Domácnost

Váš syn má nevhodné stravovací návyky!

Na úvod malé vysvětlení... ani já, ani můj syn nemůžeme trvanlivé mléko.

Proč, to nevím. Nemá smysl mi psát, že se do něj nic nepřidává, prostě jej nemůžeme. Pokusy nacpat mléko do dítěte jsem vzdala poté, co ochotně vypil celou láhev Sunaru a do hodiny skončil na pohotovosti s těžkou kolikou. Kravské mléko přímo od krávy snášíme oba, takže laktózou to nebude.

Ostatně podle synovy alergoložky je to mnohem častější jev, než se smí oficiálně připouštět...

V důsledku toho, a protože se jiné než upravované mléko v našich zemích prakticky nevyskytuje, byl syn vyřazen i z tzv. „mléčných svačinek". A ve škole se odehrál tento rozhovor:

Učitelka: „Paní Pajdíková, váš syn má nevhodné stravovací návyky."
Já: „Jak víte, jak se můj syn stravuje?"
Učitelka: „On nenosí vhodné svačiny a vybírá si nevhodné obědy."
Já: „Jaké nevhodné svačiny?"
Učitelka: „Neodebírá školní mléko..."
Matně se mi vybavilo, že kdysi byly učitelky hodnoceny podle toho, jestli mléko odebírají všechny děti, nebo jenom některé...
Já: „Ale on mléko nesnáší..."
Učitelka: „Ale on si nebere ani ke sladkým jídlům kakao, to je naprosto nepřípustné..."
Já: „On nesmí kravské mléko, proto si je nebere!"
Učitelka: „Ale on nepije ani ochucená mléka, to by měl. Bude mít málo vápníku."
Já: „Vápník dostává v tabletách a v sýrech."
Učitelka: „To mu nemůže stačit, musí pít mléko! A kromě toho nosí nevhodné svačiny."
Já: „A jaké má podle vás tedy nosit?"
Učitelka: „No takové, aby k nim mohl pít mléko."
Já: „A proč, když mléko nepije?"
Učitelka: „On si třeba přinese, například... chleba se salámem a kyselou okurkou, no. A dá kousnout Petrovi. A Petr si kousne okurky, napije se mléka a po... se."

Na tohle asi není odpověď...

Pajda


Dobrý den! :)
Tak nejdřív jsem myslel, že to bude něco jako Hurvínek, na kterého si učitelka Spejblovi stěžovala, že jí „užovky“. :) Ale tohle je taky hodně dobré.:) Něco tak bizarního jsem neslyšel ani nepamatuju, díky, zasmál jsem se nahlas! :)


 

   
21.03.2007 - Dům a byt - autor: Richard Klíčník

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [70] sanvean [*]

    Jájja: Já to ani celý nečetla, mně mléko moc chutná a nehodlám si kazit chuť A krom toho předpokládám, že to nevymyslela ona, ale našla to někde na internetu, jednalo se o rešerši

    superkarma: 0 21.03.2007, 20:48:12
  2. avatar
    [69] sanvean [*]

    Jájja: Já to ani celý nečetla, mně mléko moc chutná a nehodlám si kazit chuť

    superkarma: 0 21.03.2007, 20:47:32
  3. avatar
    [68] Jájja [*]

    sanvean: promiň, ale tvoje spolužačka píše hlouposti. Vzhledem k tomu, že je kráva březí cca stejnou dobu jako žena, tak opravdu nemůže porodit 12 telat ročně a to ani za pomoci superovulací, umělých inseminací apod. Zkus si to spočítat Kromě toho, zdravým telatům se nedávají žádná antibiotika ani hormony.

    superkarma: 0 21.03.2007, 20:35:35
  4. avatar
    [67] Dášule [*]

    Juana: S tou pachutí máš pravdu. Měla jsem možnost vidět, co odchází z odstředivky za sajrajt i z toho na pohled nejčistšího mléka. Od té doby vím o mléku přímo od krávy svoje.

    superkarma: 0 21.03.2007, 20:16:36
  5. avatar
    [66] Dášule [*]

    Ne každé mléko je trvanlivé. Pro trvanlivé mléko se hodí pouze mléko o určitém složení, což může být důvodem alergie. Každé pasterované mléko také není trvanlivé. Postoj učitelky mě nijak nepřekvapuje. Patřím k těm, kteří ve svém dětství zažili potravinové lístky. Ve školách jsme dostávali na svačiny mléko, které se do lístků nepočítalo. Pití bylo povinné. Mléko bylo teplé. Kuchařky je ohřály, naplnily hrnky a čekaly na zvonění. Mléko zatím chládlo a vytvořil se na něm škraloup. Většina z nás nechtěla pochopit, že škraloup je smetana a tudíž jej musíme, protože je to zdravé a dávali jsme jej na okraj hrnku. Jednou se kuchařinky a kantoři domluvili a hlídali, abychom škraloupy snědli. Nepomohlo ani opatrné pití, aby škraloup zůstal v hrnku. Když došla řada na mě, řekla jsem, že škraloup nebudu, protože je mi z něj špatně. Mně bylo 8, kuchařky a kantorky zvítězily. /Aspoň si to myslely/. Škraloup jsem do sebe nějak pomalu nasoukala, venku byl velmi rychle i s rohlíkem a mlékem. Kuchařka ječela, že tu podlahu umyju, já naprosto drze prohlásila, že ne, protože já škraloup nechtěla. Nevím jak, ale v boji o úklid jsem zvítězila. Druhý den nechali škraloupy všichni a nikdo ani necekl.

    superkarma: 0 21.03.2007, 20:13:25
  6. avatar
    [64] Vivian [*]

    Já teda taky mlíko nepiju... Sice mi chutná, ale když se ho napiju, tak jsem pak jak mátoha, musím si jít hned lehnout, protože mám pocit, jako bych měla v žaludku kamení... A tohle si pamatuju už v dětství, když mi byly tak 4 roky a máma nám dala k snídani kakao nebo mlíko, tak jsem byla potom taky jak praštěná pytlem, vůbec nevím proč... Přitom žádný zažívací problémy jsem z toho neměla
    Ale pak jsme dlouhá léta brali mlíko přímo od krávy, kupovali jsme to od jednoho zemědělce u nás na vsi, máma to mlíko vždycky převařila (pasterizovala ), a to bylo v pohodě...

    superkarma: 0 21.03.2007, 19:41:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [63] Vivian [*]

    Jak může bejt učitelka takhle tupá?

    superkarma: 0 21.03.2007, 19:31:39
  2. avatar
    [62] Canadian [*]

    lucrezia: taky znam tenhle duvod
    A pokud se pamatuji, emulgatory do cehokoliv byly z chemicke podstaty pekna sr...

    superkarma: 0 21.03.2007, 18:58:50
  3. avatar
    [61] pajda [*]

    lucrezia: je to možné. Já jsem opravdu laik - jsem strojní inženýrka...prostě v tomhle případě věřím tomu, co mi řeknou - tedy pokud se shodne víc zdrojů a pokud to zní logicky...

    superkarma: 0 21.03.2007, 18:14:06
  4. avatar
    [60] lucrezia [*]

    Pajda a Tapina: viete aky je rozdiel medzi mliekom od kravy a pasterizovanym - mlieko od kravy obsahuje enzymy, ktore robia mlieko stravitelnym. Pasterizovanim sa znicia a preto velke mnozstvo ludi pasterizovane mlieko nemoze.

    superkarma: 0 21.03.2007, 17:38:21
  5. avatar
    [59] Juana [*]

    U nás na vesnice dodnes mají pytlíkový mlíko a je pěkně nechutný, nekupuju ho. Kupuju jen Olmu v PET láhvi nebo Madetu v krabici. Párkrát jsme měli čerstvý mlíko, soused pro něj jezdí do blízký vesnice, když má jeho svině malí podsvinčátka, tak jí ho dává do jídla a pokaždý nám taky láhev přiveze. Chutná hlavně manželovi, mně taky připadá, že má nějakou pachuť, ale je to úplně stejný jako u kupovanýho plnotučnýho bio mlíka, takže to k tomu asi patří.

    superkarma: 0 21.03.2007, 17:36:11
  6. avatar
    [58] Juana [*]

    Jo jo, moje matka taky nesnáší čerstvý mlíko, dostává po něm žlučníkovej záchvat nebo něco podobnýho - spíš to bude taky ta kolika jak píšeš - přitom jogurty a tvaroh zvládá.

    superkarma: 0 21.03.2007, 17:19:14
  7. avatar
    [57] Kadla [*]

    Tobbi: Já taky kupuju jen plnotučné.

    superkarma: 0 21.03.2007, 16:42:57
  8. [56] mindulinka [*]

    A zavolala si učitelka také rodiče Petra? Aby nejedl tu nevhodnou svačinu spolužáka. Jako malá jsem vyrůstala na pytlíkovým mlíku a vím, že když vymizelo z obchodu a bylo nahrazeno krabicovým, tak jsem ho přestala na půl roku pít. Prostě mi nechutnalo a musela jsem si na něj hodně zvyknout. Po exkurzi v mlékárnách jsem mléko nepila hodně dlouho. Už mě to přešlo, ale nízkotučné bych si nekoupila.

    superkarma: 0 21.03.2007, 16:39:29
  9. avatar
    [55] Meander [*]

    Manx: Pamatuješ na Karmil? To bylo karamelové salko v tubě, na obrázku tam byly nějaké zvonky nebo jiné modré kytky. Tak pro to bych byla schopná zemřít. Už se to neprodává.

    superkarma: 0 21.03.2007, 16:04:37
  10. avatar
    [54] sanvean [*]

    spolužačka dělala v rámci jednoho předmětu rešerši ohledně mléka, můžete se na to mrknout, má tam odkaz na dokument ve Wordu..
    http://st.vse.cz/~XMOKV02/

    superkarma: 0 21.03.2007, 15:53:29
  11. [53] Tobbi [*]

    Ťapina: Já taky kupuju plnotučné a myslím si, že jsem jediná

    superkarma: 0 21.03.2007, 15:37:52
  12. avatar
    [51] Ťapina [*]

    pajda: Mlíko od různých chovatelů má různou kvalitu, tak se to smíchá a je z toho průměrné mlíko. Fakt nevím, proč by se tam mělo něco přidávat

    superkarma: 0 21.03.2007, 15:33:20
  13. avatar
    [50] Amálie [*]

    kareta: To si nepamatuju. Ale domácí škvarky si děláme i dneska! ještě teplé je vylovíme ze sádla a s čerstvým chlebem okamžitě sežerem!

    superkarma: 0 21.03.2007, 15:15:27
  14. avatar
    [49] pajda [*]

    Ťapina: opravdu nevím, co přesně se tam dává. Že se do mlíka něco přilívá, to vím i od ženských z mlékáren, znám jich celkem požehnaně. To jsou ovšem laici...podle nich když se tam nic nepřidá, tak se mlíko při pasterizaci srazí, protože mlíko od různých chovatelů má různou kvalitu...to mi připadá celkem logické. Mlíko v lahvích a to, co jde na jogurty a podobně zůstává čisté...to by odpovídalo i těm potížím, co máme a tomu,. že kysané věci můžeme v pohodě. Podotýkám, že já to začala řešit až když se u mladýho objevily zažívací potíže, do té doby mi to bylo celkem šumafuk, protože mlíko jako takové jsem prostě nepila. Kupovala jsem si kefíry. Takže nejprve začaly prokazatelné problémy a pak teprve (od doktorů) jsme se dozvěděla, že to mléko není čisté - abys neřekla, že jsem si něco vsugerovala.

    superkarma: 0 21.03.2007, 15:08:33
  15. avatar
    [48] Ťapina [*]

    pajda: Veškeré emulgátory musíš mít napsané na obalu, nic tam není, a v technologickém postupu pasterizace taky ne, všechno se to provádí pomocí fyzikálních procesů

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:59:48
  16. avatar
    [47] Ťapina [*]

    Amálie: Určitá hladina IgG chrání před reinfekcí, možná jsi měla moc nízkou.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:59:08
  17. avatar
    [46] kareta [*]

    Amálie: zažila jsi za komančů LITROVKY slazeného kondenzovaného mléka za 13,-Kč??? To bylo NĚCO. Tohle, škvarkové sádlo domácí, sardinky v oleji, kyselé okurky- hity mého mládí

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:57:36
  18. avatar
    [45] pajda [*]

    Ťapina: jo to já nevím. Vím jen to, že běžně se doporučovalo matkám, jejichž děti nemohly příkrmy z mléka jezdit právě pro to nepasterizované - což nějaký důvod má, nebo ne? Myslíš, že když to mléko má pořád stejné složení, tak že ti kojenci poznali, odkud se to nalívalo? Podle doktorů z alergologie se před pasterizací přidávají do mléka emulgátory, které pak vadí, ale konkrétně co nebo jak, to se mě ptáš moc.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:55:18
  19. avatar
    [44] Amálie [*]

    Ťapina: Uf, jsem se blbě vyjádřila. Měla jsem normální hladinu protilátek, svědčící o v minulosti prodělané infekci. Jestli to byly IgG, IgM či IgA, si už nepamatuju.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:54:50
  20. avatar
    [43] Ťapina [*]

    pajda: Já teda nevím, jestli je v takovém případě vhodné vůbec nějaké mlíko domů tahat. Protože jestli můžeš mlíko od krávy a nemůžeš pasterizované, tak je jasný, že to alergie na něco z toho mlíka je, jenom to NĚCO je v tom od krávy schované (asi zabalené tou věčnou smetanou ) Těžko to tam nebude a v pasterizovaném se to najednou z ničeho nic objeví.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:51:40
  21. avatar
    [42] pajda [*]

    Ťapina: podívej, sama víš, že o tomhle se hádáme už řadu let. Opravdu pasterizované mléko nemůžu a opravdu se mi po něm dělá špatně. Jak vím od několika alergologů, nejsem sama. U mladýho to bylo ještě jednoznačnější, protože v tu dobu neuměl ani mluvit - bylo mu půl roku, když jsme to zjistii. Jakmile se napil upraveného mlíka, tak dostal do jakési doby silné křeče a bylo úplně jedno, jestli mu to mlíko dám já nebo doktor v nemocnici...před tou Lakrumkou nás mamin od takhle malých dětí bývalo kolem dvaceti, takže to určitě není žádná extra vzácnost.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:46:43
  22. avatar
    [41] Amálie [*]

    kareta: Na Salko, případně Jesenku nebo mléčný Piknik, se taky občas ráda přemůžu!

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:46:36
  23. [40] Pavla_b [*]

    kareta: no našla bych lepší cestu, jak do sebe dostat vápník, než plechovku salka brrrrrrrrrrrrrrrr

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:44:42
  24. avatar
    [39] kareta [*]

    Amálie: občas se ovšem přemohu, zatnu zuby a vycucám plechovku Salka, vápník musí být!!

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:40:27
  25. [38] Pianistka [*]

    Mě mléko svědčí a na odborníky kašlu. Když je mi blbě po flámu, při migréně nebo při chřipce, mlíko nebo zákys nebo tak něco a chleba s máslem mě VŽDYCKY spasí

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:38:59
  26. avatar
    [37] Gabi [*]

    pajda: tak je to OK
    Spíš mě překvapuje (myslím tady v diskuzi), že se někdo diví jinému, že nepije mléko. Zvlášť po "masáži" několika posledních let, kdy mléko "odborníci na výživu" v podstatě zakazují.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:35:03
  27. avatar
    [36] Amálie [*]

    kareta: Asi už jsi měla dostatek vápníku a tělo řeklo ne, mléko už drahá Kareto pít nebudeme.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:34:47
  28. avatar
    [35] Ťapina [*]

    pajda: Takže pak nakonec piješ tu odtučněnou bílou vodu, ale hlavně že čerstvou od krávy

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:34:25
  29. avatar
    [34] pajda [*]

    Ťapina: tak to jo, já ji sbírám. Jsem natolik blbá, že si dělám vlastní smetanový sýr...

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:30:10
  30. avatar
    [33] Ťapina [*]

    Amálie: A ty normální hladiny protilátek, tak říkají čemu? Jako že jsi ve stadiu chronické infekce, která nic nedělá, nebo nejsi ani v té? Jestli jsi před těhotenstvím ty protilátky neměla (a to byla ta "normální" hladina), tak jsi mohla akutní chytit.

    superkarma: 0 21.03.2007, 14:28:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme