Vaření

Vařte jako Roman Paulus!

Roman Paulus

Chcete se zdokonalit ve vaření pod dohledem jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů, který získal se svým týmem Michelinskou hvězdu? Přihlaste se na kurz v hotelu Alcron a Roman Paulus se vám bude plně věnovat několik hodin. Jak se nám kurz líbil?

Kurz v hotelu Alcron jsem vyhrála v soutěži Lidl Food Challenge, o které jsme na našem magazínu psali. Kromě kurzu byla součástí výhry večeře v restauraci hotelu Alcron, na kterou se teprve chystám a určitě se také podělím o své zážitky. Na kurz vaření s Romanem Paulusem jsem se však těšila ještě více. Téma jsem si mohla vybrat, a protože jsem se nemohla rozhodnout mezi italskou kuchyní a menu z ryb a mořských plodů, poradila jsem se přímo s Romanem Paulusem.

Vyhrál to kurz „4chodové menu z ryb a mořských plodů“. Přidal se ke mě i náš šéfredaktor Radek Kříž, takže jsem měla radost, že při vaření ve dvojicích jsem si nemusela zvykat na nikoho cizího. Myslím, že nám to s Radkem společně šlo a vaření jsme si oba užili.

Roman Paulus kurz Alcron

Při kurzu jsem taky fotila, pouze mobilem, tak fotky nebudou úplně super. Jako rychlá dokumentace kurzu snad postačí.

Kdo by se kvůli ceně rozmýšlel, jestli na kurz jít, nebo ne, tak určitě říkám ano! Za cenu kurzu dostane nejen hromadu zkušeností a rad k tématu, které má Roman Paulus vyzkoušené léty praxe, ale také velice zábavný večer. K dispozici máte neomezené množství nealkoholických nápojů, kávu, welcome drink a víno. Jídlo, které si uvaříte, si pochopitelně také sníte.

A jako bonus navíc? Káva a výborný dezert v restauraci La Rotonde, která patří také k hotelu Alcron. Kdo má zájem, tak si může projít i celou kuchyni, a nahlédnout tak pod pokličku oceněné restaurace.

Ještě pořád váháte? Tak se podívejte, jak takový kurz probíhá...

Po uvítání v baru Be Bop, kde dostanete svůj welcome drink, se celé skupinky ujme Roman Paulus, který všechny odvede do salonku, který je pro tento večeř zařízený jako malá kuchyně. Skupina na kurzu nebývá nikdy větší než 12 lidí, aby měli všichni dost šéfovy pozornosti a naučili se toho co nejvíce.

Kurz vaření Alcron

Roman Paulus se celý večer stará o ukázky vaření, o sdělování všech možných teoretických informací a odpovídá na všechny všetečné dotazy. A stíhá při tom být vtipný a milý. K ruce má několik pomocníků, kteří jsou k ruce nejen jemu, ale stále trochu kontrolují všechny účastníky kurzu.

Před tím, než se pustí do vaření Romanovi žáci, tak se všichni podívají, jak to dělá šéf. Dostanou důležité rady a potom přejdou každý ke svému stolu, po dvojicích. Na stole je vše potřebné. Kuchyňské nádobí, nářadí, základní suroviny. Nic nechybí, po ničem nemusíte pátrat. Čerstvé suroviny - ryby, mořské plody, bylinky - nosí kuchaři na stoly těsně před přípravou.

První jsme se pustili do vyfiletování mořského vlka. Ani já, ani Radek nejsme v kuchyni žádní nováčci, takže myslím, že nám práce šla pěkně od ruky. Proč jsme začali právě mořským vlkem, který byl v menu až na posledním místě? Protože šéf potřeboval jeho kosti a hlavy do rybího vývaru, který jsme potom používali na více receptů.

Jídlo, které jsme si na stůl donesli jako první, byl tatarák z tuňáka s křepelčím vejcem. Při práci nám Roman Paulus povídal, kde sehnat dobré ryby a mořské plody, jak poznat kvalitního tuňáka a spoustu dalších informací k vaření i k chodu michelinské restaurace.

tatarák z tuňáka

Za chvíli jsme si nesli na stůl krásně upravené porce opravdu chutného předkrmu. Výbornou vychytávku jsem se naučila při marinování chřestu a všem se moc líbilo zdobení hráškovými výhonky. Tuhle fintu už znám, právě od Romana z brněnského Špilberk Food Festivalu.

Druhý předkrm? Dokonalé mušle svatého Jakuba. Opět minimum práce, jednoduché suroviny a maximální výsledek. Koho by napadlo podávat k mušlím květákové pyré? Přiznám se, že mě určitě ne. A přitom právě tyto dvě chutě k sobě výborně ladily.

My jsme mohli už jen přemýšlet, jestli nám více chutnají mušle, které byly jen syrové marinované se solí, pepřem a olivovým olejem, nebo ty, které byly lehce opečené na pánvičce. Neumím si vybrat. Obojí bylo opravdu chutné.

mušle svatého Jakuba

Pomalu jsme se dostávali ke dvěma hlavním chodům.

Konečně přišla chvíle pro filety mořského vlka. Jeho spojení se zeleninovou směsí, kterou jsme ochucovali bazalkou a s křupavými krevetami, byla prostě božská. Opět spojení a nápady, na které doma nepřijdete.

mořský vlk au pistou

Druhý hlavní chod - mořský ďas s bobkovým listem a paellou, byl velice objevný. Mořský ďas je ryba, se kterou se běžně příliš nesetkáte. Jde o poměrně drahou rybu, kterou musíte umět zpracovat. Ale odměnou vám je pevné bílé maso, které chutná trochu jinak než ostatní ryby.

Úprava mořského ďasa byla velice jednoduchá. Jen jsme maso nařízli a do zářezů dali čerstvý bobkový list. Paella se zeleninou, podávaná jako příloha, se bude hodit i k mnoha různým pokrmům. Takže opět zajímavé osvěžení zažitých tradičních jídel.

Kdo ještě nikdy nezkoušel upravit mušle, měl jedinečnou příležitost. Opět s velkou dávkou rad a zkušeností šéfa Romana Pauluse.

mořský ďas

Mezi vařením jednotlivých chodů jsme si u stolu na našich výtvorech pochutnávali. Pili jsme chutné víno a povídali si. Večer byl velice příjemný, plný zajímavých informací. Roman Paulus je výborný učitel, který je zároveň vtipný.

Z kurzu jsem odcházela nadšená a moc spokojená. Myslím, že to nebyl můj poslední kurz v Alcronu. Protože kurzy tady jsou opravdu na špičkové úrovni. Láká mě třeba letní grilování na terase hotelu. To zní zajímavě, co myslíte?

Podrobnosti o kurzech v hotelu Alcron, nabídku témat a všechny potřebné informace najdete TADY.

   
07.04.2015 - Gastronomie - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] risina [*]

    elly — #11 Chápu, jak se k té ceně dospěje, ale pro mě je to cena 20 hodin odučených brigádně v jazykovce, za níž si na oplátku pořídím například týdenní kurz pro učitele s rodilými mluvčími nebo zaplatím třetinu letní poznávací dovolené - za jeden večer to fakt nedám Sml23.

    superkarma: 1 07.04.2015, 22:17:13
  2. [15] ZdenaZ [*]

    Sml67Sml67

    superkarma: 0 07.04.2015, 20:44:15
  3. avatar
    [14] delfi.na [*]

    tak to je skvělé, jsem vůbec netušila, že bych se mohla na takový kurs přihlásit Sml16

    superkarma: 0 07.04.2015, 13:51:05
  4. avatar
    [13] carmi [*]

    A ten mořskej ďas a paellou a mušličkami - sem s nímSml16

    superkarma: 0 07.04.2015, 13:13:42
  5. avatar
    [12] carmi [*]

    Rybičky já můžu a mořské potvory vůbec. Kurz se mi líbíSml59

    Na nedávné dovolené jsem si denně dávala nějaké plody - hlavně krevety, po těch se můžu utlouct, ale je fakt, že po 14ti dnech jsme si zašli na pizzuSml57

    superkarma: 0 07.04.2015, 13:11:55
  6. avatar
    [11] elly [*]

    risina — #10 suroviny, ze kterých se vaří jsou poměrně drahé, k tomu čas a práce šéfa a jeho týmu, víno, nealko, káva, dezert...nasbírá se to. A stojí to za ty peníze.

    Měli jsme tam paní, která byla v krátké době už na třetím kurzu a chystá se na další :-)

    1. na komentář reaguje risina — #16
    superkarma: 0 07.04.2015, 10:26:12
  7. avatar
    [10] risina [*]

    danca79 — #2 4 500,- Kč Sml2

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 07.04.2015, 09:35:20
  8. avatar
    [9] cicinka [*]

    Popis kurzu pěkný. Ale bohužel popis jídla.....nic pro mne.

    Při čtení článku jsem si říkala, zda nejsem nějak "divná". Prostě, když bych měla ochutnat některá neznámá jídla a chutě, tak by se mi sevřel jícen a nepolkla bych.

    Přemýšlím proč to tak je. Že někdo je schopen ochutnat a sníst kde co. A ještě ocení propojení chutí. Mě už by bylo divně jen při pomyšlení na to, co mám v puse a chutě už bych nebyla schopná řešit.

    Asi mám o toto život chudší, ale co s tím? Je to asi jako fobie......Sml80

    superkarma: 0 07.04.2015, 09:26:20
  9. avatar
    [8] elly [*]

    alenabl — #6v nabídce mají spoustu jiných témat :-)

    superkarma: 0 07.04.2015, 08:15:00
  10. [7] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.04.2015, 07:39:58
  11. [6] alenabl [*]

    Já mořské plody nemusím, takže nic pro mně.Sml15

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 07.04.2015, 07:37:18
  12. avatar
    [5] elly [*]

    danca79 — #2zapomněla jsem přidat link s informacemi, už napraveno a upraveno: http://www.alcron.cz/alcron/program/kurz-vareni/

    superkarma: 0 07.04.2015, 07:18:20
  13. [4] kimil [*]

    Mořské plody nemusím, ale ryby máme moc rádi a tady vypadají moc pěkně. Někdy bych také nějaký kurz zkusila

    superkarma: 0 07.04.2015, 06:53:04
  14. [3] Lenda26 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.04.2015, 04:34:57
  15. avatar
    [2] danca79 [*]

    Za kolik ten kurz je?

    1. na komentář reaguje elly — #5
    2. na komentář reaguje risina — #10
    superkarma: 0 07.04.2015, 04:28:00
  16. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    To bych blila! A ted to myslim vazne. Z naprosto neznamych duvodu jsem dostala alergii na vsechno rybi. Zarucene zvraceni po 20ti minutach sakum prdum celou noc. Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31 Takze bohuzel nic.... Sml15Sml15Sml15Sml15Sml15

    superkarma: 0 07.04.2015, 04:22:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme