Vaření

Velikonoční beránek z piškotového těsta

velikonoční beránek

Beránka peču od té doby, co jsem od své babičky dostala krásnou kameninovou formu. Je složená ze dvou dílů, takže beránek je krásně tvarovaný i zezadu.

Suroviny

  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru krupice
  • 25 dkg mouky - používám půl napůl polohrubou a hladkou
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

Postup

Budu se asi zase opakovat a opěvovat mého neskutečně užitečného pomocníka od Kenwoodu. Ať jsem dříve šlehala vejce čímkoliv, tak nádhernou a nadýchanou pěnu jako Cooking Chef mi nevytvořil žádný přístroj.

Na začátku pečení si zapneme troubu, kterou nastavíme na 200 °C. Vejce si vcelku vyklepneme do šlehače a vyšleháme do světle žluté, nadýchané pěny. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.

Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi. Důkladně promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem, sádlem nebo (jako já) vystříkali olejem ve spreji. Poté vysypeme polohrubou moukou. Dáváme si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháme, se nám může pomstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit.

Těsto tedy nalijeme do předního beránčího dílu a přiklopíme zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, tak samozřejmě nepřiklápí ničím.

Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut. Zkusíme opatrně odklopit horní díl formy a do beránka zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.

Už máme upečeno? Výborně. Vytáhneme formu ven z trouby a zabalíme ji do vlhké utěrky. Necháme ÚPLNĚ vychladnout a dříve se ani nepokoušíme beránka vyklopit. Trvá to asi hodinku, dvě. Poté opatrně vyklopíme.

Krásného beránka pocukrujeme, ozdobíme mašličkou.

Dobrou chuť přeje elly.

   
28.03.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] kuželka [*]

    macasev — #15 Ano, koupila jsem letos novou formu - stejnou jako byla ta stará po babičce.

    Nakonec jsem pekla 3 beránky. Na 170 stupňů, 50 minut. Že je to dlouho? Nevadí, nastavila jsem si minutku a mezitím dělala neco jiného...

    Všechny byly hezké, krásně se vyklopily - a už jsou snědené!

    superkarma: 0 05.04.2015, 23:57:27
  2. avatar
    [21] elly [*]

    Handa — #20Ne. Recept na beránka a realita Sml24

    superkarma: 0 01.04.2015, 07:30:18
  3. avatar
    [20] Handa [*]

    Reklama na Cooking Chef ?

    1. na komentář reaguje elly — #21
    superkarma: 0 18.04.2014, 11:12:21
  4. avatar
    [19] navia [*]

    Jinak tenhle beran mi připadá ze silikonové formy.. mám ji doma taky a letos se nevyklopil Sml15

    superkarma: 0 09.04.2013, 18:17:24
  5. [18] zeph [*]

    Žábina — #12 Sml59 jj, taky peču čtením receptů, dál se nějak nedostanu Sml80 . Příští Velikonoce ho ale určitě upeču Sml30

    superkarma: 0 02.04.2013, 20:32:12
  6. avatar
    [17] navia [*]

    Pekla jsem tvarohového z kameninové formy a suchý není..Sml30

    superkarma: 0 31.03.2013, 18:27:36
  7. avatar
    [16] Ferdulka [*]

    macasev — #15 To je pravda...Sml22

    superkarma: 0 30.03.2013, 21:09:10
  8. avatar
    [15] macasev [*]

    kobližka — #6 Ta forma se dá koupit i nová, nemusí být po babičce, mě spíš odrazuje, že se v ní peče hodně dlouhoSml80

    1. na komentář reaguje Ferdulka — #16
    2. na komentář reaguje kuželka — #22
    superkarma: 0 30.03.2013, 13:14:12
  9. avatar
    [14] Ferdulka [*]

    Pekla jsem letos snad už šestého beránka...dnes dva pro kamarádku.Peču ze šlehačkového těsta.

    superkarma: 0 28.03.2013, 21:44:42
  10. [13] Trefa [*]

    Trefa:dneska uz jsem beranka pekla.

    superkarma: 0 28.03.2013, 20:33:54
  11. avatar
    [12] Žábina [*]

    já beránka nepeču - ale každý rok o tom uvažuju Sml30Sml57

    1. na komentář reaguje zeph — #18
    superkarma: 0 28.03.2013, 18:59:48
  12. avatar
    [11] ToraToraTora [*]

    gerda — #10 Co hospodyňka to jiný recept. Já mu dělám "srst" z bílkového sněhu a tak na nás vydrží koukat třeba týden než ho zakrojíme a neokorá a nevysychá. Ale vím, že ho někdo i zdobí krémem, polévá čokoládou...to je různé. Nejvíc je to o tom, že někdo prostě ke kávě miluje ten čerstvý nadýchaný piškot a někdo radši jiná těsta. Dělá se i z kynutého nebo tvarohového. Vlastně je to jedno, protože je to jen náhrada jehněčího masa, které bylo vždy dražší a vzácnější, ale i přesto si lidé chtěli na Velikonoce toho beránka božího upéct.

    superkarma: 0 28.03.2013, 14:50:34
  13. avatar
    [10] gerda [*]

    ToraToraTora — #4 a nemá se polít nějakou polevou, která to zvláčňuje?Sml80

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #11
    superkarma: 0 28.03.2013, 14:32:15
  14. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #7 já to mám stejně - svoje výtvory obvykle nemilosrdně zkritizuju, zatímco jiní jsou spokojení.Sml30

    superkarma: 0 28.03.2013, 14:31:44
  15. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    elly — #7 Podobný recept kdesi mám a skutečně to není buchta podle mého gusta. radši mám těsto nepiškotové, zadělané zakysanou smetanou. velikonoce jsou také zakončení dlouhého půstu, tak i beránek tomu odpovídá a do těsta přidávám kandované ovoce nebo nadrobno nasekané sušené ovoce. Vždyť je to přeci BERÁNEK

    superkarma: 0 28.03.2013, 13:34:06
  16. avatar
    [7] elly [*]

    ToraToraTora — #4 beránek podle mého receptu suchý není.

    gerda — #3 já nevím, jestli jsem přehnaně sebekritická, ale mě se vůbec nelíbil. Musím říct, že na fotce vypadá líp než naživo :-D

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #8
    2. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 28.03.2013, 13:27:37
  17. avatar
    [6] kobližka [*]

    Nevím čím to,ale za starých kameninových forem cítím takovou zvláštní nedobrou pachuť Sml23

    1. na komentář reaguje macasev — #15
    superkarma: 0 28.03.2013, 13:02:31
  18. avatar
    [5] saruz [*]

    Jé, já mám tu samou formu Sml16

    superkarma: 0 28.03.2013, 11:36:31
  19. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Piškotového nepeču, protože je moc suchý. Letos už jsme jednoho snědli a zítra jdu péct druhého k našim. letos dostal sněhovou kožešinku

    1. na komentář reaguje elly — #7
    2. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 28.03.2013, 11:16:54
  20. avatar
    [3] gerda [*]

    elly — #2 tak to gratuluju, je opravdu výstavní!Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 28.03.2013, 10:55:30
  21. avatar
    [2] elly [*]

    gerda — #1 ano, na fotce je beránek podle receptu

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 28.03.2013, 08:12:56
  22. avatar
    [1] gerda [*]

    na fotce je on? Je skutečně krásný.

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 0 28.03.2013, 06:20:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme