Francouzské dezerty jsou mé oblíbené. Ráda zkouším další a proto mě opět zlákala Dagmar Derré a její recept na jemný krém, připomínající pudink. Suroviny vcelku jednoduché a dostupné, většinou dokonce doma ve spíži či lednici. A příprava vám také nezabere dlouhý čas. Tak s chutí do práce.
Suroviny
4 vejce
100 g cukru krystal
špetka soli
500 ml plnotučného mléka
1/2 vanilkového lusku nebo vanilkový prášek
Postup
Vejce vyklepneme do větší mísy a vyšleháme se špetkou soli a cukrem do pěny. Použila jsem svůj oblíbený tyčový mixér, se kterým byla práce hned hotová.
Mléko v kastrolku svaříme s vanilkou a pomaličku, po troškách vmícháváme do vaječné pěny. Tady byl v mém podání maličký problém, protože jsem asi šlehala až moc nadšeně, takže jsem měla směs hodně napěněnou.
Když jsem ji nalévala do ramekinů, což jsou keramické mističky na zapékání, a směs byla až po horní okraj mističky, tak mi potom v troubě při zapékání klesla a některé mističky byly po zapečení poloprázdné.
Troubu předehřejeme na 200 °C, rošt dáme do středu trouby.
Naplněné mističky naskládáme do pekáčku a zalijeme asi do poloviny výšky misek vodou. Pečeme v troubě asi 25 minut.
Podáváme rozhodně dobře vychlazené. Vlažný dezert nebyl nic moc, vychlazený byl dokonalý!
A ještě foto Dagmar Derré...
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
neznám
Neznám, nemůžu posoudit, ale ráda bych ochutnala...
No možná to chutná dobře, ale podle obrázku to chutně moc nevypadá. Ale kdo ví, třeba to může být výborné :).
nic pro mě
Navrhuji to vyslehat ve vodni lazni, pridat do toho trochu smetany a misto do trouby soupnout do zmrzlinoveho strojku. Bude z toho vyborna domaci vanilkova zmrzlina
Radši zůstanu u klasického pudingu je také dobrý.
po pravdě ... nevypadá to moc lákavě
Není to lákavé.
První obrázek vypadá jako že to jsou nějaké zbytky pro slepice

,předposlední a poslední nejsou o moc vzhlednější
Mischelle3 — #34 To jsem nedávno ochutnala v jedné restauraci a bylo to fakt dobré. na tomhle receptu mi právě chybí ta karamelová krusta.
místo mléka smetanu a je z toho vlastně creme brülee a to je výborné, ještě když se udělá karamelová krusta... Vzhledem a konzistencí to jako puding vypadá, ale chuťově mnohem lepší!!
Trefa:vypada to dobre ,mohu to skusit,diky za recept.
Tohle mi podezřele připomíná základ všech francouzských krémů - jedná se o tzv. pravý pudink, tzn. mléko zahuštěné žloutky a trochou škrobu. Jen ty bílky mi do toho nesedí...
ty názvy creme brulee, oeuf au cosi... samy od sebe mě odrazují
RosaGloriaDei — #18 Udělej salcburské nočky:
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12917
Toto je jeden z mnoha receptů a tady vanilkový lusk využiješ.
Taky lusky můžeš využít u Crème brûlée
Jinak vidím, že asi moc velký úspěch tento recept tu mít nebude.
raději si udělám klasický pudink,případně krupičku.
neznám, ale určitě vyzkouším...vypadá to dobře
zkusím
black.bird.third — #24 souhlas
v té skleničce na posledním obrázku by třeba děsně slušelo vepřové maso ve vlastní šťávě nebo něco podobného