Domácnost

Vařit jsem se učila metodou pokus-omyl

 

Přiznám se, že vaření, když mám na ně čas, si dokážu vychutnat
a těší mě. Je to sice práce, po jejímž výsledku se kolikrát
za pět minut jenom zapráší a výborné jídlo připomínají leda
tak ušpiněné kastroly, ale stojí to za to! Vařit jsem se musela
naučit metodou pokus-omyl sama, protože maminka patřila ke generaci,
která byla po válce nahnaná do práce a tehdejší diktát doby zněl
všichni ke strojům":)
No, to se nedalo oslyšet a doby, kdy měla kuchařinka celý den na vymýšlení menu pro rodinu, vystřídaly takové, v nichž se razilo vaření z polotovarů nebo konzerv a vaření se flákalo, málokterá by se opovážila nahlas říct, že ji baví domácnost.

Mně tohle nevyhovovalo a řídila jsem se spíš příkladem své babičky, která navařila z ničeho, ale dala si záležet. Neříkám, že mi občas nepřijdou vhod různé Harmonie chuti nebo hotové těstoviny, ale občas se mi zachce jíst něco neošizeného, tak se do toho dám a nelituju času ani námahy. A co nám udělalo v poslední době radost?
Tak třebas... filé v křenové krustě. To se snad povede každému,
a kdo si rád pochutná na rybě, může to vyzkoušet. Tady je recept:

Filé v křenovém županu

1 kg filé, bešamelová omáčka, koření, sýr, česnek

Filé rozebereme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme kořením Adžika,
potřeme drceným česnekem, lehce osolíme a můžeme pocákat sojovou
omáčkou. Necháme odležet a změknout.

Mezitím vyrobíme omáčku na polití: rozpustíme máslo, dáme asi
2 lžíce hladké mouky a usmažíme bledou jíšku. Rozředíme mlékem
na kašičku. Osolíme, citronem okyselíme, osladíme a přidáme tam
ještě 1-2 žloutky a podle chuti Krenex (nebo i strouhaný křen,
ale ten dávkovat s citem).

Rybu narychlo opečeme na oleji. Nádobu na pečení (plech, pekáček)
vyložíme papírem na pečení. Na to naskládáme opečené kousky
filé, zalijeme šťávou z toho, jak se opékaly, nahoru rozestřeme
tu omáčku a zvolna pečeme ve středně teplé troubě. Ke konci pečení
můžeme ještě nahoru nasypat strouhaný sýr. Zapečeme do růžova
a podáváme nejlépe s brambory.

A je to i zdravé!!! :) Gerda


Milá Gerdo,
děkuji za příspěvek a recept. Určitě ho vyzkouším, snad tímto způsobem vpravím zdravou mořskou rybu do mlsných papulek svých dcer.



   
22.03.2007 - Dům a byt - autor: Dana Svobodová

Komentáře:

  1. avatar
    [8] gerda [*]

    Samík97: dát si tam můžete samozřejmě i jiné ingredience, rozhodující je ryba a bešamel, ale ryba a křen je nerozlučná dvojka, když se to zapéká. Kdo to nezkusí, neuvěří. Jednodušší forma: vymazat a vysypat zapékací nádobu. Klást v pořadí ryba, strouhaný křen, strouhanka a končí se strouhankou. (rybu samozřejmě osolit). Zalít rozpuštěným máslem, trošku podlít vodou a nechat zapéct do zrůžovění strouhanky. Je to raz dva a dobré taky. Křen vůbec nepálí a je to mana nebeská. Stačí s chlebem.

    superkarma: 0 22.03.2007, 13:25:55
  2. [7] Samík97 [*]

    FAXÍK: Třeba by tam mohl být místo toho kopr nebo žampiony,ne?Umím si to představit.ZAJÍMAVÝ RECEPT, určitě vyzkouším!

    superkarma: 0 22.03.2007, 13:02:51
  3. avatar
    [6] Eliza [*]

    Tyjo, to musím vyzkoušet Obvykle ryby moc nemusím, ale asi spíš že mi smažené připadají fádní a málo kdy se najde originální recept jako je tenhle. Díky

    superkarma: 0 22.03.2007, 11:10:16
  4. avatar
    [5] gerda [*]

    Žábina: tak mi dej vědět, jak vám chutnalo. Já to budu znovu dělat tuhle neděli a už jsem si pozvala hosty!

    superkarma: 0 22.03.2007, 10:45:54
  5. avatar
    [4] Žábina [*]

    gerda: recept zní dobře, vyzkouším
    a křen milujeme všichni...jíme ho i syrový

    superkarma: 0 22.03.2007, 10:32:54
  6. avatar
    [3] gerda [*]

    FAXÍK: křenu se vůbec neboj! On čpí jenom zasyrova. Do tohoto množství ryby ho můžeš bez obav přidat 2 polévkové lžíce. Když se povaří, palčivost se zcela ztratí a zůstane jenom lahodná jemná chuť, je to mnohokrát vyzkoušené.

    superkarma: 0 22.03.2007, 09:23:11
  7. [2] FAXÍK [*]

    já bych to musela uvařit bez křenu, jinak dobré

    superkarma: 0 22.03.2007, 09:19:50
  8. avatar
    [1] gerda [*]

    Danuš, je to v pořádku, když je to v receptech? I když...recept tam vlastně je!

    superkarma: 0 22.03.2007, 09:14:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme