Vaření

Vánoční rybí polévka z Chudenic

Koupíte-li na Vánoce celého kapra, pak kromě řízků z něj můžete připravit také výbornou rybí polévku (z hlavy, ocasu a vnitřností).

polDobře očištěné rybí hlavy a ocasy (popř. další odkrojky rybího masa, které máme po naporcování) dáme vařit do osolené vody (asi 3 litry), přidáme oloupanou celou cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a 1,5 lžičky „Polévkového koření“ od Antonína. Podle chuti můžeme přidat i několik stroužků česneku. Doba varu asi 10 minut.

Uvařené hlavy a ocasy vyndáme a vývar dobře na jemném sítku přecedíme. Pokud je zelenina ještě tvrdá, tak ji vrátíme do vývaru, přidáme máslovou jíšku (2 lžíce másla + 2 lžíce mouky) a čisté vnitřnosti (mlíčí, jikry). Vaříme 10 až 15 minut.

Vařené vnitřnosti nasekáme na kousky, rybí maso z hlav a kostí pečlivě obereme a pokrájíme (včetně měkkých částí kůže), vařenou kořenovou zeleninu rozmačkáme vidličkou (do polévky můžeme podle chuti dát pouze část zeleniny), přidáme 2 lžíce sterilovaného hrášku a vše krátce povaříme.

Polévku můžeme dochutit špetkou sušené majoránky nebo petrželky.

Použité suroviny:

  • rybí maso z hlav a vnitřnosti (ze 2 kaprů)
  • 1 větší cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 menšího celeru
  • (2 stroužky česneku)
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1,5 lžičky „Polévkového koření od Antonína“
  • na jíšku: 2 lžíce másla + 2 lžíce mouky
  • sůl

Polévkové koření

Jemně mletá směs určená ke kořenění všech typů polévek a vývarů z hovězího, kuřecího i vepřového masa. Hodí se i do zadělávaných mas, telecího a kuřecího ragú, do omáček, k dochucení guláše apod.

Na 1 l polévky dáváme podle chuti 1/2 - 1 lžičku směsi.

Obsahuje pepř černý, muškátový květ a oříšek, bobkový list, tymián, hřebíček, zázvor, libeček, sůl (20 %).

Neobsahuje glutaman.

Tento recept vám přináší Koření od Antonína. Už 15 let pro vás vybíráme to nejkvalitnější koření z celého světa, které následně sami mícháme a ručně plníme do papírových sáčků a skleniček. Všechno naše koření je 100 % bezlepkové, neobsahuje glutaman ani jiné přidané látky.

logo

Více na www.koreni.cz

   
19.12.2014 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [13] kobližka [*]

    denkas — #10 Taky se přidám do malé fronty těch,kteří rybí polévku nejí.

    superkarma: 0 21.12.2014, 15:38:20
  2. [12] gabuna [*]

    dělám ji podobně, jen nedávám sterilovaný hrášek

    superkarma: 0 19.12.2014, 22:48:38
  3. [11] hanzaj [*]

    rybí polévku máme rádi všichni Sml59

    superkarma: 0 19.12.2014, 17:13:17
  4. avatar
    [10] denkas [*]

    Na vánoce knedlíčkovou! Už se na ni těšimSml22 Rybí nejimSml23

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 19.12.2014, 13:33:32
  5. [9] slávenka [*]

    rybí neSml23

    superkarma: 0 19.12.2014, 13:26:38
  6. avatar
    [8] hubajda [*]

    rybi polevku nedelam muz ji nema rad a dcera ma alergii na rybu delam cockovou

    superkarma: 0 19.12.2014, 10:56:21
  7. avatar
    [7] Jandywoman [*]

    Bohužel, my jí neděláme, nikdo o ní nestojíSml80

    superkarma: 0 19.12.2014, 09:19:49
  8. [6] danouch84 [*]

    děláme, ale bez jiker, už se na ni těším Sml16

    superkarma: 0 19.12.2014, 08:43:07
  9. avatar
    [5] luneta [*]

    rybí polívku nejím.U nás je hrstková

    superkarma: 0 19.12.2014, 08:37:49
  10. avatar
    [4] blanca [*]

    rybí polévku dělám hodně podobně, ale vypadá trochu jinak než na obrázku, máme jí moc rádi Sml20

    superkarma: 0 19.12.2014, 08:23:01
  11. [3] DCOlga [*]

    rybí polévku nejím

    superkarma: 0 19.12.2014, 08:05:21
  12. [2] prototype [*]

    Rybí nejím žádnou Sml16

    superkarma: 0 19.12.2014, 07:40:48
  13. avatar
    [1] kaba [*]

    rybí polívka to je mňamka Sml59

    superkarma: 0 19.12.2014, 07:01:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme