Bulvár

Vědci doporučují: Jezte hmyz!

 

Vědci tvrdí, že kdybychom do stravy zařadili hmyz, prospělo by to jak nám, tak životnímu prostředí.

Vědci z Organizace pro potravu a zemědělství Spojených národů říkají, že pojídání hmyzu by nám nejen mohlo zajistit stravu bohatou na živiny, ale i zmenšit množství škůdců a zatěžovat planetu Zemi méně než naše obvyklá strava. Některé druhy hmyzu mají prý v sušené podobě dvakrát více bílkovin než syrové maso nebo ryby a jiné druhy jsou zas bohaté na nenasycené tuky a obsahují i důležité vitaminy a minerály. Jak uvádí list Daily Mail, experti mají za to, že se jednou podaří přesvědčit veřejnost, že hmyz je zdravá alternativa tučných pochoutek, kterými si dnes kazíme zdraví.

Za zamyšlení stojí i to, že ačkoliv v západním světě hmyz nepojídá dobrovolně takřka nikdo, celosvětově se na jídelníčku objevuje 1 700 druhů hmyzu ve 113 zemích. Například v Taiwanu se za lahůdku pokládají smažení cvrčci nebo pečené housenky, zatímco na Papui Nové Guiney zas letí ságoví červi balení do banánových listů. Na Bali je zas populární vážky. V mnoha částech jihovýchodní Asie se hmyz prodává v pouličních stáncích na kilo a smažené hmyzí pochoutky slouží jako lidové rychlé občerstvení.

„Trik je v tom dostat to jídlo do nějaké podoby, kdy se člověk, který to jí, nemusí, abych tak řekl, dívat hmyzu do očí," říká Patrick Durst z Organizace pro potravu a zemědělství Spojených národů. Před několika měsíci tato organizace UN pořádala konferenci, kde se diskutovalo o tom, jak by pojídaní hmyzu mohlo přispět k dlouhodobě udržitelnému vývoji.

   
04.06.2008 - Společnost - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [23] sdrawa [*]

    Hmyz je strašně dobrý, například smažený rus domácí

    superkarma: 0 17.12.2012, 11:59:13
  2. avatar
    [22] shb [*]

    nemůžu

    superkarma: 0 04.06.2008, 18:36:39
  3. avatar
    [21] Petunie [*]

    ToraToraTora: mně teda syrečky taky silně vaděj, a to rozhodně nejsem z Číny.

    superkarma: 0 04.06.2008, 17:15:53
  4. avatar
    [20] sunshine [*]

    Kdyby to už bylo připravené a nehýbalo se to tak to sním, ale smažit si červy co se hýbou to bych nedokázala. Ale už jsem ochutnala praženého cvrčka, chutnal jako pistáciový oříšek.

    superkarma: 0 04.06.2008, 13:27:01
  5. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    Není to tak dlouho, co jsem viděla celkem zajímavý dokument o čichu a chuti lidí. Evropanovi dávali asijské speciality jako třeba černé vejce atp a asiatovi zase syrečky, zrající sýry...Vzhledem k tomu, jak se tomu číňánkovi zvedal kufr nad naší olomouckou specialitou a naopak u evropana, tak razím heslo: Každému, co jeho jest. A jestli jim přijde normální jíst brouky, tak ať si je jedí, já se u toho s klidem po středoevropsku pobliju

    superkarma: 0 04.06.2008, 12:19:46
  6. avatar
    [18] carrom [*]

    Hmm, docela bych si dala http://halbot.haluze.sk/?id=4184
    Ale sklípkany ne, to jsou moje zlatíčka

    superkarma: 0 04.06.2008, 11:49:16
  7. avatar
    [17] SARI [*]

    ....no tak hmyz ať si vědci laskavě baští sami

    superkarma: 0 04.06.2008, 11:40:08
  8. avatar
    [16] kareta [*]

    Solei: proč oni(afričani a spol) vlastně neloví ta sarančata, co jim žerou úrodu a nesuší je na hladové časy?

    superkarma: 0 04.06.2008, 11:33:56
  9. [15] T.J.T. [*]

    Lindaa: Pokud to fakt zavedeš, tak se jim nebudu divit a budu hlasovat pro beztrestnost.

    superkarma: 0 04.06.2008, 11:19:48
  10. [14] Lindaa [*]

    ...zmensit mnozství skudcu... Nevím proc ve me tato veta vyvolala asociaci s jiným dnesním clánkem o hubení hmyzu na zahrádkách. Ze bych rodinu vecer vyhnala na záhony at povecerí msice, sneky a jinou havet. A má to hned nekolik pozitiv: 1) tím usetríme, 2) ekologicky znicíme skudce a 3) je to zdravá výziva
    PS. kdyby jste o me v prístích dnech neslyseli, tak se rodina dala na kanibalismus

    superkarma: 0 04.06.2008, 11:08:48
  11. avatar
    [13] Solei [*]

    Akorát ještě ta věta - zmenšit množství škůdců
    už vidím jak by to vypadalo v evropě - spešl farmy s ekologickým provozem kde každému vypiplanému broučkovi nebo housence vedou rodokmen

    superkarma: 0 04.06.2008, 10:22:58
  12. avatar
    [12] Solei [*]

    To je úžasné.
    V některých afrických zemích se hladomor diagnostikuje podle toho jak velký podíl zaujímají určité rostliny například šrucha v místním jídelníčku - zatímco afričani to jíst nechtějí tak u nás se tato rostlina propaguje v rámci zdravé výživy.
    Nevidím důvod proč by se středoevropan, pro kterého je dostupnější flák hovězího měl cpát broukama. Brouky ať si jedí v afrických zemích, můžou si dělat sarančata na divoko.
    Brouka jsem ochutnala byl v úpravě s nějakým kořením. Pro představu - mělo to chuť jako slunečnicová semínka obalená v čili.

    superkarma: 0 04.06.2008, 10:21:29
  13. [11] gentiana [*]

    Kultůra, milé děti. Mojí kulturou pojídání hmyzu není, šmytec.

    superkarma: 0 04.06.2008, 10:18:10
  14. [10] markousek [*]

    no pokud by to bylo mrtvé a obalené,tak bych možná ochutnala ale živé nic

    superkarma: 0 04.06.2008, 10:03:20
  15. avatar
    [9] _zelvicka_ [*]

    , známý zkoušel v Thajsku, mně se obracel žaludek

    superkarma: 0 04.06.2008, 09:48:59
  16. avatar
    [8] svetluszka [*]

    *modra: něco tak zdravého musím nechat dětem

    superkarma: 0 04.06.2008, 09:30:17
  17. avatar
    [7] Landriel [*]

    Tuhle jsem viděla nějaké video, jak se někde v Asii smaží, prodávají a pojídají smažení obalovaní sklípkani. To bych si fakt rozmyslela. Sklípkany mám ráda.

    superkarma: 0 04.06.2008, 09:04:00
  18. avatar
    [6] *modrá [*]

    Kdyby nebylo vůůůbec nic jinýho, tak bych nejspíš sežrala i brouka nebo housenu, vařenou, smaženou, okořeněnou...ale dokud máme kuřátka a čuníky a telátka a když je bída sojový maso šmakouny apod. tak do hmyzu teda nejdu

    superkarma: 0 04.06.2008, 09:03:23
  19. avatar
    [5] Dimsy [*]

    No prosim!A když si někdo přinese ze supermarketu nějakého červíka v sušence,nebo něčem podobném,už dělá povyk v televizi,místo toho,aby byl rád,že dostal něco zdravého a hodnotného zadarmo.

    superkarma: 0 04.06.2008, 09:01:22
  20. avatar
    [4] barasv [*]

    Nedávno byla v televizi nějaká Češka, co se cpala před kamerou hmyzem a ještě poskytovala recepty na různou tepelnou úpravu všelijaké havěti... Možná je to zdravý, ale zůstanu u kuřete a ryb.

    superkarma: 0 04.06.2008, 08:59:49
  21. avatar
    [3] *modrá [*]

    svetluszka: co se s nim budeš vařit, rovnou ho slupni

    superkarma: 0 04.06.2008, 08:57:15
  22. avatar
    [2] kareta [*]

    já jím mořský hmyz, třeba krevety..

    superkarma: 0 04.06.2008, 08:51:00
  23. avatar
    [1] svetluszka [*]

    zrovna jsem chytla v kuchyni mola... ...tak s ním do polívky,,,?..

    superkarma: 0 04.06.2008, 08:49:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme