Velikonoční mazanec peču každoročně podle receptu své kamarádky bohyně Lenky. Nemá chybu, je výborný, vyzkoušejte si sami.
Suroviny
500 g polohrubé mouky (prosáté)
120 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
1 lžíci rozpuštěného sádla
1 lžičku sušeného droždí případně necelou kostku čerstvého (40g)
1 vejce + 1 žloutek navíc
250 ml mléka
1/4 lžičky soli
hrst hrozinek naložených v rumu
vlašské ořechy, mandle apod... nasekané
1 rozšlehané vejce na potření
Postup
Ingredience (kromě rozinek a mandlí, ty přidáme až těsně před ukončením hnětení) nasypeme a nalijeme do pekárny a zapneme program těsto. Pro ty co pekárnu nevlastní, klasický postup jako u kynutého. Necháme vzejít kvásek a poté společně s ostatními surovinami uhněteme nelepivé vláčné těsto. Já nehnětu ani ručně, ani nepoužívám pekárnu, ale i na zadělávání tuhých těst jsem si oblíbila svého milého Cooking Chefa od Kenwoodu. Za pomoci hnětacího háku mám za chvilku těsto připravené a zapínám navíc indukční ohřev, takže i krásně nahřáté. Potom v míse, přikryté utěrkou nechám dokynout.
Kynout necháme co nejdéle. Klidně i 3 hodinky, na nepříliš teplém místě. Ale kdo má málo času, po hodině může začít tvarovat.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který dáme na plech, nebo do nízké koláčové formy, aby pěkně držel tvar.
Těsto necháme kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojíme kříž a potřeme oboje rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhneme na 150°C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečeme jen na 100°C. Propečenost zjistíme zapíchnutou špejlí.
Je výborný a už stačí jen nechat vychladnout a namazat výborným máslem, džemem, medem nebo čím máte rádi.
Dobrou chuť přejí BOHYNĚ KUCHYNĚ.
Nový komentář
Komentáře
Místo bochánku peču věnec
Ták, mazanec je v troubě (dělám ho poprvé) . Dala jsem mouku polohrubou na půl s hladkou a přidala citronovou kůru. Vypadá božsky - doufám, že bude i chutnat.
hubajda — #8 u nás taky chcípla, jak napotvoru před svátky, uvažuju, že ho možná udělám v remosce. Máme tu velikou, tam by se vejít mohl.
ten kříž se na bochánku nejsnáz udělá, když ho nastřihneme nůžkami.
Žábina — #24 Těsto by mělo být trochu tužší, příště přidej trochu mouky. Pletu z něj i věnec a drží si výšku.
mazanec jsem ještě nikdy nepekla
Mazanec nepeču-koupím
mouku dávám půl napůl hladkou s polohrubou
loni se mi rozlezly, jak to děláte aby vám hezky držely v troubě tvar?
Mazanec nepeču, ale kupuji. Ale žádný balený, hezky čerstvě upečený s mandličkama a rozinkama.
Trefa:uz ve ctvrtek budu zadelavat na mazance.
mazanec mi peče mamka, má ho výborný
Tak ten by mohl být výborný
Mazance se mi letos opět hezky povedly, přestože jsem zvolila nevyzkoušený recept. Jsou - tedy byly
moc dobré, lehoučké, prostě snídaňová mňamka. Jen mouku jsem použila dvojí - napůl hladkou a napůl polohrubou a cukru trošku míň. Taky jsem už napekla a nazdobila medové velikonoční perníčky, na bílou sobotu pak pečeme velikonoční buchty z kynutého těsta s uzeným nebo šunkovým salámem, na které se už celá rodina těší. Je zajímavé, že jindy pečené nikdy nechutnají tak dobře jako na Velikonoce.
ToraToraTora — #6 myslíš odkazy v článku? To není reklama, uvádím zdroj, protože mazanec dělám podle kamarádky Lenky, tak se nebudu chlubit cizím peřím. A co se týče Cooking Chefa, tak stejně. Pracuji s ním asi čtvrt roku a lepší mašinu do kuchyně jsem si nemohla přát. Hlavně na pečení, takže je to spíš taková rada než reklama ;-)
tetička25 — #14 Jindriska8 — #13 byly vloni dobré, tak snad budou i letos
Ještě jsem mazanec nezkoušela,tak žeby
My máme mazanec celoročně, kupovanej
lenig — #5 Teda ty mě děláš chutě, mňam, hned bych si dala.
lenig — #5 Vypadá krásně