Vaření

Vaříte s bujony?

Určitě to znáte i vy. Nedostatek času a hladová rodina se ptá: „Co bude na večeři?“ Někdy stačí studená večeře, ale když chcete své milé dobře nakrmit, musíte si stoupnout ke sporáku. Naštěstí existují jídla, která jsou hotová do půl hodiny, a uděláte s nimi velkou parádu.

Výborné jsou třeba těstoviny s jednoduchou omáčkou, kousky masa nebo nejrůznější zeleninou. Když chcete těstovinám dodat intenzivnější chuť, můžete do vody, ve které se vaří, přidat kostku bujonu.

bujon

Velice oblíbené je v poslední době italské rizoto. Žádná suchá směs rýže se zeleninou a masem, jak jsme byli zvyklí ze školních jídelen. Krásně krémová konzistence a výborná chuť. Na tuto italskou pochoutku potřebujete nutně dvě tekutiny – bílé víno a vývar. Ale máte čerstvý vývar vždycky po ruce?

bujónNemusíte zoufat a trávit hodiny vařením kvalitního, silného masového nebo zeleninového vývaru. Můžete si ušetřit čas a použít bujon v kostce nebo v malém plastovém kelímku. Můžete si vybrat jestli potřebujete vývar slepičí, hovězí, zeleninový nebo dokonce houbový. Podle toho co potřebujete dochutit.

Skvělé jsou tekuté bujony v plastových obalech. Vyklopíte bujon do jídla a během chvilky se rozpustí. Právě pro rizoto je tento bujon dokonalý.

Zeleninový bujon se zase výborně hodí do oblíbené dýňové polévky. Stačí jeden přidat při vaření kousků dýně a polévka má hned lepší chuť. Zároveň už nemusíte tolik solit, protože bujon sůl obsahuje.

bujónBujony oceníte také v tomto období. Není snad nikdo, kdo by si přes vánoční svátky nedopřál dobré jídlo. A když teď naopak chcete svůj jídelníček trochu odlehčit, můžete si usnadnit práci. Na oběd si dejte kousek dušeného kuřecího masa a obyčejnou rýži, ze které vykouzlíte neobyčejnou velice jednoduše. Stačí do ní přidat kostku bujonu. Můžete si vybrat, jestli zeleninový, masový, nebo chcete, aby vaše příloha voněla třeba po houbách. Ano, tohle všechno s bujonem dokážete.

Kterýkoliv z Gurmánský bujonů, které nejsou tuhé, ale mají konzistenci želé, jsou skvělé pro dochucení dušené zeleniny. V pánvi můžete nechat lehce osmahnout cibulku, na ni přidat tenká kolečka mrkve, hrášek, fazolové lusky a nechat jen velice lehce podusit, aby zelenina zůstala křupavá. Ke konci vhodíme některý z tekutých bujonu, který se velice rychle rozpustí a zelenině dodá výbornou chuť.

Máte své oblíbené bujony, na které nedáte dopustit? Které to jsou a jak je používáte?

   
10.01.2014 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] libuno [*]

    Bujony používám velmi sporadicky, snad jen při přípravě polévky. Nevěřím, že by byl zdravý. Používá se téměř všude, veškeré koupené konzervy jsou cítit aroma, která jsou v bujonech. Pak se ani nedivme, že nejsou součástí zdravé výživy.

    superkarma: 0 03.03.2014, 16:24:12
  2. avatar
    [33] gerda [*]

    Největší problém při používání kostek do pokrmů je ten, že pak všecky chutnají podobně.Sml15 Není nad to uvařit v hrnci pomalým tahem celou slepici, od druhé půlky vaření přidat zeleninu a kromě dosolení není potřeba už vůbec nic. Leda domácí nudle.Sml20 Když je dobré maso (kéž by bylo z domácího chovu), je i jídlo dobré.

    superkarma: 2 11.01.2014, 07:56:36
  3. [32] Karo Líná [*]

    peetrax — #30 Vývar do čočky na kyselo? No vida, to by mě nenapadlo. Dělám ji často, je to naše oblíbené jídlo, ale nikdy jsem do ní vývar nedávala, ani pravý, ani bujón.

    superkarma: 0 11.01.2014, 00:26:45
  4. [31] Remek [*]

    Bujony v kuchyni používám. Na dochucení a tak...

    superkarma: 0 10.01.2014, 22:23:14

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] peetrax [*]

    Jo, tyhle kalíšky bez glutamátu (jen od jiné firmy) občas používám, hlavně, když chci mít vývar hned po ruce, třeba do čočky na kyselo atd. Čekala jsem, že to bude mít ohavnou chuť jako tradiční kostky, ale docela mě to překvapilo. Sice to nepoužívám moc často, ale pro mě je to teda celkem pomoc. Sml54

    1. na komentář reaguje Karo Líná — #32
    superkarma: 1 10.01.2014, 21:55:45
  2. [29] Karo Líná [*]

    Dlouho jsem bujón nepoužívala, ale co se začal prodávat tenhle v kalíškách, už ho zase používám Sml67 Je chuťově úplně jinde než ten klasický v kostkách a musím říct, že polévku uvařenou z domácího vývaru nebo z tohohle bujónu od sebe nerozeznám. Kostky poznám - je v nich cosi, co se nedá zaměnit, taková specifická (chemická) chuť. Ale tyhle kalíšky jsou super a dokonce polévky s nimi jí i můj manžel, který by se masoxu, vegety nebo podravky nedotkl ani železnou tyčí a nesmí nám to do baráku Sml30 Vegeta a podravka mi taky nechutná, cítím z toho to, co mi vadí i ve starých bujónech.

    superkarma: 2 10.01.2014, 17:44:12
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    Mela jsem kamosku, ktera byla jako nektera z vas : magi mi nesmi do domu, masox taky ne, vegeta uz vubec, glutasol ani nahodou atd. Jednou jsem u ni jedla - nedochucenej ohavnej hnus!Sml43

    Ja varim chutne. Sml24

    superkarma: 3 10.01.2014, 17:13:19
  4. avatar
    [27] pajda [*]

    Hmmm...hodit do hrnce kus zeleniny, kus masa a nechat to chvíli vařit NENÍ recept na výrobu bujónu. Ten se opravdu vaří dost složitě. A kdo opravdu sleduje pozorně pořad "Ano, šéfe", určitě viděl díl, v němž Zdeněk Pohlreich začne nadávat - jak je ostatně jeho zvykem - že mu dali vývar z kostky. Načež kuchař prohlásí:"Tak to se teda šeredně pletete!" a předvede plné hrnce bublajícího vývaru s kostmi a masem. Kupodivu gurmánský šéf svůj omyl uznal...takže ne, bujón se nepozná, pokud neděláte polévku jenom z něj. A nepozná to nikdo. Osobně jsem si zvykla totéž, co dělá většina kuchařů. Používám kostky na obohacení a dovážení chuti - tedy v poměru 1 kostka na cca 1,5 litru vody, ne tak, jak je na obalu...

    superkarma: 2 10.01.2014, 15:48:17
  5. [26] Le44 [*]

    NESml22

    superkarma: 0 10.01.2014, 15:06:57
  6. [25] Rikina [*]

    Jo, používám, neb jsem na všechno kolem vaření strašně líná a nebaví mě to. Sml80 Takže hodit do něčeho kostku je výrazně jednodušší, než vařit vývar a pak ho přelívat do sáčků či čeho a uskladňovat. Sml57 Nehledě k tomu, že už nákup surovin na vývar, a následné mytí použitého nádobí je práce navíc, která mě obtěžuje, a zdržuje od zajímavějších činností. Výše uvedené zatím neznám, nicméně pokud si vzpomenu, příležitostně vyzkouším.

    superkarma: 1 10.01.2014, 13:28:19
  7. [24] Jane1 [*]

    Ano, občas používám.

    superkarma: 0 10.01.2014, 13:03:54
  8. [23] Sabiina [*]

    Přiznávám se, používám bujony, do polívky většinou vegetu..Sml80

    superkarma: 0 10.01.2014, 12:12:48
  9. avatar
    [22] Vivian [*]

    Udělat domácí vývar (a zredukovat na bujón) není náročnéSml33. A ten se dá potom zamrazit (třeba do kostiček) a v mrazáku vydrží půl roku... A nemusíte krmit rodinu glutamátem (a vůbec, podívejte se, kolik je v těch kostkách masa a z čeho se ten masový bujón ve skutečnosti syntetizuje).

    Když nemám čas vařit, dám chleba se šunkou a rajče. Kuchyň není chemická laboratořSml54

    superkarma: 1 10.01.2014, 12:05:38
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    kf — #18 to bude asi ono, je to pár desetiletí, co jsem to četla v receptech.

    superkarma: 0 10.01.2014, 11:40:37
  11. [20] IVECO [*]

    občas ano, když zrovna nemám po ruce vývar a musím říct, že některé bujóny jsou velice chutné..

    superkarma: 0 10.01.2014, 11:32:58
  12. avatar
    [19] Eliana [*]

    velmi vyjímečně, spíš v kategorii vůbecSml23, na co takové šmakuládySml80

    superkarma: 1 10.01.2014, 11:15:06
  13. [18] kf [*]

    elly — #10 Když něco vařím, obvykle se nejdřív podívám, zda mám doma suroviny, a pokud ne, uvařím holt něco jiného. A jak píše Margot, prostě průběžně kontroluju a doplňuju zásobu v mrazáku. Navíc mám pomalý hrnec a s tím je výrova vývaru ještě pohodlnější...Sml80

    gerda — #6 Myslíš demi-glace? Mám kuchařky od Vaňka, recept tam je, složité to není, většinu času se to vaří/peče samo, stát se u toho nemusí...ale už je to trochu surovinově náročnější, než jen obyčejný vývar. Ale v plánu to mám..Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 10.01.2014, 11:10:49
  14. [17] cilani [*]

    Kámoš je kuchař, takže si nechávám radit od něj a tak bujóny a podobné věci nepoužívám.. Dělala jsem vývar z hovězích žeber.. stačilo pět hodin na sporáku a před tím hodinka v troubě...  Kdybych nebyla blbá a líná a hodila to na sporák už večer a nechala to až do rána, bylo by to ještě lepší.. Stačí jednoduché koření a vývar je úžasný, tak nač tam rvát bujon... Sml80

    superkarma: 0 10.01.2014, 11:04:12
  15. [16] V19 [*]

    Niekedy dochucujem jedlo podravkouSml15

    superkarma: 0 10.01.2014, 10:40:29
  16. avatar
    [15] Altamora [*]

    Dříve jsem bujóny používala, teď už ne. Možná, že už jsou i bez glutamátu, ale nemám chuť je hledat. Chuť glutamátu je mi nepříjemná. Nemám ráda ani libeček, protože připomíná magi (ne Maggi, ale polévkové dochucovadlo obecně).  Když jídlu něco chybí, je to většinou proto, že ten den mám špatnou náladu a nechutná miSml16

    superkarma: 0 10.01.2014, 10:30:23
  17. avatar
    [14] margot [*]

    kf — #4 také mi to přijde humornéSml24vždyť se to tam jen nahází a občas se to zkontroluje, jaký s tím štráchySml58 takže litanie o hodinách stráveného času taky nechápu (ano, vývar se vaří hodiny, ale zvládne to sám)

    elly — #10 nečekáme, taháme z mrazáku. a průběžně zásoby doplňujemeSml80

    superkarma: 2 10.01.2014, 10:29:04
  18. [13] Vladuš [*]

    Ano, používám bujony a vývary. I na dochucení domácí třeba kuřecí polévky nebo hovězí, je to potom o mnoho lepší chuť. Nebaví mě péct kosti, abych si mohla udělat vývar, který stejně vařím jak dlouho. Tak za mě ano.

    superkarma: 0 10.01.2014, 10:23:02
  19. avatar
    [12] enka1 [*]

    ANOSml24

    superkarma: 0 10.01.2014, 10:08:36
  20. [11] olinka55555 [*]

    Používám masox a podravku tam, ne vždy a ne do všeho, ale doma je mám.

    superkarma: 0 10.01.2014, 09:51:00
  21. avatar
    [10] elly [*]

    kf — #4 Ale kvalitní vývar hodiny a hodiny trvá. A když najednou zjistíš, že potřebuješ přidat vývar do nějakého jídla, které vaříš, tak přece nečekáš pět hodin, až se ti uvaří kvalitní domácí ;-)

    1. na komentář reaguje margot — #14
    2. na komentář reaguje kf — #18
    superkarma: 2 10.01.2014, 09:08:12
  22. avatar
    [9] Pentlička [*]

    Vařím nerada a když už, tak ta nejjednodušší jídla. Zároveň se ale snažím vyhýbat všem instntním a podobným "srajdám" - pardon. Takže žádné bujóny nepoužívám.

    superkarma: 0 10.01.2014, 08:38:11
  23. avatar
    [8] L_B [*]

    Tak konkretne bujony a ruzne masoxy je jedna z velmi mala veci, ktere v kuchyni nemam a mit nebudu a nepotrebuju a nechci...

    ...vlastne jsem doposud nepochopila jejich ucel - kdyz potrebuju dotahnout chut, tak staci sul a/nebo bylinky a kdyz potrebuju vyvar, tak mam zamrazeny v sackach v mrazaku...

    ...a pridavat bujon do polevek/vyvaru mi prijde uz jako uplny nesmysl...Sml80

    ...navic mi vsechny napric znackama prijdou chutove nedobre, at uz jsou s glutamatem nebo bez, takze za mne tedy jedno velke NE...Sml68

    superkarma: 1 10.01.2014, 08:37:16
  24. [7] FAXÍK [*]

    občas používám bujóny, když jídlo nemůžu dochutit, něco mu chybí, tak přidám bujón, nebo vegetu

    superkarma: 0 10.01.2014, 08:22:41
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    kf — #4 v Brabcově kuchařce je popisována výroba bujónu a ta byla opravdu hodně složitá. On totiž udával recept na zahuštěný bujón, ten se táhl hodiny a hodiny. Tu kuchařku už nemám, ale vím, že se k tomu navíc i ještě pekly kosti (taky dlouhodobě), na to musí být člověk opravdu odborník. Tenkrát ovšem mražáky nebyly.Sml30

    1. na komentář reaguje kf — #18
    superkarma: 0 10.01.2014, 07:25:01
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Snažím se o to nepoužívat je. Až v nouzi nejvyšší, spíš pak přidám sypké koření typu Podravka. Lepší jsou bylinky, zelenina, česnek a tak. Mám na paměti, že kostky jsou konzervy, to znamená s chemií.

    superkarma: 1 10.01.2014, 07:23:02
  27. [4] kf [*]

    Bujon mi nesmi do baraku, nemam rada to koreni, co do toho davaji. Vyrabim si hodne silny vyvar sama a pak ho plnim do sacku na led a skladuju v mrazaku a pouzivam, kdyz potrebuju dotahnout omacku nebo polevku. Na rizoto pouzivam normalni vyvar (a obrane maso pak no rizota hodim taky). Prijde mi humorne psat "travit hodiny varenim kvalitniho vyvaru", ja teda obvykle nestojim hodiny u sporaku a nekoukam, jak to bubla...Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    2. na komentář reaguje elly — #10
    3. na komentář reaguje margot — #14
    superkarma: 2 10.01.2014, 07:10:02
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Samozrejme, ze ANO - a bujon pridavam i do domaciho vyvaru a vsude tam, kde zvyrazni chut jidla. Sml22

    superkarma: 0 10.01.2014, 05:03:29
  29. avatar
    [2] kareta [*]

    všechnySml67

    superkarma: 0 10.01.2014, 00:28:22
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Vařím s bujony Sml22 Ty z článku jsou moc dobré, ale občas kupuju i různé jiné, značky si nepamatuju.

    superkarma: 0 10.01.2014, 00:05:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme