Vaření

Vaříme s olivovým olejem

Pokud se rozhodnete jíst zdravě, nemusí to hned znamenat, že se vás jídelníček promění v jeden velký salát. I vařené pokrmy totiž můžete odlehčit použitím vhodného olivového oleje. Minerva Classic je pro svoji jemnost určený výhradně na vaření a díky svému složení pokrmům dodává potřebnou lehkost. S Minervou si tedy můžete dopřát zdravé dobroty každý den, a to ať už připravujete jídlo v troubě nebo na pánvi.

Kvalitní olivový olej můžete bez obav zařadit fgdo svého každodenního jídelníčku. Jedná se totiž o jeden z nejlepších stolních olejů, který nejen že výborně chutná, ale zároveň je bohatý na cenné látky a vitamíny. Pravidelná konzumace olivového oleje vám díky vysokému podílu mononenasycených mastných kyselin přispěje ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, pomůže při regulaci zažívání a poslouží jako součást prevence proti infekčním chorobám.

Chcete-li vařit zdravěji a zároveň potěšit své chuťové pohárky, sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic, který je ideální na přípravu teplých pokrmů. Má příjemnou vůni čerstvých oliv, kterými zvýrazňuje jedinečnost připraveného jídla, a proto jej kuchařky a kuchaři využívají zejména v teplé kuchyni. Kyselost se pohybuje těsně pod hranicí 1 %.

 

Vyzkoušejte některý z následujících receptů s olivovým olejem Minerva Classic

Lahodné souvlaki s tzatziki

Na přípravu Souvlaki potřebujete:

  • Kuřecí maso
  • Koření gyros, oregános

Kuřecí maso nakrájejte na užší plátky a ty napíchejte na špejli vlnivou formou. Připravené špízky ochuťte olivovým olejem a kořením a poté je opečte na pánvičce. Ideální je použít olivový olej na vaření (Minerva classic). Souvlaki lze také připravit např. s vepřovou panenkou nebo doplnit zeleninou.

 

 Na přípravu Tzatziki potřebujete:

  • 1 kg hustého řeckého jogurtu
  • 1 větší salátovou okurku
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 1 lžičku mletého bílého pepře
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce Extra panenského olivového oleje Minerva

Oloupanou okurku nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Poté ji v misce smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Hotové tzatziki uložte na 2 hodiny do lednice.

 

Mousaka

Na přípravu Mousaka potřebujete:f

  • 500 g Mletého masa
  • 1 ks lilku
  • 1 ks cukety
  • 500 g brambor
  • 150 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,05 dcl olivového oleje Minerva Classic
  • 300 g rajčat
  • Sůl, pepř
  • Koření oregano
  • Bazalku

Základem mousaky je jemná bešamelová omáčka. Její příprava je jednoduchá a dodá pokrmu tu pravou lahodnou chuť. Nejprve si v menším hrnci rozehřejte olivový olej Minerva Classic na vaření (0,2 dl), poté přidejte mouku (30 dkg) a nechte chvilku povařit (cca 5 min). Poté zalijte 33% smetanou (250 ml) a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Bešamel nakonec dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit.

Mleté maso opracujte s cibulkou a česnekem do měkka, osolte a opepřete. Veškeré suroviny nakrájejte na tenké plátky (brambory, lilek, cuketu, rajčata). Do olejem vymazané formy začněte skládat suroviny. Nejdříve brambory, na ně cuketu, lilek, mleté maso, rajčata, poté znovu brambory a nakonec vše potřete vrstvou vychlazeného bešamelu. Vše dejte do vyhřáté trouby na 35 až 45 minut. Ke konci pečení můžete ještě zasypat sýrem. Mousaku krájíme na kostky a podáváme třeba se zakysanou smetanou.

 

Masové kuličky Keftedes

Na přípravu Keftedes potřebujete:d

  • 750 g mletého maso (mix)
  • 1 lžičku nasekané bazalky
  • 2 lžičky čerstvého kopru
  • 2 lžičky sezamu
  • 1 ks citrónu
  • Chilli (nemusí být)
  • Oregano
  • 2 lžičky červené papriky
  • Sůl, pepř

Postup přípravy:

Všechny ingredience pořádně smíchejte, tak aby směs byla konstantní a držela pohromadě. Poté ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je do rozpáleného oleje (vhodný je olivový olej Minerva Classic na vaření) po všech stranách opéct. Opečené kuličky můžete obalit v omáčce se sezamem a bylinkami. Jako doplněk může servírovat tzatziki nebo hustý řecký jogurt.

   
04.08.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] RybkaL [*]

    Olivový olej používám hlavně do studené kuchyně.

    superkarma: 0 04.08.2016, 23:12:32
  2. avatar
    [7] raddre [*]

    olivový olej je sice zdravý,ale ne každý lze používat k tepelné úpravě a nevím co je zdravější používat ho všude i za cenu, že se přepálí a je zdraví škodlivý?

    superkarma: 0 04.08.2016, 17:16:07
  3. [6] Darmovzalova [*]

    olivový olej nepoužívám

    superkarma: 0 04.08.2016, 15:23:11
  4. [5] nea [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.08.2016, 12:59:07
  5. [4] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.08.2016, 12:33:51
  6. avatar
    [3] kapkamore [*]

    Olivový olej hodně často používám v kuchyni, A nebo rýžový olej.Sml67

    superkarma: 0 04.08.2016, 10:08:59
  7. [2] bobani [*]

    nejlíp za studena

    superkarma: 0 04.08.2016, 09:52:26
  8. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Olivový olej mám moc ráda a také ho hojně používám Sml67

    superkarma: 0 04.08.2016, 09:52:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme