Vaření

Velikonoce  - svátky jara

Velikonoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ke kterému podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování.

mléčné výrobky

Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvyky a tradice se lišily vesnici od vesnice a dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody. Velikonoce jsou svátkem pohyblivým,který připadá každý rok na jiné datum – na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel tak může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna.

Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) je největším svátkem celého liturgického roku. Jedly se pokrmy posvěcené v kostele a každý, kdo do domácnosti přišel, musel být takovým jídlem obdarován. Hospodář odnášel na zahradu, na pole a do studně kousek svěceného mazance, vejce a vína, aby měl hojnost ovoce, obilí a měl vždy dobrou vodu. Rolníci nechávali na polích svěcené kočičky a křížky,“ uvádí Mgr. Radoslav VLK, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně.

Pondělí Velikonoční (28. 3. 2016) je pro většinu z nás spojeno s novodobými oslavami Velikonoc a praktikováním tradičních zvyků. Dnes je nejoblíbenějším dnem hlavně mužů. V tento den se mělo darovat červené vejce a dívka měla být vyšlehána, aby byla celý rok zdravá. Pondělí velikonoční nebo také „červené“ je ve znamení tolik očekáváného koledování, pomlázky, šmigrustu, buďačky, mrskútu atd., kdy chodí chlapci s pomlázkami (tatary, březovými větvičkami, jalovcovou větvičkou) vyšlehat, vymrskat děvčata. V mnoha vesnicích se již od ranních hodin číhávalo na děvčata, když šla z kostela. Na Valašsku zase ráno mládenci polévali děvčata vodou. Hospodář na Pondělí velikonoční „našupal“ všem děvčatům v rodině pomlázkou, aby byly po celý rok zdravé a čilé. Odpoledne pak patřilo dětem. Za vesnicí bylo vždy živo, protože se tam hrály různé hry o vajíčka. A večer pak patřil mládeži už odrostlejší, která se účastnila zábavy při muzice v sále hospody,“ dodává Radoslav Vlk.

K Velikonocům patří i slavností jídlo a my jsme rádi, že naše produkty při pečení velikonočních pokrmů lze využít,“ říká Zdeněk Bukovjan Sales&Marketing Manager Mlékárny Valašské Meziříčí.  „Pro naše zákazníky jsme připravili recepty za použití Kysané smetany a Bílého jogurtu z Valašska, které svým složením a chutí dodají pokrmům ještě lahodnější chuť,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

Produkty Mlékárny Valašské Meziříčí se vyznačují dlouholetou tradicí, vysokou kvalitou a výbornou chutí. Lze je využít při pečení lahodných moučníků, ale také ve studené kuchyni např. do pomazánek, salátů apod. Najdete je ve všech sítích maloobchodu v České republice.  www.mlekarna-valmez.cz

   
09.03.2016 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] bobani [*]

    Velikonoce nemusím

    superkarma: 0 09.03.2016, 13:03:51
  2. avatar
    [1] Mariena47 [*]

    Děti se mi rozprchly do světa a tak si na velikonoce dělám radost sama,těším se na velikonoční hlavičku,tu můžu.

    superkarma: 0 09.03.2016, 11:27:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme