vejce v mléce

Francouzské dezerty jsou mé oblíbené. Ráda zkouším další a proto mě opět zlákala Dagmar Derré a její recept na jemný krém, připomínající pudink. Suroviny vcelku jednoduché a dostupné, většinou dokonce doma ve spíži či lednici. A příprava vám také nezabere dlouhý čas. Tak s chutí do práce.

Suroviny

4 vejce
100 g cukru krystal
špetka soli
500 ml plnotučného mléka
1/2 vanilkového lusku nebo vanilkový prášek

Postup

Vejce vyklepneme do větší mísy a vyšleháme se špetkou soli a cukrem do pěny. Použila jsem svůj oblíbený tyčový mixér, se kterým byla práce hned hotová.

vejce v mléce

Mléko v kastrolku svaříme s vanilkou a pomaličku, po troškách vmícháváme do vaječné pěny. Tady byl v mém podání maličký problém, protože jsem asi šlehala až moc nadšeně, takže jsem měla směs hodně napěněnou.

vejce v mléce

Když jsem ji nalévala do ramekinů, což jsou keramické mističky na zapékání, a směs byla až po horní okraj mističky, tak mi potom v troubě při zapékání klesla a některé mističky byly po zapečení poloprázdné.
Troubu předehřejeme na 200 °C, rošt dáme do středu trouby.
vejce v mléce

Naplněné mističky naskládáme do pekáčku a zalijeme asi do poloviny výšky misek vodou. Pečeme v troubě asi 25 minut.

Podáváme rozhodně dobře vychlazené. Vlažný dezert nebyl nic moc, vychlazený byl dokonalý!

vejce v mléce

A ještě foto Dagmar Derré...

vejce v mléce

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama