Vaření

Velikonoční mazanec

mazanec

Velikonoční mazanec peču každoročně podle receptu své kamarádky bohyně Lenky. Nemá chybu, je výborný, vyzkoušejte si sami.

Suroviny

500 g polohrubé mouky (prosáté)
120 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
1 lžíci rozpuštěného sádla
1 lžičku sušeného droždí případně necelou kostku čerstvého (40g)
1 vejce + 1 žloutek navíc
250 ml mléka
1/4 lžičky soli
hrst hrozinek naložených v rumu
vlašské ořechy, mandle apod... nasekané
1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Ingredience (kromě rozinek a mandlí, ty přidáme až těsně před ukončením hnětení) nasypeme a nalijeme do pekárny a zapneme program těsto. Pro ty co pekárnu nevlastní, klasický postup jako u kynutého. Necháme vzejít kvásek a poté společně s ostatními surovinami uhněteme nelepivé vláčné těsto. Já nehnětu ani ručně, ani nepoužívám pekárnu, ale i na zadělávání tuhých těst jsem si oblíbila svého milého Cooking Chefa od Kenwoodu. Za pomoci hnětacího háku mám za chvilku těsto připravené a zapínám navíc indukční ohřev, takže i krásně nahřáté. Potom v míse, přikryté utěrkou nechám dokynout.

Kynout necháme co nejdéle. Klidně i 3 hodinky, na nepříliš teplém místě. Ale kdo má málo času, po hodině může začít tvarovat.

Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který dáme na plech, nebo do nízké koláčové formy, aby pěkně držel tvar.

Těsto necháme kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojíme kříž a potřeme oboje rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhneme na 150°C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečeme jen na 100°C. Propečenost zjistíme zapíchnutou špejlí.

Je výborný a už stačí jen nechat vychladnout a namazat výborným máslem, džemem, medem nebo čím máte rádi.

Dobrou chuť přejí BOHYNĚ KUCHYNĚ.

   
26.03.2013 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [32] marde [*]

    Místo bochánku peču věnecSml16

    superkarma: 0 02.04.2013, 14:06:09
  2. [31] prcekkiki [*]

    Ták, mazanec je v troubě (dělám ho poprvé) . Dala jsem mouku polohrubou na půl s hladkou a přidala citronovou kůru. Vypadá božsky - doufám, že bude i chutnat. Sml59

    superkarma: 0 29.03.2013, 15:45:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] gerda [*]

    hubajda — #8 u nás taky chcípla, jak napotvoru před svátky, uvažuju, že ho možná udělám v remosce. Máme tu velikou, tam by se vejít mohl.

    superkarma: 0 27.03.2013, 10:27:49
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    ten kříž se na bochánku nejsnáz udělá, když ho nastřihneme nůžkami.

    superkarma: 0 27.03.2013, 10:26:35
  3. avatar
    [28] monkee [*]

    Žábina — #24 Těsto by mělo být trochu tužší, příště přidej trochu mouky. Pletu z něj i věnec a drží si výšku.Sml22

    superkarma: 0 26.03.2013, 18:49:12
  4. [27] FAXÍK [*]

    mazanec jsem ještě nikdy nepekla

    superkarma: 0 26.03.2013, 16:53:02
  5. [26] Verczak [*]

    Sml59

    superkarma: 0 26.03.2013, 15:00:37
  6. avatar
    [25] tajnostii [*]

    Mazanec nepeču-koupímSml30

    superkarma: 0 26.03.2013, 14:46:58
  7. avatar
    [24] Žábina [*]

    mouku dávám půl napůl hladkou s polohrubou Sml67

    loni se mi rozlezly, jak to děláte aby vám hezky držely v troubě tvar? Sml80

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 26.03.2013, 14:43:16
  8. [23] DCOlga [*]

    Mazanec nepeču, ale kupuji. Ale žádný balený, hezky čerstvě upečený s mandličkama a rozinkama.

    superkarma: 0 26.03.2013, 14:15:14
  9. [22] Trefa [*]

    Trefa:uz ve ctvrtek budu zadelavat na mazance.

    superkarma: 0 26.03.2013, 12:49:17
  10. [21] holčice [*]

    mazanec mi peče mamka, má ho výborný Sml16

    superkarma: 0 26.03.2013, 12:01:20
  11. avatar
    [20] ekleinovka [*]

    Tak ten by mohl být výborný

    superkarma: 0 26.03.2013, 11:50:12
  12. [19] jahody [*]

    Mazance se mi letos opět hezky povedly, přestože jsem zvolila nevyzkoušený recept. Jsou - tedy byly Sml16 moc dobré, lehoučké, prostě snídaňová mňamka. Jen mouku jsem použila dvojí - napůl hladkou a napůl polohrubou a cukru trošku míň. Taky jsem už napekla a nazdobila medové velikonoční perníčky, na bílou sobotu pak pečeme velikonoční buchty z kynutého těsta s uzeným nebo šunkovým salámem, na které se už celá rodina těší. Je zajímavé, že jindy pečené nikdy nechutnají tak dobře jako na Velikonoce. Sml16

    superkarma: 0 26.03.2013, 11:26:14
  13. avatar
    [18] elly [*]

    ToraToraTora — #6 myslíš odkazy v článku? To není reklama, uvádím zdroj, protože mazanec dělám podle kamarádky Lenky, tak se nebudu chlubit cizím peřím. A co se týče Cooking Chefa, tak stejně. Pracuji s ním asi čtvrt roku a lepší mašinu do kuchyně jsem si nemohla přát. Hlavně na pečení, takže je to spíš taková rada než reklama ;-)

    superkarma: 0 26.03.2013, 11:24:36
  14. avatar
    [17] lenig [*]

    tetička25 — #14 Jindriska8 — #13 byly vloni dobré, tak snad budou i letos Sml59

    superkarma: 0 26.03.2013, 11:01:33
  15. [16] doginka [*]

    Ještě jsem mazanec nezkoušela,tak žebySml58

    superkarma: 0 26.03.2013, 10:42:37
  16. [15] NiLit [*]

    My máme mazanec celoročně, kupovanejSml58

    superkarma: 0 26.03.2013, 10:14:18
  17. [14] tetička25 [*]

    lenig — #5 Teda ty mě děláš chutě, mňam, hned bych si dala.

    1. na komentář reaguje lenig — #17
    superkarma: 0 26.03.2013, 10:08:37
  18. avatar
    [13] Jindriska8 [*]

    lenig — #5 Vypadá krásněSml59

    1. na komentář reaguje lenig — #17
    superkarma: 0 26.03.2013, 09:27:34
  19. avatar
    [12] ladouch [*]

    Už se na ně chystám v sobotu se dám do díla.Sml58

    superkarma: 0 26.03.2013, 09:18:22
  20. avatar
    [11] dasena [*]

    Krásný mazanecSml16

    superkarma: 0 26.03.2013, 09:14:41
  21. [10] magic11 [*]

    Ferdulka — #4 já taky raději z hladké Sml22Sml67

    superkarma: 0 26.03.2013, 09:13:32
  22. avatar
    [9] hubajda [*]

    Milea — #1 ja bych rekla ze jo tez mam takovej uni jak na vanocku tak na mazanec

    superkarma: 0 26.03.2013, 09:08:18
  23. avatar
    [8] hubajda [*]

    mam svuj dobrej recept a zustavam u nej jen letos zadnej nebude odesla me trouba Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #30
    superkarma: 0 26.03.2013, 09:07:13
  24. [7] telelot [*]

    Jj, taky každý rok dělávám...Sml30

    superkarma: 0 26.03.2013, 08:54:55
  25. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    S tou hypertextovou reklamou mi přestává chutnat Sml24

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 26.03.2013, 08:49:09
  26. avatar
    [5] lenig [*]

    mazance dělám dobré, už se těším, až ho asi v sobotu vyrobím

    tento je loňský

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #13
    2. na komentář reaguje tetička25 — #14
    superkarma: 0 26.03.2013, 08:33:26
  27. avatar
    [4] Ferdulka [*]

    Mazance dělám,zrovna včera první dva,ale osvědčilo se mi více z hladké moukySml22.

    1. na komentář reaguje magic11 — #10
    superkarma: 0 26.03.2013, 08:27:22
  28. avatar
    [3] marde [*]

    Teprve budu péct, tak ho vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 26.03.2013, 08:26:10
  29. [2] V19 [*]

    robievam podobne vianočku

    superkarma: 0 26.03.2013, 08:23:26
  30. avatar
    [1] Milea [*]

    Možná vyzkouším, ale není to něco jako těsto na vánočku?Sml73

    1. na komentář reaguje hubajda — #9
    superkarma: 0 26.03.2013, 08:12:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme