Vaření

Veky, toastové chleby & spol.

Kdo jednou propadnul domácímu pečivu, tak pro něj to kupované už nikdy nebude tak dobré jako dříve. Nevím, jestli máte tuhle zkušenost i vy, ale já i pekařky v mém okolí toto pravidlo potvrzujeme. A nejen my, ale i naše rodiny. Když jsem nedávno díky časové tísni neupekla domácí chleba a pověřila přítele nákupem v obchodě, nikdo zakoupené pečivo nechtěl jíst. Chléb byl moc tuhý, rohlíky moc gumové. :-) A tak už se raději snažím a do pekárny vždycky něco naházím. Když není čas na kreativitu s vlastním receptem (nebo většinou receptem z internetu), tak pomohou směsi. Oblíbila jsem si teď směs na ciabattu, která se prodává v nejmenovaném supermarketu, dokonce v kilovém balení. Upeču z ní dva chleby a chuťově je vynikající.

Nevedu si sice žádnou statistiku, ale častěji peču chléb či rohlíky z tmavé a celozrnné mouky. Ale samozřejmě i po bílém pečivu se u nás zapráší. A u vás také, když vyzkoušíte některý z receptů, které naše čtenářky vkládají na diskuzi Chlebík.

Jedním z mých prvních úspěchů v nové pekárně byly silvestrovské veky. Pekla jsem podle receptu Zlute (jako hodně dalších věcí, její recepty vřele doporučuji!). Fotka její veky je hned první v tomto článku. Mé veky před pečením jsou druhé foto.

Veky
300 ml mléka
1 lžička citronové šťávy
500 g hladké mouky
2 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky sušeného droždí
NA POTŘENÍ vykynutých vek na plechu: trocha vlažného mléka

Suroviny v uvedeném pořadí dáme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Po skončení programu těsto vyklopíme, rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme do silnějšího hada. Oba válečky dáme na plech na pečicí papír a necháme ještě cca 20 minut kynout. Poté šikmo nakrojíme shora a potřeme vlažným mlékem a šupneme do trouby.
Já peču na horkovzduch zkraje na 200 stupňů asi 10 minut, potom snížím na 170 stupňů a peču do červena.

Další vynikající pečivo, které se mi povedlo, bylo podle receptu Týny (foto také Týna, z diskuze Chlebík). Jestli vám vydrží více dní, určitě si jej zkuste dát do topinkovače, nemá chybu!

Skorochorvatský chlebík
1 vejce
necelých 200 ml mléka
100 ml vody
25 g másla 
2 lžičky soli
1 lžička cukru
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí

V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do pekárny. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí. Program Klasik, světlá kůrka.
Týna píše: „K snídani s máslem a marmoškou nebo nutelkou naprosto vynikající...“


Recept od Dási, na který jsem narazila náhodou, když jsem hledala něco jiného :-), ocení především milovníci oliv. Není to jen tak obyčejný bílý chléb, ale...

Italský chléb s olivami
350 ml vody
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
2 lžičky oregana
475 g hladké mouky
100 g pšeničné krupice (dala jsem dětskou)
1/3 kostky droždí
1 balíček oliv s papričkou - celé, pekárna si s nima poradí a rozmydlí je

Suroviny dáte do pekárny v uvedeném pořadí. Chléb jsem pekla na program Klasik, kůrka střední. Ale myslím, že použít by se dal i program Toastový.

Příště bychom mohli upéct rohlíky. Bílé, celozrnné, plněné, sladké. :-) Jaké budete chtít...

Jaký je váš oblíbený recept na bílý chléb či veku? Nebo na rohlíky? Kde čerpáte inspiraci pro pečení v pekárně?

   
29.05.2008 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] rendac [*]

    to musím zkusit

    superkarma: 0 22.02.2013, 12:06:18
  2. [24] jithule [*]

    ivory — #23 já taky

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:15:24
  3. avatar
    [23] ivory [*]

    veku zkusím

    1. na komentář reaguje jithule — #24
    superkarma: 0 14.11.2012, 18:59:14
  4. avatar
    [22] hubajda [*]

    taky pecu veky a jsou moc dobre

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:54:46
  5. [21] Bébéčko [*]

    Vau, o pekárně jsem už uvažovala. Ale jsem sama a tak mi to připadá zbytečné. Ale stejně se mi sbíhají sliny na čerstvě vlastnoručně upečený chlebíček. Tak uvidím...

    superkarma: 0 12.12.2009, 20:55:15
  6. avatar
    [20] Mopsička [*]

    Všechno tohle dělávám v domácí pekárně a je to žůžoSml59

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:31:41
  7. avatar
    [19] borovec [*]

    Sml16recepty čerpám na Dáma.cz,diskuse - domácí pekárna.Děvčata zde mají už asi 1250 receptů na všechno.Sama mám pekárnu jen 14 dní,tudíž se učím.Ale hned první chleba se vydařil.Recept č.16 je asi tím základním.Sml16Sml59

    superkarma: 0 07.08.2009, 23:32:30
  8. [18] mrowiecova [*]

    Mám ráda pečivo z Chorvatska. Moc mi zachutnaly ty veky,vždycky jsme pro ně ráno chodili a pak pěkně na terásce s máslíčkemSml23Sml23

    superkarma: 0 22.07.2009, 06:17:51
  9. [17] madam [*]

    Když jsem u známých ochutnala domácí chleba,vúbec jsem nezaváhala a pekárnu si koupila. Chleba vůbec nekupuji. Také rohlíky nám moc chutnají. A když je plním nutelou,to je pak mňamka!

    Recepty beru na internetu.Sml59

    superkarma: 0 19.07.2009, 09:44:37
  10. [16] orangutan [*]

    Sml67

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:55:00
  11. [15] Wewerka [*]

    ja peci v pekarne je vyborna

    superkarma: 0 27.06.2009, 13:33:15
  12. [14] matuszyk [*]

    recepty beru z internetu.......mam rada rohličky i čerstvý chleiček.

    superkarma: 0 31.05.2009, 18:25:00
  13. [13] Nakinka [*]

    Zatím jsem bez pekárny, ale můj známý ji má .. a musím vážně uznat, že není nad čerstvé domácí pečivo. Sml59

    superkarma: 0 31.05.2009, 12:54:54
  14. avatar
    [12] kapkamore [*]

    je výborný, pekárna se čístí snadno, ovšem nemám všechny jen UNOLD 8660 a jsem s ní velmi spokojená, dokonce prošla TESTem, byla jako nejlepší...

    superkarma: 0 30.05.2009, 13:57:08
  15. avatar
    [11] bednaroi [*]

    o pekarne dlouho premyslim,ale kamaradka me od toho odrazuje ze je to prilis pracne,hlavne cisteni pekarny po peceni,tak vaham

    superkarma: 0 28.05.2009, 16:04:10
  16. [10] kamilka86 [*]

    my pečeme pravidelně, kupujeme i hotové chlebové směsy...v Německu mají výborné

    superkarma: 0 27.05.2009, 22:05:31
  17. [9] topinka [*]

    chleba sem eště nepekla ale asi vyzkouším

    superkarma: 0 27.05.2009, 19:17:56
  18. avatar
    [8] Myškomedvídek [*]

    domácí chléb je vynikající a déle vydržíSml75

    superkarma: 1 28.04.2009, 10:38:03
  19. [7] ova9 [*]

    nemam domaci pekarnu...obcas upecu chleba v el.troube a je taky vyborny

    recept: 1kg hl.mouky ,3lzicky soli 3lzicky kminu

                5dkg drozdi s 2 lzickama cukru=kvasek

                1 lzicka octa

                2 varene brambory nastrouhat

    Vse zamichame s vlaznou vodou

    Peceme ve vyhrate troube asi 3/4 hod.

    Pred dopecenim pomazat povrch studenou vodou-lesk

    Po upeceni propichnout spejli

    superkarma: 0 24.04.2009, 13:03:37
  20. [6] 000444 [*]

    já mám obyčejný,jednoduchý recept do pekárny,na kmínový chleba,a můžete si ho udělat vždycky jiný,neboť je tam půl kila mouky a když tam pokaždé dáte jednou 3druhy mouky,jednou 2druhy mouky a ještě k tomu pokaždé jinak změníte vážení těch mouk,tak je vždycky jiný chleba....nebo i sem tam jsem zkusila i už hotové směsi na chleba,také to není špatné...pekárnu mám pár měsíců,ale nemůžu si stěžovat,ty peníze za to si ji koupit stojí....už jsem vyzkoušela i těsto na pizzu a vánočku,je to výborné...

    superkarma: 0 22.04.2009, 13:47:17
  21. avatar
    [5] JanaOss [*]

    Ještě k tomu tu pekárnu a můžu začít. Zatím se držím jen své trouby, ale něco podobného peču již dlouho

    superkarma: 0 22.04.2009, 10:16:46
  22. [4] ezakova [*]

    už týden mám domácí pekárnu a je super. Koupila jsem si moulinex xxl. Nestačím péct, po chlebu se jen zapráší.Recepty k domácí pekárně uvítám.Eva

    superkarma: 0 04.06.2008, 13:15:51
  23. [3] dasad [*]

    domaci chleba pecu docela casto, mame ho moc radi. Delavam vicezrnny http://www.nadoma.cz/html/receptar/receptar_detail.php?id=50158 a taky klasicky bily a pridavam do nej bylinky http://www.nadoma.cz/html/receptar/receptar_detail.php?id=42733

    superkarma: 0 31.05.2008, 08:33:20
  24. avatar
    [2] Heather [*]

    Lindaa: Já jsem to ještě nezkoušela, protože po domácím chlebu, který občas dostaneme od tchýně, se doma jen zapráší :-) Kupované pečivo ale mrazím, když vím, že se nesní nebo vím, že nebude v příštích dnech možnost chodit pro čerstvé - po vytažení z mrazáku je jako právě donešené z obchodu Myslím, že mezi kupovaným a domácím pečivem není velký rozdíl, takže by to určitě mrazit šlo

    superkarma: 0 29.05.2008, 09:25:58
  25. [1] Lindaa [*]

    Mám divnou rodinu. Deti mi domácí pecivo nejedí vubec a manzel obcas kdyz není na výber. Koupený chleba zmizí rychlostí blesku zatímco domácí si v klidu mení barvy. Me naopak domácí chleba chutná víc, ale nebaví me péct jenom pro me a hlavne to nestacím sníst. Dá se domácí pecivo mrazit? A chutná potom stejne jako cerstvé?

    superkarma: 0 29.05.2008, 08:03:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme