Vaření

Velikonoční mazanec

mazanec

Dokážete si představit velikonoce bez tradičního mazance? Já ne. Čerstvý mazanec, potřený máslem nebo jen tak suchý, a k tomu třeba čaj s citronem či kakao. Skvělá jarní svačinka. Vyzkoušejte mazanec podle Beaute.

Suroviny

500 g polohrubé mouky (prosáté)
120 g cukru krupice
100 g rozpuštěného másla
1 lžíci rozpuštěného sádla
1 lžičku sušeného droždí případně necelou kostku čerstvého (40 g)
1 vejce + 1 žloutek navíc
250 ml mléka
1/4 lžičky soli
hrst hrozinek naložených v rumu
vlašské ořechy, mandle apod...nasekané
1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Ingredience (kromě rozinek a mandlí, ty přidáme až těsně před ukončením hnětení) nacpeme do pekárny a zapneme program těsto. Pro ty, co pekárnu nevlastní, klasický postup jako u kynutého. Já kvásek trošku šidím, takže dám mouku do mísy, udělám důlek, přisypu trošku cukru a nadrobím droždí, zaliju teplým mlékem a nechám chvilku pod utěrkou vyskočit. Poté přidám zbytek ingrediencí a uhněhu těsto.

Kynout necháme co nejdéle. Klidně i 3 hodinky, na nepříliš teplém místě. Ale kdo má málo času, jako já včera, po hodině může začít tvarovat.

Velikonoční věnec pletu jako cop ze 3 pruhů. Tzn. vyrobím válečky z těsta a začínám plést od prostřed směrem ke koncům. Upletený cop spojím do kruhu a přenesu na plech.

Z tohoto množství těsta vám vyjde jeden věnec a menší mazanec. Ten se udělá jednoduše, jen se na plech vytvaruje bochánek.

Těsto necháme kynout ještě asi 30 minut. Poté shora na mazanci vykrojíme kříž a potřeme oboje rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C prvních asi 5 minut na krásnou barvu, poté troubu stáhneme na 150 °C na dalších 20 minut a zbývající čas (dle velikosti výtvoru) už pečeme jen na 100 °C. Propečenost zjistíme zapíchnutou špejlí.

Tohle jsou ideální podmínky pečení, ovšem někdy peču v kachlovém sporáku, kde se dá regulovat teplota maximálně tím, jak moc přiložím, a taky je to jde. ;)

Dobrou chuť přeje Beaute.

   
27.03.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [50] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:44:04
  2. [49] simaj [*]

    Vypadá moc pěkně, my ho pečeme podle podobného recept a jen se po něm zapráší Sml22

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:12:42
  3. [48] kubabi [*]

    Mám téměř stejný recept a je moc dobrý.

    superkarma: 0 20.03.2013, 21:04:32
  4. avatar
    [47] dajrin [*]

    Tento recept si ukládám... Sml16

    superkarma: 0 10.11.2012, 20:47:33
  5. [46] annella [*]

    mazanec miluju, nakrájím a  dávám do mrazáku, pak jen vytahuji ke kávě

    superkarma: 0 29.04.2012, 08:42:47
  6. [45] dtcalounictvi [*]

    Pekla jsem podobný ale málo mě vyběhl ale chuť měl výbornou

    superkarma: 0 12.04.2012, 08:44:45
  7. [44] setury [*]

    vypadá lákavě Sml16

    superkarma: 0 11.04.2012, 07:55:42
  8. avatar
    [43] Krupová [*]

    právě ho peču. Tak mi držte palce :-)

    superkarma: 1 08.04.2012, 16:05:35
  9. [42] hanak [*]

    Napište, jak se Vám povedl, podle tohoto receptu. Moc se mi líbí obrázek, bude-li taky tak dobrý, jak je pěkný, budu péci častěji.

    superkarma: 0 05.04.2012, 19:51:25
  10. [41] MichaelaPol1 [*]

    Že bych se do toho pustila? vypadá vážně dobře

    superkarma: 0 03.04.2012, 12:32:02
  11. avatar
    [40] tajnostii [*]

    Vypadá dobřeSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 01.04.2012, 21:16:18
  12. [39] kocicih [*]

    zkusím na velikonoce upéct

    superkarma: 0 28.03.2012, 15:13:07
  13. avatar
    [38] Myškomedvídek [*]

    ZKUSÍM HOSml22

    superkarma: 0 28.03.2012, 15:10:00
  14. avatar
    [37] medulka [*]

    na mazanec se už moc těším, bez něj si Velikonoce nedovedu představit, maminka dělá výbornej Sml16

    superkarma: 0 28.03.2012, 09:18:51
  15. [36] Jala [*]

    Přesně takový jsem dnes koupila v TESKU. Byl měkoučký a voňavý a byl bez práce. Už je ho tam půlka.

    superkarma: 0 27.03.2012, 23:16:03
  16. [35] jukl [*]

    mamka peče

    superkarma: 0 27.03.2012, 21:59:54
  17. [34] buba007 [*]

    Mazanec nepeču jen beránka a to dvakrát aby aspoň jeden vydržel pohromadě do druhého dne. Sml16

    superkarma: 0 27.03.2012, 20:18:33
  18. avatar
    [33] yutinkaca [*]

    super, zrovna jsem se rozhodla, že ho zkusím Sml16

    superkarma: 0 27.03.2012, 18:24:53
  19. avatar
    [32] capkova [*]

    JO - BRALA BYCH HO UŽ UPEČENÝ - VYPADÁ VÝBORNĚ

    superkarma: 0 27.03.2012, 17:16:05
  20. [31] Roland [*]

    Mazanec doma nepečeme - kupujeme. Ale ten na fotce vypadá úžasně - ty mandličky - mňam.

    superkarma: 0 27.03.2012, 17:09:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Florencie [*]

    ToraToraTora — #15 Recept?

    Jinak já dávám sušené ovoce, vlašáky a mandle. Rozinky ne Sml23

    superkarma: 0 27.03.2012, 15:45:06
  2. [29] jithule [*]

    taky upeču

    superkarma: 0 27.03.2012, 14:20:34
  3. avatar
    [28] chanahd [*]

    Mazanec také pravidelně pečeme. Ale nikdy není tak dobrý jako od babičky. Od té je to úplná mňamka.

    superkarma: 0 27.03.2012, 13:00:35
  4. avatar
    [27] ekleinovka [*]

    Peceme beranka,mazanec vetsinou z pekarny

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:57:08
  5. avatar
    [26] ladouch [*]

    Ten se povedl peču podobné, ale dva a hned se po nich zapráší.Sml22Sml22

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:57:01
  6. avatar
    [25] hubajda [*]

    ToraToraTora — #15 tez jsem pekla beranka a mazanec ale o berana moc nebyl zajem moc sladke nejime jen dcera a tak delam jen mazanec

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:42:18
  7. avatar
    [24] hubajda [*]

    DCOlga — #19 a co ta cena to si radeji upecu svuj a take vim co v nem je za suroviny

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:41:01
  8. avatar
    [23] hubajda [*]

    hm vypada dobre ale ja se drzim svych vyzkousenych receptu

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:39:51
  9. avatar
    [22] kuželka [*]

    Nepekla jsem, moc moc mi chutnaly z obchodu. Dnes ráno jsem chtěla koupit: 75 Kč za střední velikost! tak ten by mi asi nechutnal...

    I když si nejsem úplně jistá, jestli pořídím levněji, když se do toho pustím sama Sml80 /cena vajíček, másla.../ Uvidím, zkusím.

    Takže děkuji za předpis, využiju ho Sml59

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:26:17
  10. [21] pavel61 [*]

    Vypadá nádherně, není jak nad to, jak si upéct svůj vlastní domácí.

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:11:42
  11. avatar
    [20] átéčko [*]

    ToraToraTora — #15 Mám taky svůj recept. Stejný jako na vánočku. Nikdo nemá výhrady...

    superkarma: 0 27.03.2012, 11:50:39
  12. [19] DCOlga [*]

    Vypadá hezky, ale nejrychleji je upečený v supermarketu. A když je s hodně mandličkami a rozinkami, tak je dobrý.

