Ovesné vločky patří mezi nejhodnotnější cereálie. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníků. Jsou lehce stravitelné a obsahují v ideálním poměru rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Dále obsahují vlákninu betaglukan, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Sekaná z kuřecího masa s jablky a ovesnými vločkami

  • Emco600 g kuřecích prsou
  • 400 g jablek
  • 200 g jemných ovesných vloček Emco
  • 4 bílky
  • 250 g slaniny (plátky na vyložení formy na bábovku)
  • 5 natvrdo vařených vajec (počet záleží na velikosti formy).

Kuřecí prsa omyjeme a umeleme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a jemně nastrouháme. Umleté maso osolíme (případně dle vlastní chuti okořeníme), promícháme s jablky, ovesnými vločkami a z bílků ušlehaným sněhem. Necháme 15 minut odpočívat. Mezi tím si připravíme formu na bábovku tak, že stěny obložíme plátky slaniny. Masovou směs rozdělíme na dvě části. Jakmile naplníme formu jednou částí směsi, vložíme oloupaná, natvrdo uvařená vejce. Na vejce dáme zbylou část masové směsi. Pokud nám na stěnách přesahují plátky slaniny, ohneme je na vrch naplněné formy. Pečeme v troubě předehřáté  na 200 °C přibližně 45 minut. Jako přílohu můžeme zvolit například bramborovou kaši.

Reklama