Domácnost

Vaření ve vlnách

Mikrovlnné trouby jsou poměrně "mladé" ve srovnání s ostatními běžnými kuchyňskými spotřebiči. Do kuchyní se dostaly až v průběhu 80. let a v těch našich českých se rozšířily až na počátku let 90. Dnes je ovšem najdete téměř v každé kuchyni. Někdo má mikrovlnku velice jednoduchou, v podstatně jen tu "ohřívací", jiný má luxusní model, který griluje, peče a má mnoho dalších funkcí. Ale nepředbíhejme...

"Dříve si mnoho lidí myslelo, že mikrovlnné trouby škodí zdraví. Fungují totiž díky vysokofrekvenčním elektromagnetickým vlnám, které by sice mohly ohrožovat zdraví, ale mikrovlnky jsou konstruovány tak, že se tyto vlny nedostanou ven, a my proto nemusíme mít strach. V roce 1993 byla zdravotní nezávadnost mikrovlnných trub potvrzena dokonce Světovou zdravotnickou organizací," říká majitel kuchyňského studia pan Vývoda.

Jak taková mikrovlnka vlastně funguje?
"Jak už jsem řekl, díky vysokofrekvenčním elektromagnetickým vlnám. Ty pronikají nejrůznějšími materiály, jako je porcelám, plast, sklo, papír a také vzduchem. Pronikají přímo do potravin a ohřívají je hloubkově tím, že v nich rozkmitávají molekuly. A tady je další výhoda mikrovlnných trub, že vlastně vaříme nebo pečeme bez použití tepla. Kromě zpracovávaných potravin totiž zůstává nádobí chladné, stejné je to s vnitřkem trouby."

Jaké jsou další výhody používání mikrovlnných trub?
"Já považuju za jednu z největších výhod urychlení přípravy jídel. Taková mikrovlnka vám totiž jídlo ohřeje, uvaří nebo upeče mnohem rychleji než klasická trouba nebo sporák. Dalším urychlením v přípravě je také možnost rozmrazení pokrmu před klasickým zpracováním.

Kdo má rád dobře připravenou zeleninu, určitě ocení, že mikrovlnka je při jejím vaření rychlejší a také šetrnější. Upravená zelenina si ponechává svou barvu a je také křehčí a křupavější. Stejně tak šetrně připraví například i ryby či jiné maso."

V dnešní době si můžeme vybírat z velkého množství mikrovlnných trub. Cenově se pohybují už od dvou tisíc až po více než třicet tisíc. Cena závisí samozřejmě na značce, ale také na tom "co mikrovlnka umí". Záleží na našich potřebách, jestli zvolíme mikrovlnnou troubu jednoduchou, v kombinaci s grilem nebo dokonce v kombinaci s grilem a horkým vzduchem. Pokud se rozhodnete pro poslední dvě jmenované, většinou už se obejdete bez klasické pečicí trouby.

Čím nás oslní novější typy mikrovlnných trub?
"Obyčejná mikrovlnná trouba vlastně jen ohřívá nebo rozmrazuje. Trouba, která je vybavená také horkovzdušným provozem, může být náhradou za pečicí troubu, protože v ní bez problémů upečete moučníky nebo jakékoliv drobné pečivo.

Pečicí troubu nám zastoupí také mikrovlnky vybavené grilem. Potřebujete upéct nebo ugrilovat jakékoliv maso? Pro mikrovlnku s grilem to není žádný problém.

U dražších modelů najdete samozřejmě také více funkcí a ty klasické bývají něčím zdokonalené. Třeba u některých mikrovlnek můžeme najednou ohřívat nad sebou dva talíře, ve kterých bude jídlo stejnoměrně prohřáté. Talíře přitom rotují v opačném směru.

Dražší mikrovlnné trouby mají také zdokonalený způsob rozmrazování. Mikrovlnka si sama potravinu zváží a podle její váhy určí teplotu i čas potřebné k rozmrazení. U klasických mikrovlnných trub musíme teplotu i hmotnost nastavovat ručně.

Užitečným doplňkem u mikrovlnné trouby je taky tzv. autocook. Můžeme si vybrat z programů třeba na přípravu popcornu, vaření tekutin, pizzu, brambor ve slupce a jiných. Po potvrzení zvoleného programu si už trouba sama přizpůsobí teplotu i čas přípravy pokrmu a po jejím ukončení sama vypne."

Z dalších funkcí je zajímavé udržování tepla. Pomůže nám při udržování teplého jídla, nebo tuto funkci můžeme využít třeba na mírné oteplení sýrů a másla vytažených z lednice. Zmáčkneme-li tlačítko pro rychlý start, zapne se mikrovlnka na 30 sekund na maximální výkon.

Co by tedy měla mít i ta nejobyčejnější mikrovlnná trouba?
"Nemělo by chybět osvětlení trouby, časový spínač a velice užitečné je také tlačítko pro volbu výkonu trouby. Výhodou je dětská pojistka, hlavně pokud máte v domácnosti malé děti. Měla by mít samozřejmě zvláštní funkci rozmrazování. To by byla asi ta nejjednodušší trouba. Vybrat bychom si měli troubu spíše větší než menší."

Na co se ještě ohlížíme při výběru mikrovlnné trouby?
"Stejně jako u ostatních spotřebičů si můžeme vybrat jestli chceme mikrovlnku volně stojící, nebo vestavěnou. Vybírat můžeme také z různých barev a designů. Na trhu jsou nejčastější trouby bílé, nerezové a černé, ale seženeme dnes také zelené, žluté i modré. Záleží jen na našem vkusu."

Děkuji panu Vývodovi za vyčerpávají informace.                   

   
26.05.2004 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [57] Andula [*]

    Amalka: my jsme 4, máme to tak 5 let a stačí to, celou husu tam asi nenacpeš :o))) a celý oběd i s moučníkem najendou taky ne, ale
    to mi zase tolik nevadí.
    Jinak v tom upeču kde co, buchty a podobné peču na kulatých skleněných nádobách vesměs, nebo v silikonové.
    Máme whrilpool, ale typ přesně z hlavy nevím, nějakou větší, ony se stejně ty typy mění.

    superkarma: 0 27.05.2004, 20:23:51
  2. avatar
    [52] Vivian [*]

    Andula: no tohle jsou zrovna věci, které u nás moc nejíme ani tepelně zpracované.

    superkarma: 0 26.05.2004, 23:26:54
  3. avatar
    [51] Andula [*]

    Vivian: jo jo, syrové maso, brambory, nevařenou rýži, syrové těsto

    superkarma: 0 26.05.2004, 20:56:09
  4. avatar
    [50] Andula [*]

    Tanzánie: je to dobré, já ho často používám bez vln

    superkarma: 0 26.05.2004, 20:54:44
  5. avatar
    [49] Tanzi [*]

    Jé Andulo,konečně jsem narazila na někoho kdo má mikrovlnku s grilem a používá ho. Jsi s ním spokojená? Jaké to je?
    Já mám mikrovlnku stařenku,starou snad 9 let a ta umí jen ohřívat./vařit/

    superkarma: 0 26.05.2004, 20:32:06
  6. avatar
    [48] Vivian [*]

    Andula: proto je nejlepší konzumovat maximum čerstvých potravin

    superkarma: 0 26.05.2004, 20:26:49
  7. avatar
    [47] Andula [*]

    ...se mi to odeslalo...
    Chtěla jsem říci, že jsem tak viděla nějaké ty studie ohledně působení mikrovln, ale pokud vím, vznešená podezření nebyla jaksi stále dokázána ani vyvrácena, takže bych je nebrala na 100% ani tak, ani tak.
    Nicméně, to s vlivem na aminokyseliny je pravda zřejmě, ovšem zrovna tak je pravda, že při klasickém smažení také vzniká spousta škodlivin, včetně karcinogenů, při pečení pečiva a jídel ze škrobem za vysokých teplot se zase občas tvoří karcinogenní akrylamid, takže těžko si něco hned vybrat. O tom, že se při vaření ničí vitamíny, ne třeba pochybovat.
    Já mikrovlnku mám, kombinovanou s grilem a horkým vzduchem a používám ji docela dost, i když často jen ten gril a horký vzduch.

    superkarma: 0 26.05.2004, 19:59:56
  8. avatar
    [46] Andula [*]

    Já mám mikro
    Btw, mateřské mléko jsem během čtyř let kojení neohřívala ani jednou, žádným způsobem

    superkarma: 0 26.05.2004, 19:56:31
  9. avatar
    [45] Vivian [*]

    Eva_Fl: jo, a nemáš smysl pro můj humor

    superkarma: 0 26.05.2004, 16:18:27
  10. avatar
    [44] Eva_CZ [*]

    Vivian: v tom pripade jsem totalni debil.

    superkarma: 0 26.05.2004, 16:04:08
  11. avatar
    [41] Silveig [*]

    Žábina: jo???
    konec, už to neřeším

    superkarma: 0 26.05.2004, 15:40:25
  12. avatar
    [40] Žábina [*]

    Olina: já ohřívala malýmu špenát, dala jsem to na krátkou dobu - špenát byl studený, talíř horký ...

    superkarma: 0 26.05.2004, 15:13:45
  13. avatar
    [39] Žábina [*]

    Silveig: z normální umělé hmoty se uvolňují do jídla škodliviny...barvy a tak.

    superkarma: 0 26.05.2004, 15:11:59
  14. avatar
    [38] Vivian [*]

    Silveig: chytrý mikrovlnku totiž vůbec nepoužívaj

    superkarma: 0 26.05.2004, 14:35:11
  15. avatar
    [37] Silveig [*]

    zn0uz4: Žížala: asi tak to že je někdo blbej celkově nesouvisí s kvalitou mikrovlnky

    superkarma: 0 26.05.2004, 14:24:18
  16. avatar
    [36] Vivian [*]

    Žížala: no někdy jo.. podle toho, co tam strčíš

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:24:39
  17. avatar
    [35] Žížala [*]

    zn0uz4: ale to, že je chlap blbej a neumí vohřát mlíko ještě neznamené že je mikrovlnka atomová bomba

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:22:25
  18. avatar
    [34] zn0uz4 [*]

    Silveig: nouze nenouze. vem si, ze nekdo si da odstrikany mliko do lednicky, a instruuje manzela, aby prelil a v noci krmil on (treba). on to pak ohreje. nejenom, ze je tam to nebezpeci, ze to nevyzkousi, jestli to nepali - sklenice bude studena, mliko za bodem varu - ale proste uz to neni mliko, ale nejaka brecka, ktera nema nic, co to dite potrebuje. Takovy mliko se ma ohrivat jen ve vode

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:11:45
  19. avatar
    [33] Vivian [*]

    Olina: jo, to je pravda

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:10:03
  20. avatar
    [32] Silveig [*]

    zn0uz4: tak konkrétně k mateřskému mléku - ohřev je nutný jenom v případě nouze a to za a) není tak často a za b) ať použiješ jakýkoli ohřev vždycky plno látek zničíš.
    Jsem ochotná souhlasit že mikrovlnkou můžeš snadno teplotu přehnat líp jak ohřevem klasickým kde si to víc hlídáš.

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:07:26
  21. avatar
    [31] Olina [*]

    Že je nádobí horký, to je od jídla, ze kterýho se to teplo do něj přenese, aspoň jsem to někde četla :-))

    superkarma: 0 26.05.2004, 13:00:15

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Žížala [*]

    O materskym mlice mluvili nedavno Pod Poklickou kde bylo tema mikrovlnky. Udajne se tim ohrivanim znicily ty "matersky prisady" ktery jinde nejsou, ale rozhodne to neznamenalo ze by pak to mliko bylo skodlivy nebo nebezpecny. A ten co o tom mliku mluvil rikal ze proti ohrivani v mikrovlnce nic nema. Ostatne JAKYMKOLI ohrivanim se znici spousta veci, zeleninou pocinaje a medem konce...

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:42:45
  2. avatar
    [29] Vivian [*]

    já se v tomto stavím na stranu zn0uzY, i mě prošlo rukama několik seriózních studií o působení mikrovln na strukturu potravin... a mikrovlnku nemám a ani mi nechybí. Může sice představovat usnadnění práce v kuchyni (pro někoho), ale pro mě asi tak stejně jako pytlíkové polívky či vejce v prášku

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:42:21
  3. avatar
    [28] zn0uz4 [*]

    Silveig: to o mlice se pise v casopise Pediatrics, cislo z 04/1992 - takze to az takovec kec, jak si ty myslis, neni. Ten clanek se jmenuje "Effects of Microwave Radiation on Anti-infective Factors in Human Milk"
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=1557249

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:35:45
  4. avatar
    [27] Silveig [*]

    ...koukám že tam ses dočetl o tom mlíce

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:25:11
  5. avatar
    [26] Silveig [*]

    zn0uz4: zvlášť odkazy typu Microwave Cooking is Killing You! jsou fakt asi hodně důvěryhodný

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:21:12
  6. avatar
    [25] Petique [*]

    zn0uz4: a není to jedno?? Detailisto .

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:25:38
  7. avatar
    [24] zn0uz4 [*]

    Silveig: http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=microwave+oven+dangers&btnG=Google+Search

    tady si muzes najit spousta informaci

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:24:39
  8. avatar
    [23] zn0uz4 [*]

    Petique: mikrovlnka neumi grilovat mw. griluje se klasicky - tzn. ze je to kombinovany zarizeni.

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:22:44
  9. avatar
    [22] Petique [*]

    Slyšela jsem, že ohřívání není nijak moc škodlivé, ale vaření, grilování atd. to už škodlivé je.

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:20:08
  10. avatar
    [21] Silveig [*]

    Žábina: a PROČ nesmíš používat normální umělou hmotu?

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:11:02
  11. avatar
    [20] Silveig [*]

    zn0uz4: copa nám tu plácáš? (13)

    superkarma: 0 26.05.2004, 11:10:04
  12. avatar
    [19] zn0uz4 [*]

    nadobi, co se ohriva, bud ma takovy slozeni sama sebe (nebo glazury) ze ty castice davaji takovej odpor mikrovlnam, ze se take zacnou zahrivat - nejsou proste pro mw pruchozi.

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:41:23
  13. avatar
    [18] Žábina [*]

    ze spešl nádobí do MW by se nemělo nic uvolňovat, ne? neřeknu,když někdo používá normál.umělou hmotu , to se nesmí, ale k čemu by pak to nádobí do MW bylo...
    a jsem ráda, že nejsem sama,komu se ohřeje i nádobí, už jsem se bála že mám nějakou špatnou - mám zn.Tescoma a už před asi 8lety stála 3.500,-....a jen ohřívá a rozmrazuje...jo a vařím v ní brambory a jsou .

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:34:16
  14. avatar
    [17] zn0uz4 [*]

    _Lucky: hm. az na to, ze rusaci mikrovlnky zakazali uz v 1976, zel pan Skvrna (Gorbacov) to zase povolil. To, jaky to ma ucinky na jidla, na biologicky hodnoty, ze z toho plastu utikaji svinstva - na to se vyzkumy uz delali, zel amici to zmekcovadlo vypustili ze seznamu toxickych latek - protoze zatim nemaji jednoznacny vysledky o skodlivosti nebo neskodlivosti na lidsky organismus.

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:21:44
  15. [16] xenie [*]

    no já nevím, mně se v mikrovlnce vždy ohřeje i to nádobí ...

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:21:44
  16. avatar
    [15] _Lucky [*]

    A se škodlivostí mikrovlnek je to taky otázka. Pořád karcinogeny ap., ale seriózní výzkum nic moc. Švédi se o něco pokoušeli, ale podobně dopadlo i vaření...
    zn0uz4: Nevím, jestli kovové nádobí je nějaká výhra...

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:14:11
  17. avatar
    [14] _Lucky [*]

    Přesně! Taky nevím, kde se vzala ta pověra o studeném nádobí. Používám nádobí speciálně pro mikrovlnku (sklo) a po 10min je horké jako čert!

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:10:10
  18. avatar
    [13] zn0uz4 [*]

    hmm. mikrovlka je peknej jed. dopa v tom ohrival detem matersky mliko - pekne jim to zmenil na jedicek... btw - vite vubec, kdo mikrovlnky vynalezl? ne, coz... nacisti... moc bych v tom nevaril, protoze prave pusobenim tech mikrovln se meni treba aminokyseliny na karcinogenni latky (pri vareni v mW se vytvari d-Nitrosodiethanolamin, coz je karcinogen), snizuje se biologicka dostupnost vitaminu B,C,E a mineralnich latek.

    a mimochodem - pri 'vareni' v plastovym nadobi - nebo potravinovych obalech - se do toho jidla uvolnujou z toho plastu karcinogen di(etyl-hexyl)adepat (zmekcovadlo plastu) a xenoestrogen.

    superkarma: 0 26.05.2004, 10:09:23
  19. avatar
    [12] Žábina [*]

    taky mám jen tu ohřívací...třeba párky už jinak než v MW neohřívám...je to rychlé. akorát teda jak píšou, že nádobí je studené, tak to já nemám...není to nějaká vada?
    včera jsem ohřívala malýmu špenát s knedlíkem a talíř byl horkej a špenát studenej ...

    superkarma: 0 26.05.2004, 09:26:57
  20. avatar
    [11] Žížala [*]

    Olina: pokud v ní jenom ohříváš, tak bych se těma dvěma minutama který je omáčka vystavená mikrovlnám nijak netrápila U spornejch věcí se držím zásady "všeho s mírou"

    superkarma: 0 26.05.2004, 08:32:27
  21. avatar
    [10] Olina [*]

    Já taky čekala Já v ní taky akorát ohřívám a rozmrazuju.
    Akorát pořád ještě nevím, jestli mám věřit tomu, že mikrovlnka neškodí zdraví a příprava potravin v ní je šetrnější a nebo je pravda to, že mikrovlny ničí látky potřebné pro lidské zdraví.

    superkarma: 0 26.05.2004, 08:27:32
  22. avatar
    [9] Olina [*]

    Já taky čekala Já v ní taky akorát ohřívám a rozmrazuju.
    Akorát pořád ještě nevím, jestli mám věřit tomu, že mikrovlnka neškodí zdraví a příprava potravin v ní je šetrnější a nebo je pravda to, že mikrovlny ničí látky potřebné pro lidské zdraví.

    superkarma: 0 26.05.2004, 08:13:42
  23. avatar
    [8] Gumídek [*]

    Bez mikrovlnky si už život neumím představit.Kromě ohřívání v ní dělám zapékané pokrmy,bábovku atd.Je rychlá a je super.

    superkarma: 0 26.05.2004, 07:42:16
  24. avatar
    [7] alko [*]

    Mám tu s více funkcemi, ale taky ji používám jen málo. Ale dcera v ní peče docela dobré dorty.

    superkarma: 0 26.05.2004, 07:38:10
  25. avatar
    [6] šája [*]

    Taky jen ohřívám - kupovala jsem ji po dlouhém odporu a váhání, když jsem se vracela po MD do práce a doma mi malou hlídala chůva. Chtěla jsem jí ulehčit přípravu jídla pro malou - já uvařila, ona ohřála. Možná asi nic zdravého, ohřívané jídlo pro dítě, ale kdo ví, co by kuchtila ona A tak mohla být s malou venku a nestarat se o vaření

    superkarma: 0 26.05.2004, 07:13:13
  26. avatar
    [5] Žížala [*]

    Mikrovlnku pouzivam na ohrivani a vyjimecne na rozmrazovani,ale abych v ni varila a nahradila tak v podstate kamna - tak to ani nahodou

    superkarma: 0 26.05.2004, 05:59:20
  27. avatar
    [4] jasmina [*]


    Vareni v micro-vlnach

    A ja jsem se marne tesila na

    superkarma: 0 26.05.2004, 05:04:32
  28. avatar
    [3] *Kotě* [*]

    Eva_Fl: Jarunka: Uvažovala jsem úplně stejně, navíc jsem čekala, že to bude třeba reportáž Meryl z dovolené, jak si v Egyptě na pláži kmochtila dietní stravu

    superkarma: 0 26.05.2004, 03:50:04
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Jarunka: ja taky!

    superkarma: 0 26.05.2004, 01:01:49
  30. avatar
    [1] Jarunka [*]

    A ja myslela, ze to bude vareni nekde v mori

    superkarma: 0 26.05.2004, 00:33:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme