Vaření

Vaříme pro děti II.

V minulém článku jsme vám předložili pár informací o tom, jak by měly vypadat snídaně a svačinky pro vaše děti. Dnes se zaměříme na obědy a večeře.

Oběd by se měl u dětí skládat z polévky a hlavního jídla. U dětí starších jednoho roku by měl představovat asi 30 % z celkové denní potřeby živin a energie.

Co by měl obsahovat hlavní chod oběda?
- porci libového masa nebo luštěniny, tofu či sojového masa nebo sýr, tvaroh či vejce
- porci tepelně upravené kvalitní zeleniny nebo misku zeleninového salátu
- obilninovou přílohu (rýže, těstoviny, knedlík, jáhly, pohanka, polenta, ale občas i chléb nebo pečivo) nebo brambory (1-2x týdně)

Dáváme pozor na vysoký obsah tuku v teplých pokrmech pro děti. Kupujeme pouze libové maso, nepřimašťujeme jídlo na talíři a omáčky nezahušťujeme zásmažkami a smetanou.

Večeře předškolních a školních dětí by měla uhradit asi 20 % z denní potřeby živin a energie (starší děti a dospívající asi 25 %). Menší děti by měly večeřet kolem 18. hodiny.

Dětem často podávejte zeleninové pokrmy. Střídejte zeleninu vařenou, dušenou, smaženou i zapékanou. Nezapomeneme ji dětem lákavě naservírovat, včetně zdobení čerstvou zeleninou.

Celer zapečený se šunkou a sýrem  
Dýňový štrúdl      
Květák s brokolicí a jogurtem   
Špenát z kopřiv        

Brambory dětem podávejte především na jaře, kdy jsou kvalitní nové brambory. Později, když jsou starší a začínají klíčit, jejich hodnota velice klesá a dětem je raději podáváme minimálně.   
Máme-li kvalitní brambory, je vhodnější je vařit ve slupce, protože tak neztrácejí tolik hodnotných látek jako ty, které vaříme oloupané.

Brambory trošku jinak
Řecké bramory podle Česílka z Prahy
Vejce zapečená v bramborové kaši

Těstovinové pokrmy, pokrmy z mouky a obilnin lze také použít při přípravě hodnotné a chutné stravy pro celou rodinu.
Mouku používáme nejlépe celozrnnou a také z různých druhů obilí - ovesnou, ječnou, kukuřičnou, pohankovou, rýžovou.

Nudle s bylinkami
Těstoviny s rajčaty a cuketou
Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí

Nezapomínáme ani na masové pokrmy. Vybíráme ale pouze libové maso, raději bílé maso a rybí. Úplně se vyhýbáme tučnému masu, uzeninám.
K masu nezapomeneme podávat hodně zeleniny, střídat přílohy, používat čerstvé bylinky a koření.

Dušené kuře se zeleninou
Kuřecí pekáček
Lín na kmíně

Jaké obědy či večeře připravujete svým dětem vy? Máte pro nás nějaký zajímavý recept? Tak sem s ním!

                     
   
16.09.2005 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] jithule [*]

    bram ory m§žu zkusím řecké

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:25:05
  2. avatar
    [18] ivory [*]

    záleží jak jsou děti rozmlsané...

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:30:44
  3. avatar
    [17] hubajda [*]

    Odemětobě — #15 svagrova dava male hodne zeleni a ovoce a ta si radeji veme rajce jak sladke

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:04:17
  4. avatar
    [16] kacaba [*]

    gerda: Odemětobě: Mam rada fenykl: osmahnout na cibulce, zalit smetanou a pridat kopr. S natural ryzi fantazie. Moje dcera (2) ji, co ji dam a kdyz ne, tak si musi pockat az na dalsi jidlo dne. Nastesti ji ani nenapadne stavkovat. A tatinek je vdecny za pestrou a zdravou stravu, jen cas od casu vyzaduje kousek "flakoty".

    superkarma: 0 17.09.2005, 22:46:30
  5. avatar
    [15] Odemětobě [*]

    Luciš: Děti mají trochu jiné chutě a že jsou rozmlsané,je chyba rodičů.Ma mateřské jsem dětem s klidem dělávala smažené cibulové kroužky,celer a květák na X způsobů,ovesnou a pohankovou kaši,rýžový nákyp,dušenou mrkev s hráškem.Až postupem času se pokazily a tehdejší dobroty už většinou odmítají.

    1. na komentář reaguje hubajda — #17
    superkarma: 0 16.09.2005, 13:43:32
  6. avatar
    [14] Odemětobě [*]

    houserop: jsi můj člověk.Nesnáším jarní brambory,kdy při škrábání cítím chemii až v krku a dusím se.Od zahrádkářů se nové brambory na tržišti objevují až tak v červenci.

    superkarma: 0 16.09.2005, 13:43:00
  7. avatar
    [13] Odemětobě [*]

    Luciš: Děti mají trochu jiné chutě a že jsou rozmlsané,je chyba rodičů.Ma mateřské jsem dětem s klidem dělávala smažené cibulové kroužky,celer a květák na X způsobů,ovesnou a pohankovou kaši,rýžový nákyp,dušenou mrkev s hráškem.Až postupem času se pokazily a tehdejší dobroty už většinou odmítají.

    superkarma: 0 16.09.2005, 13:40:05
  8. avatar
    [12] gerda [*]

    svetluszka: taky mám ráda červenou řepu. Vadí mi na ní jedině to, že člověk musí být strašně opatrný, aby něco nepokecal.

    superkarma: 0 16.09.2005, 13:22:38
  9. avatar
    [11] svetluszka [*]

    Právě jsem dovařila malýmu oběd.. ....postrouhaná červená řepa se dá vařit se špetkou bazalky a lžičkou oliv.oleje a až je měkká /cca 1/2hod/ smíchám ji se špagetama a přidám přírodní sýr cottage...... malej se po tom může utlouct..

    superkarma: 0 16.09.2005, 13:02:50
  10. avatar
    [10] gerda [*]

    houserop: taky jsem se tomu divila. Podle mě je právě teď sezóna kvalitních brambor - vždyť je podzim a odrůd fůra!

    superkarma: 0 16.09.2005, 12:17:18
  11. avatar
    [9] gerda [*]

    Luciš: citové vyděračství! "mně to dalo tolik práce a teď to nechceš, no to mě ale fakt mrzí..."

    superkarma: 0 16.09.2005, 12:16:40
  12. avatar
    [8] houserop [*]

    Kvalitní nové brambory na jaře? Ty chemicky vyhnané mrchy dovezené odkudsi? Tak to raději dám přednost starým českým bramborám, u kterých mám jistotu původu a na nové brambory si počkám až na léto....

    superkarma: 0 16.09.2005, 12:05:52
  13. avatar
    [7] Luciš [*]

    Gerda: a jak na toho tatínka?

    superkarma: 0 16.09.2005, 12:05:33
  14. avatar
    [6] gerda [*]

    Luciš: tak jsem to myslila. Když už mají starší svoje návyky, pak se nedá nic dělat. Já to vždycky řešívala stylem - chceš/nechceš/nejez, ale pamatuj, že další jídlo dostaneš až večer:)A hlad je fakt nejlepší kuchař.

    superkarma: 0 16.09.2005, 11:59:42
  15. avatar
    [5] Luciš [*]

    gerda: to pomůže tak na malé dítě, a když to jí i tatínek , jinak bez šance, navíc puberťák navyklý na pizzu a MC Donalda a minutky v hospodě

    superkarma: 0 16.09.2005, 11:55:05
  16. avatar
    [4] gerda [*]

    Luciš: jenomže dětem se nemůže podávat jídlo tak, že okamžitě prokouknou naše obavy (budou to jíst?!), nebo nedejbože se jich ptát, jestli to chtějí. Děti jsou velice konzervativní, ale když vidí, s jakou samozřejmostí se jídlo podává, nenapadne je nad tím přemýšlet a odmítat předem. Nikdy jsem problémy neměla, protože co se uvařilo, to se snědlo vždycky.

    superkarma: 0 16.09.2005, 10:53:52
  17. avatar
    [3] zlobítko [*]

    Má 12-ti letou holku a 7-tého kluka a ti ze všeho nejvíce milují pizzu (5ks): Na těsto: 750g hladké mouky, 30g čerstvého droždí, 1 žloutek, 1 lžíci soli, 4 lžíce oleje, 250ml vlažné vody. Omáčka na potření : 300-400g loupaných rajčat v plechovce, 1-2 lžíce sušeného oregana (dobromysli), 1lžička cukru, špetka soli. Obložení: dle chuti - salám, sýr, špenát, brokolice, tuňák, žampiony, ananas,... atd. Postup: Mouku smíchanou se solí si nasypte na vál, rozdrobte na ni droždí, udělejte důlek, do kterého vložte žloutek, přilejte olej a postupně zapracujte všechnu vodu. Těsto rozdělte na 5 bochánků, které nechte při pokojové teplotě pod utěrkou hodinu a více kynout . Rajčatová omáčka: rajčata z plechovky vlijete do misky, pokud je na některých ještě kousek slupky, tak ji odstraňte, rajčata rozmačkejte vidličkou, přidejte oregano, cukr a sůl a zamíchejte. Když je těsto nakynuté, tak vyhřejte troubu na nejvyšší stupeň (u plynových sporáků dejte mřížku úplně dolů, co nejblíže ohni!). Připravte si placku, za použití co nejmenšího množství mouky a těsto vytahujte do požadovaného tvaru a šířky. Poté těsto potřete rajčatovou omáčkou, rozložte na něj ingredience podle chuti. Pečte 15-17 minut ve vyhřáté troubě, během pečení kontrolujte, aby jste pizzu nespálili. Dobrou chuť přeje zlobítko.

    superkarma: 0 16.09.2005, 09:53:42
  18. avatar
    [2] svetluszka [*]

    Ani nevím odkud ten recept mám.... hladká mouka, vejce, vanilkovej cukr a troška mlíka- vznikne řídký těsto- a do něho nastrouhaný jabka. Zamíchat a na oleji usmažit lívanečky...a docukrovat... ... výborný a rychlý...

    superkarma: 0 16.09.2005, 09:38:52
  19. avatar
    [1] Luciš [*]

    Celer zapečený se šunkou a sýrem Dýňový štrúdl Květák s brokolicí a jogurtem Špenát z kopřiv tak to by u nás nepolkl nikdo, děti ještě nemáme, ale když vidím ty rozmlsance co mají ségra a brácha, tak moc šancí nedávám

    superkarma: 0 16.09.2005, 09:00:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme