Zdraví

Vaříte rády zdravě? Zkuste novou Biokuchařku!

Nakladatelství Grada opět přichází obohatit knihovny vyznavačů zdravého kulinářského umění novou Biokuchařkou. V úvodní části vás autoři seznámí s definicí  biopotravin a zabrousí i do zbožíznalství. Dovíte se tak několik zajímavých informací o obilninách, ovoci, zelenině a houbách, o masu včetně rybího. Publikace obsahuje 101 receptů, které jsou rozděleny do kapitol: Obiloviny, Zelenina a houby, Luštěniny tofu a houby, Maso a ryby, Těstoviny a brambory. Sladká tečka patří kapitole Ovoce. 

 

přísloví - hrubě nepříznivě hodnoceny

 

Čím je tato nová publikace zajímavá?

Mnoho milovníků vaření jistě ocení, že u receptu je vždy zmíněna průměrná doba přípravy pokrmu. Ba co víc, u každého menu je uvedena i energetická hodnota, kde je rozepsán obsah základních živin (tuků, sacharidů, bílkovin). Oživením celé kuchařky jsou poučná okénka u některých receptů zvaná „Tip“. Ty vám velice stručně objasní původ některých méně obvyklých ingrediencí, nebo dají užitečnou radu ohledně skladování či výživové hodnoty.  Například u dosti slibně znějícího receptu na těstovinové závitky plněné špenátem, ricottou a vlašskými ořechy najdeme okénko s informacemi o sýru.

přísloví - počínaje překročením

„Ricotta je čerstvý sýr z kravské nebo ovčí syrovátky. Podobá se našemu tvarohu, ale má méně nakyslou chuť. Dá se nahradit dobře odkapaným tvarohem.“

Kniha vychází ve formátu 15×21 cm, má 96 stran a doporučená cena je 129 Kč

 

Nápověda k poznávačce - když je vám zima, tak je moc prima

 

 

Zajímavosti o biozelenině

Víte, že biozelenina díky zákazu používání umělých hnojiv roste pomaleji než zelenina na klasicky obhospodařovaných polích a sklenících (hnojí se pouze kompostem, hnojem či zeleným hnojivem)? Biozelenina obsahuje méně vody, a proto má výrazně vyšší obsah sušiny. Díky této skutečnosti jsou chuťové a aromatické látky koncentrovanější. Studie potvrzují i větší obsah minerálů, vitaminů a dalších cenných látek než v běžným způsobem pěstovaných plodinách. Výhodou biozeleniny je i delší trvanlivost (např. u brambor až o 50 %). Nevýhodou je samozřejmě vyšší cena. „Biofarmařina“ však není v žádném případě obor podnikání, který by byl zlatým dolem, stačí se jen na nějakou certifikovanou biofarmu zajet podívat. Pro pražské čtenářky doporučuji navštívit například farmu na okraji křivoklátských lesů v Nenačovicích u Berouna. 

 

Více o BIO potravinách naleznete na Ženě-in ZDE

   
27.03.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. [1] Tequilam [*]

    zajímavé, na biofarmu bych se ráda zajela podívat!!!

    superkarma: 0 27.03.2007, 19:51:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme