Vaření

Velikonoční menu

hrášková polévka

Jakou připravit jarní veselou polévku? Určitě zelenou! A když zelenou, tak hráškovou. Tu doma děláme podle výtečného receptu Zdeňka Pohlreicha. Polévku na obrázku vařil můj úžasný muž a chutnala skvěle.

Hrášková polévka

600 g mraženého nebo čerstvého hrášku
600 ml kuřecího vývaru
3 jarní cibulky
300 ml smetany
100 g másla
sůl a pepř
muškátový oříšek
5 plátků toastového chleba nakrájeného na kostičky

Cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na polovině másla. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přisypeme hrášek a vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme toastový chleba na kostičky a opečeme na pánvi, na druhé polovině másla.
Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Polévku na talíři posypeme opečenými toastovými kostičkami.

pštrosí steak

Pštrosí steaky

Hodně jsem přemýšlela, jaké jídlo vám nabídnout jako hlavní velikonoční chod. Jasně vyhrávalo jehněčí maso. Jenže sehnat jehněčí je nadlidský úkol (pokud zrovna nemáme nějaký spolehlivý zdroj). Já jsem intenzivně úkolovala své rodiče, kteří mají kontakt na majitele ovčího stáda, který má spoustu jehňat. Jenže to nějak nedopadlo, jehněčí nemám, a co teď?

Z farmářského trhu mám doma pštrosí maso. A pštros je pták a Velikonoce jsou také svátky jara, a jaro, to jsou také ptáci. :-) Takže trochu netradičně...

4 pštrosí steaky (jedna porce cca 150-200 g)
4 lžíce olivového oleje
hrst zelené petrželové nati
trocha čerstvě umletého zeleného pepře
trocha soli
trocha chilli koření

Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Smícháme s olejem, kořením a solí. Touto směsí potřeme připravené steaky a necháme přes noc odležet v lednici.
Druhý den grilujeme nebo zprudka opékáme na pánvi. Nejprve asi půl minuty z každé strany, aby se maso zatáhlo a potom 3 až 4 minuty po každé straně.

Fazolové lusky s anglickou slaninou

A když nemáte chuť na klasickou přílohu, ale máte rádi originální zeleninové pochoutky? Určitě vám zachutnají voňavé fazolové lusky.
Když jsem připravovala dnešní článek, byla jsem si na 100% jistá, že mám balíček fazolových lusků v mrazáku. Chyba! Nebyly tam. Musela jsem proto improvizovat a na fotce u pštrosího steaku vidíte podle stejného receptu připravenou mraženou zeleninovou směs.

1 balíček mražených fazolových lusků (případně čerstvých)
100 g anglické slaniny
6 stroužků česneku
sůl a čerstvě umletý pepř

Fazolky necháme rozmrznout a přelijeme vroucí vodou. Necháme důkladně okapat. Česnek propasírujeme, anglickou nakrájíme na malé kostičky.
Ve vysoké pánvi si kostičky anglické lehce osmahneme, přidáme česnek, promícháme a hned přidáme fazolové lusky.
Asi pět minut opékáme, za stálého míchání. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

plněná vejce

Plněná vejce

Znáte Mlsnou kočku Pavlínu? Pavlína je milovnice dobrého jídla a umí o tom také krásně psát na svém blogu. Nadchnul mě její velikonoční recept na plněná vejce. Určitě stojí za vyzkoušení.

Doufám, že si z naší nabídky vyberete a oslníte rodinu a přátele svým kuchařským uměním.

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.04.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [1] hubajda [*]

    take delam takovou hraskovku ale nedavam kureci ale hovezi vyvar a  davam jeste cesnek je moc dobra

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:16:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme