jehněčí svíčková

Jehněčí maso patří na velikonoční stůl stejně jako zelené jarní bylinky, vajíčka a mazanec. Nebojte se jeho přípravy a ochutnejte třeba spolu s jednoduchým jarním salátem, podle našeho receptu.

Které jiné maso patří k jaru více než jehněčí. Právě teď totiž chutná nejlépe. Toto mladé maso je velice chutné a není vůbec pravda, že nepěkně zapáchá. Pokud koupíte kvalitní jehněčí od čistotného chovatele, jehož zvířata se většinu času pasou venku, bude maso dokonalé!

Dnešní jehněčí recept doporučujeme zařadit na nedělní Boží hod velikonoční. Tehdy podle tradice končí půst, a tak se to musí pořádně oslavit.

Suroviny

  • cca 700 g jehněčí svíčková
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • prášková hořčice, případně klasická, plnotučná
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

na salát

  • směs listových salátů (rukola, polníček, listy červené řepy, baby špenát..)
  • bílý vinný ocet
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • dýňový olej
  • trocha medu
  • křepelčí vejce

Postup

Krásnou jehněčí svíčkovou zbavíme zbytečných blanek okolo. Pomůže vám při tom malý ostrý nůž. Dávejte pozor, ať moc neříznete do masa. Omyjeme, osušíme a naložíme, vcelku, do připravené směsi z česneku, oleje, soli, pepře a práškové hořčice. My jsme na tento recept doma poprvé použili práškovou hořčici, kterou jsme dostali na Vánoce. Tu jsme jen promíchali s olejem a zbylými přísadami a na světě byla dokonalá marináda.

V marinádě maso krásně ze všech stran namočíme a uložíme do chladu, na jeden až dva dny. Maso krásně natáhne vůni a zkřehne. Maso z lednice vyndáme asi hodinu před tepelným zpracováním. Nakrájíme na plátky, široké asi 2 cm. 
Rozpálíme si kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, maso očistíme od zbytků marinády, aby se nám nepřipalovalo, a opékáme na pánvi, z každé strany asi 4 minutky, podle tloušťky a velikosti kousků.

Hotové maso necháme na pánvi odpočinout ještě asi deset minut. Mezitím si připravíme salát.

Zelené listy omyjeme a důkladně osušíme. Na to používáme u nás doma odstředivku, je perfektní. Smícháme vinný ocet se solí a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Vinného octa používám, na salát pro čtyři lidi, asi 1 polévkovou lžíci, soli 1 lžičku. Přidáme pepř, asi lžíci medu a opět šleháme. Nalijeme trochu dýňového oleje (asi 2 lžíce) a opět šleháme, až se nám směs spojí. Můžeme přidat i oblíbené bylinky. Díky dýňovému oleji dostane salát zajímavou, lehce oříškovou, vůni a chuť.

Touto směsí zalijeme salát a důkladně promícháme. Kdo chce, může přidat i nastrouhaný parmezán.

Salát zdobíme natvrdo uvařenými křepelčími vejci a podáváme spolu s dokonale připraveným masem.

Komu to nestačí, může si ještě nasucho opéct kousky bagety.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další velikonoční pochoutky na našem magazínu

velikonoční jidáše

velikonoční beránek

velikonoční dort

Reklama