Vaření

Vánoční recept na netradiční Mozartovy koule

„V tomto cukroví naleznete božskou kombinaci mandlového marcipánu s ocáskem likéru, nugátu a hořké čokolády. Tyto netradiční vánoční chutě vaše rodina i přátelé jistě ocení,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která recept připravila.

koule

Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení, počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm

Ingredience:

  • 150 g nugátu
  • 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence)
  • 2 lžíce třešňovice nebo griotky
  • 10 g velmi jemně sekaných pistácií
  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • hotová hořká čokoládová poleva
  • papírové košíčky na pralinky

vánoční cukroví koule

Příprava:

1. Pokud nemáme hotový marcipán, nejprve si ho vyrobíme: mandle zakapeme esencí, postupně přidáváme bílek a cukr, až dosáhneme požadované konzistence. Když nespotřebujeme celé množství bílku a cukru, nevadí – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalíme do potravinářské fólie, následně i do mikrotenového sáčku a necháme ho rozležet v lednici.

2. Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček, a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem.

3. Marcipán utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie, cukr a zapracujeme do těsta. Zkusmo vytvarujeme kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká.

4. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštíme na válu a zabalíme do nich nugát.

5. Vytvarujeme kuličky, máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do (vánočně ozdobeného) polystyrenu. Po vychlazení je podáváme v papírových košíčcích.

Text a foto www.nebespan.cz

okurková polévka

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte i další recepty:

   
01.12.2016 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [10] medulka [*]

    vypadá to hezky, mě tam vadí ten marcipán, ten já nemusímSml23

    superkarma: 0 02.12.2016, 12:41:08
  2. [9] babos [*]

    Můžou být dobré, ale co kilaSml16Sml67Sml16

    superkarma: 0 01.12.2016, 18:41:46
  3. [8] milakok [*]

    Asi je zkusím

    superkarma: 0 01.12.2016, 17:49:30
  4. [7] judi [*]

    To bude určitě dobrota, ale sladké nejím.

    superkarma: 0 01.12.2016, 11:59:56
  5. [6] bobani [*]

    to bude dobrota

    superkarma: 0 01.12.2016, 10:10:58
  6. avatar
    [5] RenataMor [*]

    já to asi zkusím

    superkarma: 0 01.12.2016, 09:28:55
  7. avatar
    [4] delfi.na [*]

    To je snad jediné, co nemusím ... holt jsem nepřišla na chuť marcipánu

    superkarma: 0 01.12.2016, 09:26:28
  8. [3] Andreadornova [*]

    Marcipán mi nechutná

    superkarma: 0 01.12.2016, 08:06:16
  9. avatar
    [2] jarka1234 [*]

    Sice musí být hodně sladký,ale dala bych siSml59

    superkarma: 0 01.12.2016, 06:10:39
  10. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    vypadají dobřeSml67

    superkarma: 0 01.12.2016, 00:42:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme