Vaření

Vánoční stůl včera, dnes a zítra

 

Štědrovečerní večeře má svou tradici, která byla a je ovlivňována řadou parametrů. V minulosti hrál při výběru pokrmů důležitou roli například charakter krajiny. Jiná jídla si dopřávali zemědělci v nížinách, jiná pastevci v horách nebo rybníkáři na Třeboňsku.

 

Ve středních Čechách se vánoční menu skládalo z hrachové polévky nebo polévky ze sušených hub, cibule a kmínu, zeleninové omáčky s žitným chlebem (od 19. století s bramborem) a kroupového kuby. Součástí štědrovečerního hodování byly v tomto kraji také vdolky, sušená i čerstvá jablka, vlašské ořechy či sušené švestky.

 

V Podkrkonoší vypadala štědrovečerní večeře trochu jinak. Začínala oukropem (polévka z brambor, česneku, kmínu, sádla a soli) a pokračovala kubou, medem slazenou jáhlovou kaší a v zámožnějších rodinách ještě kaprem nebo štikou na černo (úprava ryb na černo s použitím hrozinek byla původně typická pro kuchyni českých Židů, kteří ovšem Vánoce neslavili).

 

Na Valašsku v minulosti zase převládala téměř vegetariánská strava (laktovegetariánská, se zvýšeným podílem mléčných výrobků), a tak si Valaši dávali na Vánoce nejprve šípkovou polévku, tzv. ščedračku, potom zelnou polévku se smetanou a brambory a nakonec několik druhů pařených sýrů a olomouckých tvarůžků.

 

Štědrovečerní menu tedy mělo kraj od kraje své zvláštnosti, nicméně řada prvků byla společná.

Slavnostní večeře našich předků vypadala asi takto: nejprve se podával předkrm, většinou oplatky s medem, česnekem nebo šípky, kousek vánočky, ořechy a jablka. Potom se na stůl přinesla hustá zasmažená polévka, nejčastěji houbová, ale i čočková, hrachová, kroupová, rybí nebo kmínová se žemlí.
Hlavním chodem pak býval hrách (aby byli lidé zdraví a aby byla úroda), houbová omáčka s chlebem, staročeský černý kuba, který se připravuje ještě dnes.
Ryby, bez nichž si většina lidí nedokáže štědrovečerní jídelníček představit, byly charakteristické zejména pro bohaté městské obyvatelstvo a na vesnici začaly pronikat až počátkem 20. století. 
Dále si naši předkové pochutnávali na jáhelné kaši se sirupem, krupičné kaši s perníkem nebo jablkovou či mrkvovou prachandou, buchtách, koláčích, vánočce.
Nezbytnou součástí slavnostní večeře bylo také vařené a sušené ovoce. Jako poslední chod se servírovalo pití, v pozdějších dobách bílá káva nebo čaj, ale také pivo, víno a doušek pálenky pro dobré zažívání. 

 

Dnes jsou všude na světě Vánoce spojeny s tradičními pokrmy.
Hlavním chodem je většinou ryba,  často se připravuje také maso nebo drůbež, u nás bohužel obvykle smažením. Rybu či maso (nejlépe candáta, mořskou rybu, mořské plody, zvěřinu, drůbež, netučné vepřové nebo mladé maso) však můžeme upravit i jinak. Lehčí, jednodušší, a přesto velice chutnou úpravou je vaření, vaření v páře, dušení, krátké restování nebo grilování v alobalu. Tímto zdravějším způsobem můžeme připravit nejen ryby a maso, ale téměř jakýkoli pokrm. Když už zvolíme smažení, měli bychom použít tuk určený přímo na smažení a potraviny vkládat do dostatečně rozpáleného (ale ne přepáleného) tuku, smažit dozlatova (ne dočerna) a nechat pak odležet na ubrousku, který odsaje přebytečnou mastnotu.   

 

Moderní trendy tedy směřují k dodržení tradičních surovin, ale ve „svěžích“ úpravách a kombinacích, s využitím light surovin (např. light majonéza), bílků (bez žloutků), rostlinných olejů a tuků (místo másla) apod. Z ryb či jiného masa, luštěnin a obilovin, zeleniny a ovoce i hub se dají připravit velice sváteční pokrmy, které symbolizují vánoční tradici (třeba i přidáním tradičního vánočního koření),
a přesto jsou lehčí – upraveny tak, aby splňovaly doporučení odborníků na výživu a byly pro nás vhodnější než mnohá jídla našich předků či ta současná.

 

V dnešní době je navíc velikou výhodou, že jsou již běžně dostupné kvalitní suroviny v téměř neomezeném výběru, což s sebou přináší nové možnosti pro zpestření třeba i běžných jídel. Tečkou za štědrovečerní večeří tak nemusí být talířek babiččina cukroví nebo vánočka, ale lákavé dezerty z nepřeberného množství různých druhů ovoce, a to i exotického, které k Vánocům patří. Stále více oblíbenými se stávají např. sorbety, koktejly, dřeně či saláty.

 

Pro inspiraci jsme pro Vás připravili tři netradiční vánoční menu, která jsou nejen připravená z tradičních „vánočních“ surovin, ale zároveň jsou zdravější a velice chutná… Můžete se na ně těšit už v pátek!

   
20.12.2006 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [59] jithule [*]

    hubajda — #57 u nás též

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:06:22
  2. avatar
    [58] ivory [*]

    oběd zelňačka, k večeři rybí, kapr a bramb. salát

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:59:28
  3. avatar
    [57] hubajda [*]

    vlcice — #55 mamka dela cockovou a pak na vecer vyvar ja delam jen cockovou a vecer salat a rizek

    1. na komentář reaguje jithule — #59
    superkarma: 0 12.11.2012, 22:25:24
  4. [56] elis-67 [*]

    samy mnamky

    superkarma: 0 03.12.2007, 22:38:22
  5. avatar
    [55] vlcice [*]

    U nás se vaří vánoční houbová polevka k obědu, abychom nebyli zcela hlady. Večer se pak jí už jen salát a smažený kapřík. Teď, když bydlím s přítelem, míváme večer ještě rybí polévku. Ale té si dávám jen na dno talíře, protože nejsem zvyklá na tolik jídla k večeři.
    No a pak různé cukroví a ovoce, ale to už jen tak lehce uždibuju. Většinou si na cukroví pochutnám pořádně až další den.

    1. na komentář reaguje hubajda — #57
    superkarma: 0 02.12.2007, 15:22:37
  6. avatar
    [54] Vera.Macík [*]

    Polévka hrášková, saláteček bramborový, smažené řízečky, kapřík, chlebíčky, cukrovíčko, ovoce tuzemské i exotické, datle, fíky, dortíky. Já už se těším na to papání.

    superkarma: 0 02.12.2007, 13:43:45
  7. avatar
    [53] V.Nováková [*]

    pamatuju se , že u stařenky na vesnici se zatopilo ve velké kuchyni v kamnech, louskali se ořechy, rozkrajovala se jablíčka, křížaly,a také se vařila tzv.trnková omáčka nasladko...s vánočkou !

    superkarma: 0 27.11.2007, 15:10:35
  8. avatar
    [52] V.Nováková [*]

    u nás místo polévky je povidlová omáčka se sušenými švestkami a rozinkami s vánočkou....posléze kapr,salát,kuřecí řízek,hranolky,přírodní plátek, co kdo chce....mezi tím se popíjí víno (bílé) ,pak se pojídá cukroví , kávička, kdo má chuť na zmrzlinu....atd. začínáme před pátou a spát se chodí kolem druhé ranní....pohodička!

    superkarma: 0 27.11.2007, 15:07:35
  9. avatar
    [51] paji [*]

    Jak tak pročítám diskusi,každá jsme zvyklá na tu "svojí"klasiku!U nás vede rybí polévka,bramb.salát s kaprem a na závěr cukroví a vánoční zvyky

    superkarma: 0 26.11.2007, 15:48:07
  10. avatar
    [50] AELA [*]

    U nás máme na oběd kyselici,
    večer klasika.

    superkarma: 0 25.11.2007, 09:54:06
  11. [48] nadabar [*]

    My začínáme bramborem s hlávkovým zelím, pak vývar s játrovými knedlíčky, a nakonec kapr nebo řízek s bramborovým salátem

    superkarma: 0 24.11.2007, 15:44:43
  12. avatar
    [47] zuzulik [*]

    Tak mi máme klasiku knedlíčkovou polévku,rybu nebo kuřecí řízek a bramborový salát,ale letos to bude o něčem jiném u stolu budeme jenom ve čtyřech vždy nás bylo pět.

    superkarma: 0 24.11.2007, 09:52:06
  13. avatar
    [46] Cinderela [*]

    Tak u nás by se štědrovečerní večeře nekonala bez rybí polévky.O tu se moji chlapi fackují ještě druhý den.No a pak následuje mramborový salát,manžel musí mít smaženého kapra a synáček smažené kuřecí řízečky.Mně je to fuk.

    superkarma: 0 23.11.2007, 22:35:03
  14. [45] MartinaC [*]

    my mame hrachovku a kaprika a salat takze takova trosku klasika jo a jeste klobasku

    superkarma: 0 22.11.2007, 10:44:20
  15. avatar
    [44] MEK [*]

    my místo hrachovky vaříme slovenskou kyselicu

    superkarma: 0 21.11.2007, 22:47:38
  16. [43] čamža [*]

    velmi inspirativní, líbí se mi slavnostní večeře našich předků, tak asi letos něco z toho zahrnu letos do štědovečerní večeře.

    superkarma: 0 20.11.2007, 13:02:08
  17. avatar
    [42] pastel.ka [*]

    tak se budem těšit na pátek,ale u nás stejně musí být bramborový salát. Jsem ale zvědavá co nabídnete....

    superkarma: 0 21.12.2006, 00:00:33
  18. avatar
    [41] edith1975 [*]

    jáhlová kaše? Tu už má dnes o vánocích asi málo kdo :o))

    superkarma: 0 20.12.2006, 23:46:50
  19. avatar
    [40] Lavete [*]

    už vidím jak budeme všichni zase po svátkách valit oči na váhu

    superkarma: 0 20.12.2006, 23:08:55
  20. avatar
    [39] Mimaka [*]

    U nás vládne klasika,jen tu rybu občas vyměníme.

    superkarma: 0 20.12.2006, 22:14:20
  21. avatar
    [38] vora [*]

    klasika je pro mne o vánocích nedílnou součástí svátků; nikomu nebráním experimentovat, ale nikdo se s tím v naší rodině "neobtěžuje"

    superkarma: 0 20.12.2006, 21:05:26

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [35] Kikinka001 [*]

    to je tradice

    superkarma: 0 20.12.2006, 17:55:12
  2. avatar
    [34] brouček12 [*]

    my máme také rádi bram.salát a obalovaného kapra nebo řízek :o)

    superkarma: 0 20.12.2006, 17:39:08
  3. avatar
    [33] evusche [*]

    u nás je bramborový salát, obalený kapr nebo řízek...
    Ale stejně na celých Vánocích miluju chlebíčky :-)))

    superkarma: 0 20.12.2006, 17:32:14
  4. avatar
    [32] pájinek [*]

    já se celý rok těším na rybí polévku a kapra s bram.salátem.Takže klasika vítězí.

    superkarma: 0 20.12.2006, 16:22:55
  5. avatar
    [31] _zelvicka_ [*]

    Majka: taky si myslím, stejně se nepřejídáme, nechápu ty nadměrné nákupy. Já nakoupím jen o něco víc.

    superkarma: 0 20.12.2006, 15:11:25
  6. [30] Majka [*]

    jednou za rok nezdravě, to snad neublíží :-)))

    superkarma: 0 20.12.2006, 15:06:37
  7. avatar
    [29] Gabi [*]

    Je vtipné, jak za tradici považujeme kapra s bramborovým salátem ;-) Vůbec nechápu, co je na tom tradičního ...

    superkarma: 0 20.12.2006, 14:46:01
  8. avatar
    [28] Věrulinka [*]

    Jedině majolku Hellmanns,nějakou náhražku,nééééééé.

    superkarma: 0 20.12.2006, 13:23:07
  9. avatar
    [27] Evik8 [*]

    Už vidím,jak by ma priateľ "pochválil" ak by som mu robila šalát s ligh majonézy :)) Na štedrý deň proste bude všetko tak ako má byť a rozhodne ma nenaštve ak kvôli tomu priberiem nejaké to kilo.Po Vianociach to dám dole a hotovo :)

    superkarma: 0 20.12.2006, 11:52:24
  10. avatar
    [26] Markýza [*]

    ;-))) salát - zajímavý překlep

    superkarma: 0 20.12.2006, 10:54:44
  11. avatar
    [25] Markýza [*]

    Tak si myslím, že jednou za rok nás smažený kapr, řízek, bramborový samát s pořádnou majonézou a rybí polívka zasmažená na másle nezabije

    superkarma: 0 20.12.2006, 10:54:11
  12. [24] FAXÍK [*]

    Tak menu až v pátek,tak jo.

    superkarma: 0 20.12.2006, 10:31:15
  13. avatar
    [23] kouzelnice [*]

    už se těším na to menu v pátek

    superkarma: 0 20.12.2006, 09:22:58
  14. avatar
    [22] Beruška1 [*]

    Light majonézu si nechte a vajíčka bez žloutků taky, to se nedá jíst. Už se těším na všechna ta pořádně dobrá nezdravá jídla, to si dám.

    superkarma: 0 20.12.2006, 09:07:30
  15. avatar
    [21] marketa.brenikova [*]

    omlouváme se, chybička se vloudila :-))

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:54:09
  16. avatar
    [20] MALINOVÁ [*]

    tak to je tedy dobrý

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:46:09
  17. [19] 1anicka [*]

    co si mám zajímavého přečíst?

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:44:43
  18. avatar
    [17] kubalova [*]

    ????? Už jsem myslela, že pro oči nevidím, ale čtu, že jsou i další postižení.

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:18:50
  19. [16] jithule [*]

    hm asi až dnes v předvečer

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:07:56
  20. avatar
    [15] Markýza [*]

    *o*o*o*

    superkarma: 0 20.12.2006, 08:04:55
  21. [13] standa1 [*]

    Kde nic, tu nic ... Že by Coperfield?

    superkarma: 0 20.12.2006, 07:51:33
  22. avatar
    [10] venckulina [*]

    ahá-článek tu byl včera , dnes a zítra...zlatý Holzmann:o)))

    superkarma: 0 20.12.2006, 06:31:45
  23. avatar
    [9] ireda [*]

    tak jsem myslela, že tu bude nějaká inspirace a tu nic :-)

    superkarma: 0 20.12.2006, 05:54:00
  24. [8] free [*]

    dobrou noc

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:52:52
  25. [7] donny0007 [*]

    článek tu není ale já tu jsem zlatíčkaaaaa :-)

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:50:44
  26. [6] kocka [*]

    Tak to jsme asi na dietě!!!

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:34:46
  27. avatar
    [5] renata.mi [*]

    taky nemám

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:34:32
  28. avatar
    [3] ZUTOJAMA [*]

    nechybí tu něco?

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:21:03
  29. avatar
    [2] vora [*]

    jestli je toto vánoční stůl zítřka, tak ráda zůstanu starou konzervou

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:18:34
  30. [1] jatunka [*]

    kde je článek?

    superkarma: 0 20.12.2006, 00:05:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme