [10] MEK [*]

    pro mně velikonoce vůbec nemusí být moc je neoslavujeme,pokud bude pěkně nebudeme zahálet doma a pojedeme na hory

    superkarma: 0 03.04.2007, 13:47:32
  4. avatar
    [9] Gabi [*]

    Ani jeden recept mě nijak neslovil a velikonoce mě nijak dramaticky neoslovují. A nadměrná konzumace vajec v jakékoliv podobě ...

    superkarma: 0 03.04.2007, 11:45:13
  5. avatar
    [8] Meander [*]

    Protože Velikonoce, tak jak se u nás slaví, jsou mi krajně odporné, ignoruji je. Já slavím jenom Ježíškovo narozeniny.

    superkarma: 0 03.04.2007, 11:36:29
  6. [5] Betty9 [*]

    Před 3 týdny jsem si koupila domácí pekárnu, takže letos poprvé upeču mazance (jeden klasický a jeden dia ). Už se těším, jak se povedou a je mi jedno, že budou mít u nás nyní módní tvar kvádru . Krásného čokoládového beránka (biskupský chlebíček, miluju) jsem už koupila. Možná pekárnička udělá ještě jednu velikonoční nádivku, tu zkušební už jsme snědli a byla

    superkarma: 0 03.04.2007, 09:08:29
  7. avatar
    [4] Janecka [*]

    Letos nějak nestíhám,tak se uvidí.Peču beránka,ale letos přemýšlím,že se i na toto vykašlu,neb náš mladej má narozky,budeme slavit a bude sladkého až až.Perníčky? možná dneska začnu ,to se ještě uvidí.my to moc neprožíváme.Můj se švagrem chodí po známých a vždy přijde v podroušeným stavu,tak ani s obědem na něho nečekám.jeden syn je pryč a ten druhý se taky někam zdejchne.takže já si to spíše užívám,že se nemusím moc starat a koukám na telku,nebo jdu se psem na procházku.Paráda

    superkarma: 0 03.04.2007, 08:36:53
  8. avatar
    [3] evusche [*]

    Canadian:

    superkarma: 0 03.04.2007, 04:41:36
  9. avatar
    [2] Canadian [*]

    Visnery: kupovaly?? Mely jste rict tchyni at snese

    superkarma: 0 03.04.2007, 00:32:15
  10. avatar
    [1] Visnery [*]

    Vzhledem ke sve narodnosti je jasne, ze paschlu letos pect budeme :) ostatne jako kazdy rok.
    Jinak nejcastejsi je ta, co je ukazana na obrazku poslednim, ty predchozi jsou mene caste, skoro nevidane.
    Testo je velice haklive a zdobne, takze to vyzaduje spoustu casu a energie, uz se s mamcou "tesime" na ty hodiny a hodiny prace tenhle vikend :)
    Peceme vzdycky silene moc, protoze se to musi porozdavat vsude po znamych a podobne :)
    Pripravy vrcholily vcera, kdy jsme kupovali 90 vajec :)))

    superkarma: 0 03.04.2007, 00:06:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme