Vaření

Velikonoční mazanec a zajímavé recepty jak na něj

Budete péct velikonoční mazanec nebo si ho koupíte? Pokud jej budete doma péct, máme pro vás několik důležitých rad a zajímavé recepty, které můžete vyzkoušet.

Jaká je historie mazance a proč se pekl na Velikonoce?

Jedná se o tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli. Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli „svaté pomazání“. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec. I když dnes hospodyňky s mazancem do kostela pro pomazání nechodí, tradice pečení mazance na Velikonoce zůstala pevně zakořeněna, stejně jako vánočka na Vánoce. Tradice pečení mazance je velmi rozsáhlá, některé z receptů jsou zachovány až z šestnáctého století. Mazanec byl vzácností, díky surovinám jako cukr nebo smetana si jej nemohli dovolit všichni, takže vznikaly i varianty bez cukru, aby si jej mohli užít i chudší domácnosti. Bohatší hospodyně jej zdobily mandlemi a do těsta dávaly rozinky. Obliba mazance roste i dnes, velikonoční svátky jsou s ním pevně spjaty.

 mazanec

Jaké rady má pro pečení mazance, bez kterého by Velikonoce nebyly tím, čím jsou naše redaktorka Vaření Elly?

Důležité je použít ty nejlepší možné suroviny. Výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku, kvalitní a čerstvé droždí, voňavé hrozinky. Při zadělávání těsta doporučuji použít robota, který těsto správně a pořádně prohněte.
Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou, pokojovou teplotu.
Dejte přípravě mazance dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut. Nezapomeňte po vykynutí říznou na mazanci kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne.
Před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil.

Můj recept: VELIKONOČNÍ MAZANEC

  • 750 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice + 1 lžíce cukru moučka do kvásku
  • 125 g rozpuštěné a vychladlé Hery máslová příchuť (1/2 kostky)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 1 kostky droždí (cca 40 g)
  • špetka soli
  • hrozinky namočené v rumu a mandle podle chuti
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem.

Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.

Hera

Náš tip: Zajímavé recepty na mazanec ze stránek www.pecenijeradost.cz

Jaké další recepty bys čtenářkám doporučila?  

Recepty na Velikonoční pečení:

   
22.03.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [5] KamcaPol [*]

    Příjemnou obměnou je banánový chlebíček. Už jste ho někdy zkoušeli? Recepty online vás to naučí :-)

    superkarma: 0 27.06.2016, 10:49:33
  2. [4] Klára Křížová [*]

    Sml67

    superkarma: 0 23.03.2016, 13:12:37
  3. [3] Scarlie [*]

    Dnes ho jdu zkusit podle tohoto receptu. Věřím že bude super, dáme si k němu teplé kakao s dcerkouSml16

    superkarma: 0 23.03.2016, 10:25:52
  4. [2] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.03.2016, 08:42:07
  5. [1] manislava [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 22.03.2016, 07:47:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme