Vaření

Vánoční recepty

christmas

Naše milé čtenářky. V loňském roce, v předvánočním období, jste nás zahrnovali recepty z vašich voňavých svátečních kuchyní. Letos nám vaše recepty chybí, a tak stále čerpáme z loňské zásoby receptů, které ještě nebyly zveřejněny.

Vyhlašujeme proto takový vánoční „last minute“. :-) Pošlete nám recept na oblíbené pečené i nepečené cukroví, na vaše vychytávky při pečení a třeba taky na netradiční štědrovečerní pohoštění. Vítáme také nápady na silvestrovské občerstvení a novoroční vyprošťováky. :-)

Pro inspiraci jeden z úžasných loňských receptů...

Pokaždé, když jsem měla možnost ochutnat u někoho vánočku, byla jsem překvapena, že všechny chutnají trošku jinak než ta naše, co vždycky pekla babička, a později tuto úlohu převzala její dcera, tedy moje maminka.
Mně tedy vždy chutnala ta naše nejvíc, ale to bude asi zvykem.
Při pročítání receptů jsem na to asi přišla, základem té naší je třená hmota z tuku, žloutků a cukru, to jsem v žádné jiné receptuře neviděla.
Tady je celý recept:

Recept na naši jihočeskou vánočku

Suroviny

1 kg mouky (10 dkg hladké, 10 dkg hrubé a 80 dkg polohrubé)
4 žloutky
20 dkg tuku (hera, máslo..)
15 dkg cukru krupice
3-4 dkg kvasnic
špetka soli
1/4 l mléka
muškátový oříšek a květ
sekané mandle a rozinky podle chuti

Postup

Utřeme žloutky, máslo a cukr. Připravíme si kvásek - vlažné mléko, troška cukru, droždí - a necháme vykynout. Obě směsi (kvásek a utřenou hmotu) smícháme s moukou a vypracujeme.
Z hotového těsta ihned  upleteme vánočku (vánočku spojíme ze tří dílů - spodní část pleteme ze čtyř, prostřední z pěti a vrchní ze dvou „hadů“) a  necháme vykynout. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na cca 160-180 stupňů.

Dobrou chuť přeje Augustyna.

 

   
15.12.2009 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [30] jithule [*]

    hubajda — #28 můžu poprosit o recept? napište mi prosím zprávu

    superkarma: 0 28.12.2012, 23:03:47
  2. avatar
    [29] hubajda [*]

    Bambulka1 — #26 mamka taky delala  ty dortiky je to dost pracne ale vysledek je super

    superkarma: 0 14.11.2012, 01:30:52
  3. avatar
    [28] hubajda [*]

    delam pudinkovou vanocku a je moc dobry vzdy se jen zaprasi

    1. na komentář reaguje jithule — #30
    superkarma: 0 14.11.2012, 01:30:06
  4. avatar
    [27] vodfon, kolie [*]

    Nádhera!!!!!!!!!! Já jsem strašně na sladké!!!!!Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 21.12.2009, 23:00:20
  5. avatar
    [26] Bambulka1 [*]

    Sml54to je foto těch dortíků

    1. na komentář reaguje hubajda — #29
    superkarma: 0 16.12.2009, 22:38:35
  6. avatar
    [25] Bugy [*]

    peču taky tvarohovou štolu. Máme ji moc rádi.

    Když jsme teď slepovala kolečka, tak podle receptu se do oříšků měly dát vaječné žloutky a třít, ještě s cukrem a rybízovým džemem.

    Ze syrových vajec mám obavy, tak jsem místo žloutků dala vaječný koňak. Doporučuju, je to dobré!

    superkarma: 0 16.12.2009, 17:01:25
  7. [24] jija [*]

    ENVY — #19 Peču dvě a až 23.pros., jinak by nevydržela, tvarohová se nemusí nechat odležet jako klasická

    superkarma: 0 16.12.2009, 00:43:08
  8. [23] Pálivka [*]

    Posílám jednoduchý recept na vánoční stůl. Nám to všem moc chutná. Tak tedy koupím sušené švestky, do středu každé švestky dám oloupanou mandli, namočím do rozpuštěné čokolády a obalím v kokosu. Takto obalenou švestku vložím do malého papírového košíčku. A dobrota je hotova. A je to bez pečení a hned.

    Přeji dobrou chuť

    superkarma: 0 15.12.2009, 23:47:04
  9. avatar
    [22] Ferdas [*]

    Sml29tvarohová je lepší

    Tvarohová štola

    Ingredience

    370 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku do pečiva, 150 g másla nebo hery, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce rumu, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, hrst kandovaného nebo sušeného ovoce (větší kousky posekat)

    na povrch: kousek másla, moučkový cukr

    Postup

    Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Uprostřed vyhloubíme důlek. Kolem něho rovnoměrně rozmístíme kousky tvarohu a změklého tuku. Do důlku rozklepneme vejce a přidáme lžíci rumu. Rukama zpracujeme vláčné těsto. Do těsta zapracujeme ořechy, rozinky a ovoce. Rozválíme na obdélník o něco menší než plech. Pomyslně rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Štolu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C. Pečeme dorůžova asi 40 - 45 minut. Pokud je štola na povrchu nahnědlá a uvnitř ještě syrová, přikryjeme ji alobalem. Jestli je upečená, zjistíme špejlí. Horkou hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme moučkovým cukrem.

    superkarma: 0 15.12.2009, 22:28:41
  10. avatar
    [21] Myškomedvídek [*]

    ENVY — #18 posílám jednoduchý a dobrý recept na vánoční štoluSml59Sml67

    superkarma: 0 15.12.2009, 20:16:15
  11. avatar
    [20] Myškomedvídek [*]

    Ingredience:

    polohrubá mouka 1 kg

    sůl 1 lžička

    citronová kůra

    droždí 10 dkg

    cukr 20 dkg

    máslo (tuk) 40 dkg

    mléko 4 dl

    mandle 15 dkg

    rozinky 10 – 15 dkg

    citronát (kandované ovoce) 20 dkg

    rum 4 lžíce (dávám více)

    vanilkový cukr nebo vanilka

    tuk na plech (nepoužívám, peču na papíře nebo silikonové podložce)

    mouka na vál

    máslo na potření 3 dkg (zpravidla je potřeba více)

    moučkový cukr s vanilkou

    Příprava:

    Oloupané,

    na hrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu.

    Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku,

    vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2

    hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na

    díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na

    vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny.

    Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem

    smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě

    do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).

    superkarma: 0 15.12.2009, 20:15:13
  12. avatar
    [19] ENVY [*]

    jija — #17 Kdy pečeš štoly? Hodně dopředu?

    1. na komentář reaguje jija — #24
    superkarma: 0 15.12.2009, 18:56:05
  13. avatar
    [18] ENVY [*]

    Ferdas — #7 A receptík by nebyl na tu štolu?Sml79

    1. na komentář reaguje Myškomedvídek — #21
    superkarma: 0 15.12.2009, 18:52:05
  14. [17] jija [*]

    Cca před 6 lety jsem dostala recept na báječnou tvarohovou štolu a od té doby je to u nás jednička, vánočky již nepeču

    1. na komentář reaguje ENVY — #19
    superkarma: 0 15.12.2009, 18:12:01
  15. avatar
    [16] spiderlorka [*]

    Jasně, že se plete vánočka ze čtyř, třech a nahoru přijdou dva díly, je to tak. já dělám z tvarohu a je to dobrota.Sml59

    superkarma: 0 15.12.2009, 16:54:19
  16. [15] karym [*]

    [size= 13px; font-weight: bold; line-height: 16px]Augustyna: [/size][size= 13px; line-height: 16px]Neplete se náhodou spodní díl z pěti copů, prostřední ze čtyř a vrchní ze tří?[/size]

    superkarma: 0 15.12.2009, 15:25:23
  17. avatar
    [14] ekleinovka [*]

    FOUKANÉ OŘECHY -oprava receptu,zapomněla jsem na máslo,tak tedy 150g másla,150g jemně mletých vlašských ořechů,150g polohrubé mouky,1 lžička jedlé sody,150g moučkového cukru,rychle zpracovat,hned plníme do formiček a pečeme-jsou uvnitř duté-nafouklé.Sml54Sml54Sml54

    superkarma: 0 15.12.2009, 15:17:08
  18. avatar
    [13] ekleinovka [*]

    ekleinovka — #8 Omlouvám se ještě 150g másla!!!!Sml22

    superkarma: 0 15.12.2009, 15:12:23
  19. [12] ILONESA [*]

    OVESNÉ HRUDKY-100g ovesných vloček,80g hladké mouky,80g másla,80g moučkového cukru,50g rozinek,špetka soli,citronová kůra,1 vejce,1/2 prášku do pečiva. Všechny přísady promícháme,tvoříme malé hrudky,které klademe nejlépe na pečící papír nebo na vymaštěný plech. Po upečení ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru. LEHKÉ,RYCHLÉ,VÝBORNÉ Sml22.

    superkarma: 0 15.12.2009, 10:06:12
  20. avatar
    [11] Bambulka1 [*]

    file:///C:/Users/ivan/Desktop/DSCF0038.J...

    superkarma: 0 15.12.2009, 09:28:29
  21. avatar
    [10] Bambulka1 [*]

    Dortíky 25 dkg cukru,5 dkg ml. ořechů,20dkg polohrubé mouky,5 žloutků,5 lžič vařící vody,a z 5 bílků sníh

    těsto nalijeme na plech a upečeme.Z vychladlého vykrájíme kolečka formičkou ,podél rozkrojíme ,zbytky co nám zbydou na plechu vezmeme rozdrobíme a spojíme s rumem dle chuti,20 dkg ml.ořechů a polovinou krému .

    Krém 1/2kg másla,cukr dle chuti,2až 3 vejce,trochu rumu.

    Mezi 2 kolečka dáme nápln,okraje potreme krémem obalíme v ořechách,nebo kokose,vrch polijeme čokoládou a ozdobíme dle fantazie

    superkarma: 0 15.12.2009, 09:25:33
  22. avatar
    [9] ekleinovka [*]

    Perníčky-klasické perníkové těsto,navíc 100g jemně mletých ořechů,místo koření používám lžičku skořice a lřičku prášku do perníku

    superkarma: 0 15.12.2009, 08:45:25
  23. avatar
    [8] ekleinovka [*]

    Mám už v podstatě napečeno,nejrychlejší jsou foukané ořechy a navíc moc dobré - 150g mletých vlašských ořeců,150g moučkového cukru,150g polohrubé mouky,1lžička jedlé sody,poleva..suroviny zpracujeme v těsto a i hned plníme do formiček ořechů/i jiných/,pečeme cca 20 minut ve středně vyhřáté troubě,polovychladlé vyklopíme a postříkáme polevou,výborné jsou i bez...

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #13
    superkarma: 0 15.12.2009, 08:41:26
  24. avatar
    [7] Ferdas [*]

    co jsme ochutnali domácí tvarohovou štolu, tak peču jen ji. vánočka se nechytá Sml26

    1. na komentář reaguje ENVY — #18
    superkarma: 0 15.12.2009, 08:16:29
  25. [6] Marie Dymackova [*]

    Umím vánočku ze šlehačky moc dobrá a nemůžete zkazit

    superkarma: 0 15.12.2009, 08:09:45
  26. [5] dadma [*]

    Oprava:60 dkg. moučkového cukru

    superkarma: 0 15.12.2009, 07:12:38
  27. [4] dadma [*]

    Perníčky

    1 kg hladké mouky

    6é dkg moučkového cukru

    14 dkg medu

    1 lžička koření skořice,hřebíček,anýz,fenykl, není-li toto koření a nebo nemáte-li hmoždíř dobře nahradí hotové perníkové koření.

    6 vajec

    2 dkg jedlé sody

    pomerančová kůra nastrouhaná

    Med dáme rozehřát do kastrolu a za stálého míchání přidáváme cukr,do vlažného potom přidáváme jedno vejce za druhým,jedlou sodu a koření.Takto zpracované přidáme do mouky a uhněteme těsto.Těsto necháme odpočinout ,nejlépe do druhého dne,ale ne v lednici.Dáme do igelitu nebo mikrotenu,aby neoschlo.Druhý den vykrajujeme perníčky.

    A pak děj se vůle boží.

    Jedla jsem je jsou opravdu vynikající a měkké.Recept jsem dostala od jedné staré paní.

    Přeji dobrou chutˇ.

    superkarma: 0 15.12.2009, 07:11:49
  28. [3] vodena [*]

    vánočku kupuji u pána, který peče a má u nás stánek - buchty, koláče apod. a dělá je opravdu výborné a za slušnou cenu, když jsem je pekla, vždy se trochu posunula...Sml59

    superkarma: 0 15.12.2009, 06:15:58
  29. avatar
    [2] denkas [*]

    Nemám recepty! Peču jen rohlíčky ,pracny ,slepovaný! K tomu kuličky ,nebo vosí hnízda a něco dobrýho koupim. Pak se tim stejně cpu jen já a jen tloustnu. Dnes sem udělala pracny ,ale jen jednu dávku.

    superkarma: 0 15.12.2009, 01:26:24
  30. avatar
    [1] Myskdalen [*]

    Zatím to jistí koupení štola s mákem.

    superkarma: 0 15.12.2009, 00:58:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme