Domácnost

Vaříte s glutamanem?

 

Tahle aminokyselina má v kulinářském světě příznivce i odpůrce. Někdo si bez výrazného ochucovadla vaření neumí představit, jiný ho považuje téměř za jed pro organismus. A co vy?

Jistě jste se všichni s glutamanem sodným setkali. Bílý krystalický prášek, který je přítomný v celé řadě koření a polotovarů, se specifickou slanou příchutí slanou je například pro kulturu asijské kuchyně naprosto nezbytnou ingrediencí. Realitou jsou třeba velké propagační billboardy v Číně, které glutaman doporučují do každé domácnosti.

Výživáři se ale na problém dívají jinak. Tvrdí, že zvyšuje krevní tlak a dlouhodobá konzumace vede ke zvracení, zadržování vody v těle, tuhnutí svalstva, bušení srdce, závratím, bolestem hlavy a studenému potu, zejména u citlivějších osob. Dokonce se mluví o souvislosti s Alzheimerovou chorobou či cukrovkou.

Pod záštitou Světové zdravotnické organizace proběhl rozsáhlý výzkum, který však škodlivost této přirozené aminokyseliny nepotvrdil. Proto ani není omezena denní dávka spotřeby. Nicméně odpůrci glutamanu tvrdí, že výzkum byl zmanipulován potravinářskou lobby.

Používáte při vaření glutaman sodný, nebo koření s jeho příměsí? Co myslíte, je škodlivý, nebo ne?

 

   
11.04.2008 - Dům a byt - autor: Michal Chalupa

Komentáře:

  1. [17] zu.holcicka [*]

    Místo Vegety a Podravky používám Extravegamix, je bez glutamanu, pouze směs zeleniny a soli.

    superkarma: 0 14.04.2008, 06:31:31
  2. [16] Anna Sofia [*]

    Nic s glutamanem nepoužívám, jednak kvůli dětem a taky mi po něm mrtví jazyk a zdá se mi, že vytváří i po jídle takový pocit prázdného žaludku . Na dochucování jídel si kupuji vegetu bez glutamanu, kterou přesiji přes síto a vznikne mi tak zelenina do polévky a taková ochucená sůl, kterou dávám do omáček, pomazánek a tak(je to jako prodávaný Aromat, který je ovšem s glutamanem).

    superkarma: 0 13.04.2008, 16:13:40
  3. avatar
    [15] phoebe24 [*]

    glutama, Vegetu a Podravku (tedy před lety jednou Vegetu a po pár použitích letěla do popelnice). Nejraději míchám koření sama a pravda, do gulášů dávám Masox. Jinak hojně česnek - ale ne ten kupovaný (dovoz z Číny), ale poctivý od maminky z vesnice

    superkarma: 0 12.04.2008, 21:56:38
  4. avatar
    [14] Mánička [*]

    Nepoužívám ani glutaman ani Vegetu... glutaman proto, že je ho i bez mého aktivního přidávání všude dost a na Vegetu alias Podravku mám alergii... dává to všemu takovou neslanou nemastnou vegetovou chuť... moje máma to snad dává i do bábovky... jak vidím ty malinkatý kousky mrkve ve všem, otevírá se mi kudla v kapse

    superkarma: 0 12.04.2008, 16:58:36
  5. avatar
    [13] Katka1984 [*]

    hodně lidí vaří pravidelně s podravkou, nebo vegetou a v těch je glutamanu ažaž, takže dnes s ním vaří skoro všichni

    superkarma: 0 11.04.2008, 23:00:33
  6. avatar
    [12] Jeremi [*]

    Nepoužívám. Zpravidla vařím i pro děti, a pro ty mi teda glutaman přijde vyloženě škodlivý.

    superkarma: 0 11.04.2008, 22:25:50
  7. avatar
    [11] *modrá [*]

    jím všechno, neřeším glutaman

    superkarma: 0 11.04.2008, 20:11:32
  8. avatar
    [10] lilithheta [*]

    Než jsem začala žít s partnerem, tak jsem Glutaman neznala. Tedy resp. jsem nevěděla, že se prodává i přímo samostatně. Dáváme ho do číny a guláše, prý to zlepší chuť - mezi námi, já žádné zlepšení nepozoruji. Jídlo je vynikající, protože je skvělý kuchař.

    superkarma: 0 11.04.2008, 17:50:15
  9. avatar
    [9] shb [*]

    milionkrát neeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!

    superkarma: 0 11.04.2008, 16:41:52
  10. avatar
    [8] Lotka [*]

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD

    superkarma: 0 11.04.2008, 16:30:02
  11. avatar
    [7] Lotka [*]

    Aja: někdy si říkají i Korzo nebo redakce, jak se jim to hodí

    superkarma: 0 11.04.2008, 16:27:55
  12. avatar
    [6] Aja [*]

    To je kdo? Nebo co?(rad)
    redakce s překlepem, jo?

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:21:07
  13. [5] Leidy [*]

    já používám Harmonii chuti a nemůžu si stěžovat.Je výborná a opravdu i když se dá troška tak to dobře ochutí a je to mňamka to jídlo. Ale když jsem měla děti malé tak jsem nepoužívala nic a taky to šlo.harmonie tomu dodá šmrnc.

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:16:48
  14. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    maminka7: neobešly, je přirozeně obsažen v některých potravinách
    Myslím, že naše kuchyně se bez dalšího přídavku glutamanu klidně obejde

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:13:49
  15. avatar
    [3] Ťapina [*]

    A za zadržování vody, vyšování tlaku, bušení srdce a bolest hlavy, může spíš ten sodík, než ta glutamanovitost, není-liž pravda? Chlorid sodný dělá totéž, ale ten je náš, český, na ten si šáhnout nedáme

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:12:25
  16. avatar
    [2] Ťapina [*]

    Glutaman není aminokyselina. Kyselina glutamová je potřebná pro život. Glutaman v míře ne nadměrné nezaškodí a chutná.

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:04:37
  17. avatar
    [1] maminka7 [*]

    Moje babička i maminka se obešly bez glutamanu, já se bez něj obejdu taky, je spousta koření a bylinek , kterými se dá jídlo dobře ochutit

    superkarma: 0 11.04.2008, 14:02:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme