Vaření

Vánoční polévka

vánoční rybí polévka s houbami

Tradiční vánoční polévka je v každé rodině malinko jiná. Někde se recept na ni dědí z generace na generaci, jinde se vytváří nové tradice. Jaká polévka se jí u vás? Rybí, houbová nebo úplně jiná. Prozraďte nám svůj rodinný recept a inspirujte se navzájem.

Nejlepší vánoční polévka, kterou jsem kdy jedla, je ta od mojí maminky. Samozřejmě, že nejlepší pro mě a ostatní se mnou nemusí souhlasit. Já jsem si recept na tuhle polévku přenesla do své rodiny a nedělám žádnou jinou. Nedovedu si bez ní štědrovečerní stůl představit. Je to kombinace rybí a houbové polévky. Nesmí v ní chybět domácí nudle.

Od své tchýně jsem se naučila do polévky používat i jikry a mlíčí. To je jediná změna, kterou jsem proti receptu mojí maminky udělala.

Suroviny

  • 4 kapří hlavy, případně ještě kosti, pokud kapra filetujete
  • 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru do vývaru
  • 1 cibule
  • nové koření, pepř a kousek bobkového listu
  • sůl
  • dvě hrsti sušených hub
  • domácí nudle
  • kousek másla
  • trocha hladké mouky na zahuštění
  • jikry a mlíčí

Postup

Základem pro tuto polévku je vývar z kapřích hlav. A přes noc namočené sušené houby. Namočte je tak, aby byly všechny pěkně ponořené.

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijte vodou a přidejte koření, hlavy kapra a kapří ořez. Vše vařte v mírném varu asi 20 minut. Potom vývar přeceďte a osolte.

Namočené houby sceďte. Mlíčí nakrájejte na menší kousky.

Ve větším hrnci si rozpusťte kousek másla, na které dejte hladkou mouku. Umíchejte krásnou jemnou jíšku, klidně maličko tmavší. Přidejte houby a zalijte kapřím vývarem. Nechejte vařit 20 minut. Deset minut před konce vaření přidejte mlíčí a jikry.

Domácí nudle uvařte v osolené vodě a sceďte. Přidejte do hotové polévky.

Pro lepší chuť můžete ještě nastrouhat kořenovou zeleninu, osmahnout ji na másle a přidat do polévky.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Jakou vánoční polévku podáváte doma vy?

Čtěte také

   
22.12.2015 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [23] KamcaPol [*]

    Já mám ráda hráškové krémy. Co se týče takových polévek, na konzistenci se mi osvědčil ponorný tyčový mixér.

    superkarma: 0 01.11.2016, 14:27:57
  2. [22] Rikina [*]

    Vánoční polévka jedině hrášková. S osmaženými kostičkami chleba. Sml80 Rybí polévka možná není špatná, ale představa, že se do toho vyvařily ty kapří hlavy... fuj. Z filé, prosím, to by mohlo bejt. Sml57

    superkarma: 0 22.12.2015, 17:48:16
  3. [21] V19 [*]

    rybaciu polievku u nás nemá nikto rádSml23 varím hríbovú polievku so smotanouSml16

    superkarma: 0 22.12.2015, 16:29:56
  4. avatar
    [20] chanahd [*]

    Kapra mám hrozně ráda. Ale rybí polévka mi nechutná. Bratr ji také nejí. Neděláme ale ani jinou. Vzhledem k tomu, že normálně nejíme polévku a pak ještě k hlavní chod k večeři ani během roku, tak ani na Vánoce se nepřejídáme, kapr a trocha salátu stačí. A i bez polévky máme dost.

    superkarma: 0 22.12.2015, 15:57:35
  5. [19] Evels [*]

    U nas vari polevku manzel, podle receptu jeho predku Sml16

    namocene fazole se uvari, k nim se prida uzene maso ze zebra nebo ocasku, brambory na kostky, zahusti se moukou rozmichanou ve smetane a dokonci "omastkem", na sadle oslazeny cesnek s lzickou sladke papriky.

    superkarma: 0 22.12.2015, 15:23:36
  6. avatar
    [18] SNÍŽEK [*]

    rybí nemáme rádi,bude houbová Sml22

    superkarma: 0 22.12.2015, 14:21:47
  7. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    gerda — #15 tady by kapra nikdo nejedl. Sml23 Povazuji ho za rybi prase.

    superkarma: 0 22.12.2015, 14:09:24
  8. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    A u nas bude cockova a je mi uplne jedno, ze ji jiiii nekdo az na Silvestra. Delam ji s drobnym kapanim, spoustou majoranky a cesneku s cibulovou jiskou ( maslo, mouky jen malicko ). Rybi jsem tady delavala z morskych ryb, taky zahustenou troskou maslove jisky a s osmazenou houskou, ale ziskala jsem alergii na ryby a tak je uz neresim. Sml80 Jinak Vanoce u nas = jedno jediny volny odpoledne, posledni na Floride, nejake je proste odflakneme, nestihame a ozdoby apod. jsme uz rozdali, takze mame jen mrnavy stromecek. Pristi rok si to v Cesku vynahradime. Sml16

    superkarma: 0 22.12.2015, 14:08:41
  9. avatar
    [15] gerda [*]

    Gloria — #13kapr bahňák se myslím mezi těmi vánočními nevyskytuje, jsou uměle chováni a nedožijí se tolik let, jako ti "přírodní", co se opravdu bahní leta letoucí u dna rybníka. Přesto mi neleze ani ten odchovaný, tatínek byl rybář a ryb mám nadosmrti dost.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #17
    superkarma: 0 22.12.2015, 14:04:54
  10. [14] lenzden [*]

    u nás bude hrášková s vaječným svítkemSml16, rybí děti nejí

    superkarma: 0 22.12.2015, 13:58:15
  11. avatar
    [13] Gloria [*]

    gerda — #8 Ja jsem kapra nemela nikdy rada, nechutnal mi a stejne tady u nas kapra ani nekoupim, neprodava se, nekdo mi kdysi rikal ze je to tim ze je citit bahnem!

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 22.12.2015, 13:53:24
  12. avatar
    [12] Gloria [*]

    denkas — #3 Take delam knedlickovou, mam od maminky ceskou kucharku na slavnostni prilezitosti a je tam vyborny recept prave na knedlickovou polevku, delam ji uz leta a je vybornaSml67Sml67Sml67!

    superkarma: 0 22.12.2015, 13:51:10
  13. avatar
    [11] hyenka [*]

    Rybí polévku miluju, děláme klasickou- ryba, kořenová zelenina, osmažené houstičky. Když mi máma chce udělat radost, uvaří mi ji i k narozeninám, které mám v červnu Sml54.

    superkarma: 0 22.12.2015, 12:42:03
  14. avatar
    [10] vladka321 [*]

    U nás se jí rybí polévka nejenom na Vánoce. Máme ji prostě rádi. Nikdy jsem popravdě nekombinovala rybu s houbami a vlastně mě to ani u polévky nenapadlo. Může to být zajímavé. Nicméně u masových polévek preferuji čistý vývar a tak je to i u rybí. Takže rozhodně nezahušťuji, někdy přidám zeleninové knedlíčky ovoněné muškátem a jindy na malé kostičky nakrájené brambory, na Vánoce jsou na stole krutony a kdo chce přidá si i tySml16. Nudle jsem nezkoušela a polévka na obrázku na mě působí velmi hutně.

    superkarma: 0 22.12.2015, 12:20:59
  15. avatar
    [9] zelvicka [*]

    u nás se dělávala hrášková polévka: do máslové jišky zředěné zeleninovým vývarem se dal hrrášek z plechovky, polévka se dochutila česnekem a majoránkou, bohužel ji mé děti nejí, tak je buď vývar s játrovými knedlíčky nebo rybí z filety s jáhlamaSml67

    superkarma: 0 22.12.2015, 12:03:37
  16. avatar
    [8] gerda [*]

    Než mi zprotivili pangase, dělávala jsem vánoční polévku z něj. Kapra totiž nemůžu ani vidět. Nepokládám ho za tak skvělou rybu, aby musela být zrovna ve svátek. Už dlouho pangase nedělám, místo toho bude z filé. Ale polévka bude pěkně pestře zbarvená, plná kořenové zeleniny, nezasmažená a do ní zlatě osmažený svítek.

    1. na komentář reaguje Gloria — #13
    superkarma: 0 22.12.2015, 10:49:16
  17. avatar
    [7] kobližka [*]

    teufel — #2 Sml22Sml22Sml22 Přesně tak

    superkarma: 0 22.12.2015, 10:20:05
  18. avatar
    [6] Suchanda [*]

    U nás vede hrachovka.

    superkarma: 0 22.12.2015, 10:02:38
  19. avatar
    [5] Jandywoman [*]

    Už jak jí vidím, vím že by mi moc chutnala Sml67

    superkarma: 0 22.12.2015, 09:41:43
  20. [4] bobani [*]

    vypadá děsně . rybí nesnáším , u nás jedině houbová

    superkarma: 0 22.12.2015, 09:24:52
  21. avatar
    [3] denkas [*]

    U nás jedině knedlíčková Sml59

    1. na komentář reaguje Gloria — #12
    superkarma: 0 22.12.2015, 09:01:18
  22. [2] teufel [*]

    Vypadá nevábně, rybí polévku nejím, ale ještě s nudlema, to se mě jeví úplně strašný.

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 2 22.12.2015, 08:48:25
  23. avatar
    [1] luneta [*]

    nejím houbovou ani rybí,takže pro mě kombinace dvou nejhorších polívek.A ty nudle to dorazili

    superkarma: 0 22.12.2015, 08:39:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme