Velikonoční víkend se nám blíží a pro ty z vás, kteří čekají nápor návštěv, máme několik chutných a zajímavých receptů. Snad si i vy vyberete... 

Citronové kuře s tymiánem
100 g másla
1 lžíce čerstvého, případně sušeného tymiánu
pár větviček čerstvého tymiánu
1 lžíce citronové kůry
1 citron
sůl a bílý pepř
1 kuře nebo kuřecí kousky (stehna, křídla)

Tymián nasekáme nadrobno, kůru nastrouháme, pepř nameleme. Přidáme sůl a smícháme v malé misce.
Přidáme rozměklé máslo a důkladně smícháme.
Tímto ochuceným máslem potřeme všechny části kuřete, případně celé kuře. To nezapomeneme vytřít také zevnitř.
Do břišní dutiny dáme citron nakrájený na čtvrtky a snítky tymiánu. Pokud pečeme pouze kousky kuřete, nakrájíme citron na plátky a poházíme po pekáči.
Pečeme asi hodinu a čtvrt. Nezapomeneme v případě potřeby podlévat a přelévat kuře vypečenou šťávou.

Telecí pečeně pošírovaná v mléce
Když jsme u toho slavnostního dlabání, tak se s vámi musím podělit o recept, který použiji na Velikonoční pondělí já. Našla jsem ho při svých pravidelných návštěvách v Bistru Florentýna  a úplně mě nadchnul. Telecí maso už mám v mrazničce, plnotučné mléko v lednici a tím mám postaráno o hlavní suroviny. Tak ho třeba vyzkoušejte taky, recept najdete TADY.

Na Velikonoce u nás doma nesmí chybět sladká nadýchaná pochoutka, jejíž recept mám od své babičky. Je to jednoduchá a dokonalá

Šlehačková roláda
6 bílků
10 dkg cukru
6 žloutků
1 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
2 vanilkové cukry
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky

Bílky vyšleháme s cukrem dotuha. Opatrně zašleháme žloutky a mouku. Nakonec také kakao a prášek do pečiva. Na plech položíme pečící papír a vylejeme těsto.
Pečeme na 200 °C asi 10 až 15 minut.
Ihned po upečení posypeme vanilkovým cukrem a ještě teplé srolujeme. Takto připravená, nenaplněná roláda nám v utěrce vydrží i několik dní.
Plníme ušlehanou smetanou se ztužovačem. Dáme ztuhnout do lednice a podáváme.

A ještě jedna dokonalá sladká pochoutka. Inspirovaná receptem Nigely Lawson upekla má kamarádka Beaute skvělý

Čokoládový cheesecake
Na kastrolek (formu) průměr 19 cm:
korpus:
100 g sušenek (Club, Bebe..)
50 g másla
náplň:
300 g krémového sýru (používám Fénix, případně míchám s pomazánkovým máslem)
2 vejce
cukr dle chuti
vanilkový cukr
3 lžíce husté zakysané smetany
100 g rozpuštěné čokolády

Sušenky rozdrtíme v mixeru, přidáme máslo, mixujeme až se vytvoří jakoby drobenka.
Do zavírací formy, případně kastrolku dáme na dno pečící papír, nasypeme sušenkovou drobenku a natlačíme prsty i k okrajům. Dáme na 5minut zapéct na 180°C.
Do mixeru dáme ingredience na náplň a mixujeme do hladka. Nalejeme na předpečený korpus.
Pokud používáte rozevírací formu je NUTNÉ ji důkladně zabalit do alobalu. Osobně radši používám nízký kastrolek a šetřím tak přírodu :)
Do pekáčku vložíme katrolek s koláčem, nalejeme z konvice vařící vodu tak do 3/4 výšky kastrolku.
Pečeme 30 minut na 180°C, Po vychladnutí chladíme minimálně 2 hodiny v ledničce.
Můžeme zdobit rozpuštěnou čokoládou.

Můžete se také podívat na to, jak v originálu peče tuhle dobrotu sama Nigela...

Reklama