    1. na komentář reaguje hubajda — #24
    superkarma: 0 27.03.2012, 11:45:07
  13. avatar
    [18] Lukáš Čejka [*]

    ToraToraTora — #15 jj taky mam svuj recept - v supermarketu paty regal z prava, druha police ze spoda (doufam ze nam to nepreskladaji ) Sml54

    superkarma: 0 27.03.2012, 11:23:35
  14. [17] Trefa [*]

    Trefa:kazdy rok pecu mazance,uz se na ne tesime,nedavam susene drozdi,ale cerstve

    superkarma: 0 27.03.2012, 10:58:10
  15. [16] Trefa [*]

    Trefa:kazdy rok pecu mazance,uz se na ne tesime,nedavam susene drozdi,ale cerstve

    superkarma: 0 27.03.2012, 10:58:09
  16. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Tak to já upekla beránka. Už je z něj jen hlavička. Do velikonoc bude ještě jeden a mazanec též. Mám ale svůj recept, který nám všem chutná.

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #18
    2. na komentář reaguje átéčko — #20
    3. na komentář reaguje hubajda — #25
    4. na komentář reaguje Florencie — #30
    superkarma: 0 27.03.2012, 10:34:11
  17. [14] danessa [*]

    Vypadá pěkně. Asi ho vyzkouším.

    superkarma: 0 27.03.2012, 09:44:14
  18. [13] magic11 [*]

    Asi udělám na velikonoce vyjímku a uhňácám ho, co jsme přešli na zdravější stravu a daří se nám s manželem hubnout, tak tímto doma neprovokuji Sml16

    superkarma: 0 27.03.2012, 09:35:11
  19. [12] lidicka [*]

    Mazanec ani jiné kynuté koláče nepečuSml23

    superkarma: 0 27.03.2012, 09:33:30
  20. avatar
    [11] Florencie [*]

    Dělám těsto na jidáše, ale tvar mazance nebo vánočky. Je mnohem vláčnější.

    superkarma: 0 27.03.2012, 09:24:31
  21. [10] anina4 [*]

    už jsem o víkendu jeden na zkoušku upekla,byl hned pryč,takže na velikonoce určo upeču víc

    superkarma: 0 27.03.2012, 07:57:17
  22. [9] Saritka [*]

    Mazanec musí být.Sml59

    superkarma: 0 27.03.2012, 07:27:04
  23. [8] Miroslava Gregorová [*]

    Také máme rádi, na  Velikonočním stole nesmí chybětSml22

    superkarma: 0 27.03.2012, 07:13:54
  24. avatar
    [7] blesksoft [*]

    hodně mandlí a rozinky máčené v rumu to pak není suchý mazanec co nechce do krku

    superkarma: 0 27.03.2012, 06:47:01
  25. avatar
    [6] tepito [*]

    Máme rádi,peču po celý rok

    superkarma: 0 27.03.2012, 06:35:34
  26. avatar
    [5] LudPa [*]

    Mazance nepeču, ale my tomu říkáme plecovník, kynuté těsto s uzeným.

    superkarma: 0 27.03.2012, 06:16:04
  27. avatar
    [4] saruz [*]

    Mazanec k velikonocům patří,peču jej pravidelně každý rok. Sml22

    superkarma: 0 27.03.2012, 01:01:01
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Já mazance nepeču,ale vždy nám upeče manželova maminka a je výborný.Sml22

    superkarma: 0 27.03.2012, 00:38:56
  29. [2] dadma [*]

    Já miluji domácí mazance nebo vánočky.Ale takový jaký pekla moje maminka,ten již nikde neochutnám.

    superkarma: 0 27.03.2012, 00:17:38
  30. avatar
    [1] řinka [*]

    Mazanec je suchý,nemusím

    superkarma: 0 27.03.2012, 00:06:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme