Novinky

Vařím dobře, vařím ráda!

Čtenářka Gerda je v kuchyni moc ráda. Navíc nám poslala recept na výborný a zdravý tavený sýr.

Za recept moc děkuju, určitě ho vyzkouším.


Dobré ráno všem dobrým duším.

Vařím dobře, vařím ráda! Tato jemná parafráze na Vyžírku z Anděla na horách mě docela dobře vystihuje. K vaření tíhnu odmalinka, protože moje emancipovaná maminka měla k vaření hodně odtažitý vztah (a nebylo divu). Když totiž po práci někdy navařila, tatínek byl zrovna někde mimo a k večeři se nedostavil. Pak se to jedlo 3 dny z musu. Když se s ním k večeři nepočítalo, tak jak na potvoru přišel a hledal jídlo na sporáku - byly z toho nakonec ohřáté klobásy, poslední spása ve špajzu. Kdo by s tím na jejím místě nepraštil?! Tak není divu, že když jsem pobrala trochu rozumu, musela jsem si poradit sama.

Moje první literatura kuchařsky odbornějšího rázu byly Oetkerovy sešitky „Tak se to podaří!“. Po mamince jsem nechuť ke kuchtění nezdědila, asi jsem v tom po babičce... V těch receptech byly sice různé Bábovkové i jiné směsi, co mě přiváděly do rozpaků, protože se v socialistických obchodech dávno nevyskytovaly, ale o to víc jsem se naučila improvizovat. Babicu jsem předběhla o pár desítek let! Moje první sladké jídlo byly Smažené myši - a povedly se, i s ocásky! Nebo vaječný flip v mixéru. Čím víc rumu, tím byl lepší. Jsem mlsná, takže jsem pokročila v kuchařském řemesle a časem postoupila až ke kynutým těstům. Dnes klidně navařím z ničeho, a to plný kastrol. Pražená krupice podle mé babičky nemá chybu, je za pár šupů i minut a když se k ní dá zeleninový salát a sázené vajíčko, není na ní co kritizovat, navíc je strašně dobrá.

Nebudu sem dávat známé recepty, zkusím poslední hit internetu, který jsem ihned zařadila k oblíbeným a úspěšným. Je to TAVENÝ SÝR Z TVAROHU za 10 minut a bez velké práce. Zkoušela jsem různé druhy tvarohů, až jsem to vypilovala k dokonalosti. Zkuste, je to snadné, rychlé, levné, zdravé a je toho hodně!

Recept:

1 měkký tvaroh ve staniolu prošlehejte jen tak v misce vidličkou s malou lžičkou Jedlé sody bicarbona. Té sody ne vrchovatě, spíš jen 3/4 lžičky, aby pak neštípala na jazyku. Necháme prošlehané 10 minut stát. Mezitím si rozpustíme 1 velkou lžíci másla a zašleháme do ustátého tvarohu. Máme zajímavou hmotu, která už tvaroh nepřipomíná. A teď už je jen na nás, co tam ještě dáme. Každopádně sůl. Můžeme sekanou kapii, syrovou nebo smaženou cibulku, bylinky, osmažené žampiony... prostě projděte si regál s tavenými sýry a chytnete inspiraci. Důležité je, že na rozdíl od kupovaných taveňáků, které odnímají vápník a zdravé nejsou ani náhodou, tímhle domácím pomůžete nejen svému zdraví, ale i peněžence. Tak hodně zdaru.

Gerda

Pozn. red.: Text neprošel redakční korekturou.

Téma dne: Umí váš partner vařit?

  • Umí váš mužský vařit?
  • Kdo vaří častěji, vy, nebo partner?
  • Dokáže vás muž překvapit jídlem?
  • Co vám od něj nejvíc chutná?
  • Máte nějakou zajímavou historku z kuchyně nebo zajímavý recept?

Napište nám také, můžete poslat i fotku! Jedna ze čtenářek za svůj příspěvek získá balíček lahodných čokolád Figaro s různými příchutěmi! Příspěvky posílejte dnes, 6. 2. 2013 nejpozději do 14.30 hodin na e-mailovou adresu níže. Ještě upozornění - pokud byste poslala fotku, musí jít (kvůli autorským právům) o vaši fotku a jejím zasláním dáváte redakci souhlas k jejímu bezplatnému uveřejnění v tomto tématu.

  • Redakční e-mail: redakce@zena-in.cz
  • Předmět: VAŘENÍ

vareni

   
06.02.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Lucie Paličková

Komentáře:

  1. [22] onohlo [*]

    pěkný příspěvek

    superkarma: 0 20.03.2013, 12:15:13
  2. avatar
    [21] gerda [*]

    carmi — #20 babička prézle. Ale to je nasucho, taky moc dobrý. Strouhanku na másle osmažuju, než ji dám do těsta na štrúdl.

    superkarma: 0 07.02.2013, 15:40:47
  3. avatar
    [20] carmi [*]

    DanaD — #4 Ale lepší je takhle opražit strouhanku. Mí rodiče tomu říkaly brézle.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 06.02.2013, 22:42:36
  4. avatar
    [19] DanaD [*]

    cilani — #16 tak mu to udelj naslano s tou krupici a sadlem, bude se olizovat az  za usima

    superkarma: 0 06.02.2013, 16:13:47
  5. avatar
    [18] gerda [*]

    Rikina — #5 víš, taveňák ti žádný zodpovědný lékař nedoporučí. Tvaroh a jedlou sodu každý, působí i proti rakovině.

    superkarma: 0 06.02.2013, 16:13:24
  6. avatar
    [17] gerda [*]

    přišla jsem až teď, takže k té pražené krupici - v každém obchodě se dostane koupit Pšeničná krupice hrubá. Stojí o trošku víc než obyč. mouka. Ale měla by stát ve špajzu, protože třeba bramborové knedlíky nebo vaječné noky do polévky jsou z ní prostě lepší. Víc se navaří. Tak k té pražené: Na kastrole rozpustíme škvařené domácí sádlo. Fakt sádlo, dá tomu lepší chuť než olej (zas to nejíme denně, tak co). Na rozpálené nasypeme asi 1/3 sáčku krupice a pilně v kastrole mícháme na ztlumeném hořáku, přes který máme ještě i kulatou železnou plotýnku, kvůli připálení. Kdo dělá na elektrice, prostě jen ztlumí teplotu. Až to začne růžovět, opatrně přicmrndáváme vodu. Furt míchat. Vody přiměřeně, má to být dost husté a sypké, ne jako krupičná kaše pro děti! Až se to dost prodělá, přisolíme podle chuti - a to je všecko.

    superkarma: 0 06.02.2013, 16:12:12
  7. [16] cilani [*]

    DanaD — #4 takhle děláme šulance nebo nudle s praženou strouhankou a cukrem.. já to miluju, přítel z toho má osypky jen to vidí...

    1. na komentář reaguje DanaD — #19
    superkarma: 0 06.02.2013, 15:49:11
  8. avatar
    [15] DanaD [*]

    haluška — #12 ja vim.. kaviar a sampanske ...Sml52Sml52

    superkarma: 0 06.02.2013, 13:03:25
  9. avatar
    [14] lenig [*]

    joojo, tento recpet mi přišel mailem, zaujal a uložila jsem hoSml22, zatím bez zkoušky Sml23

    superkarma: 0 06.02.2013, 12:59:51
  10. avatar
    [13] Florencie [*]

    haluška — #12 Sml30

    superkarma: 0 06.02.2013, 12:51:15
  11. avatar
    [12] haluška [*]

    DanaD — #11 veď vieš že Floráci sú konzervy,majú svoje, to im chutí a basta, takže aké experimenty?

    1. na komentář reaguje Florencie — #13
    2. na komentář reaguje DanaD — #15
    superkarma: 0 06.02.2013, 12:39:46
  12. avatar
    [11] DanaD [*]

    Florencie — #8 no vis chce to zkusit... je to opravdu vyborne.. ale ja ti to necpu Sml16

    1. na komentář reaguje haluška — #12
    superkarma: 0 06.02.2013, 12:35:27
  13. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Zajímavý recept,sýry máme rádi.Sml22

    superkarma: 0 06.02.2013, 12:21:22
  14. avatar
    [9] haluška [*]

    Rikina — #5 aj ja som skeptická k takýmto receptom, lenže cez víkend mi prišla nečakaná pomerne veľká návšteva a musela som riešiť pohostenie, tak som tento výmysel vyskúšala. Nik z hostí nepoznal, že sa jedná o experiment a oni sú testovači. Urobila som cesnakovo- syrovú nátierku na jednohubky a to čo vzniklo z toho tvarohu naozaj pripomínalo dobre vyzretý syr s bielou plesňou na povrchu, len teda bez tej pliesne. Na môj údiv to bolo veľmi jedlé.

    superkarma: 0 06.02.2013, 11:59:32
  15. avatar
    [8] Florencie [*]

    DanaD — #4 Vůbec mi to nepřijde jedlý.

    1. na komentář reaguje DanaD — #11
    superkarma: 0 06.02.2013, 11:51:28
  16. avatar
    [7] DanaD [*]

    Hanula — #6 ale s kupovanym sadlem to neni ono,  chce to fak vyskvarit si trosku doma Sml16

    superkarma: 0 06.02.2013, 11:51:06
  17. avatar
    [6] Hanula [*]

    DanaD — #4 Sml16díky za tip....

    1. na komentář reaguje DanaD — #7
    superkarma: 0 06.02.2013, 11:48:53
  18. [5] Rikina [*]

    Noo... asi bych se spokojila s tím zeleninovým salátem a vejcem, bez pražené krupice, jednak si neumím představit, jak pražená krupice vypadá, druhak krupici jsem v domácnosti neměla dobře 20 let a ani nevím, kam bych ji šla koupit. Nějak ji na nic nepotřebuju. Sml80 No a ten sýr - tyhle recepty, jak snadno a levně vyrobit z něčeho něco úplně jiného, těm moc nedůvěřuju. Většinou to skončí znehodnocením výchozí suroviny. Tvaroh se sodou, to mi fakt nezní lákavě. Sml57 

    1. na komentář reaguje haluška — #9
    2. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 3 06.02.2013, 11:46:49
  19. avatar
    [4] DanaD [*]

    Nevim jaky recept na krupici  ma Gerda ale u nas se dost casto delaji nudle s krupici... vyzkousejte, je to strasne dobre....

    Uvarim sirsi nudle nebo fleky, na panvicce oprazim hrubou  krupici aby zezlatla a rozvonela se.. ale nesmi se spalit.  Tim posypete ty nudle (jako treba makem) a polejete domacim veprovym sadlem - hodne horkym a promichate.. k tomu okurkovy salat nebo kysele okurky... je to opravdu vynikajici 

    1. na komentář reaguje Hanula — #6
    2. na komentář reaguje Florencie — #8
    3. na komentář reaguje cilani — #16
    4. na komentář reaguje carmi — #20
    superkarma: 0 06.02.2013, 11:42:13
  20. avatar
    [3] ekleinovka [*]

    Recept zkusím, vypadá zajímavěSml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 06.02.2013, 11:39:09
  21. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml59ten zkusím - ještě prosím - šup se s tím receptem na praženou krupici.....

    superkarma: 0 06.02.2013, 11:36:35
  22. [1] Roland [*]

    Děkujeme za recept na sýr, zrovna minulý týden mi stejný přeposlala kamarádka e-mailem. Ještě jsem ho nevyzkoušela.Sml16

    superkarma: 0 06.02.2013, 11:31:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme