lakronky1.jpg (214 KB)

Do makronek neboli macarons patří mleté mandle. Do laskonek zase kokos. A lakronky chutnají po lískových oříšcích. Krém můžete použít ten náš nebo jiný, který máte oblíbený do cukroví. Výborný bude máslový krém s vaječným koňakem. 

Suroviny

skořápky

  • 130 g bílků (asi ze 4 vajec)
  • 70 g cukru krupice
  • 150 g cukru moučka
  • 180 g lískových ořechů

krém

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 80 g změklého másla

Postup

Nejprve připravíme ořechovou mouku. Lískové ořechy dáme na plech a na malou chvilku (asi 5 minut) dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Poté necháme chvilku zchládnout a oloupeme z nich slupku.

Nasypeme do kuchyňského robotu, případně najemno umeleme.

Smícháme s moučkovým cukrem.

Bílky (nejlepší je použít ty, které jsou aspoň 24 hodin oddělené od žloutků) s cukrem krupice vyšleháme hodně do tuha. Můžeme přidat potravinářské barvivo. Jen pozor – nevím proč, zřejmě barvou ořechů, se chová malinko jinak než obvykle. Já například použila filalovou (violet od Winston) a makronky jsou ve výsledku šedo-fialové.
Ušlehané bílky smícháme s cukrem a ořechovou moukou. Promícháváme tak dlouho, dokud těsto z vařečky nestéká.

Na plech s pečícím papírem, nebo folií děláme malá asi 3 cm kolečka. Plechem několikrát bouchneme o linku, aby z makronek unikly všechny bublinky a nepopraskaly nám.

Teď jim dopřejeme alespoň 30 minut odpočinek. Zralé jít do trouby jsou tehdy, když povrch zaschne (nelepí se na něj prst).

Pečeme na 150°C asi 12-15 minut.

Po vychladnutí sloupneme z papíru a mažeme náplní.

Náplň: Smetanu přivedeme k varu a přelejeme jí čokoládou nalámanou na kousky. Rozmícháme a necháme vychladnout.

Poté rozšleháme s máslem.

Krásný advent přeje Lenka.

Krásné vánoční svátky na našem magazínu, s tím nejlepším cukrovím

Vanilkové rohlíčky

vanilkove.jpg (175 KB)

Košíčky s karamelem a pekanovými ořechy

tartaletky.jpg (146 KB)

Madlenky

madlenky2.jpg (87 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Uložit

Uložit

Reklama