Vaření

Vánoční kuba

Klasika, která by neměla chybět na českém štědrovečerním stole. Jak na to? Přečtěte si náš recept.

VÁNOČNÍ KUBA

kuba

0,5 kg krup co nejlépe propereme ve studené vodě, zalijeme 2 litry vody, přidáme 2 bujónové kostky a vaříme, až kroupy změknou. (To trvá asi 30 až 45 minut).

Na oleji osmahneme 2 nadrobno nakrájené cibule, přidáme 250 g krájených žampiónů, nakrájený česnek a krátce orestujeme. Trochu zalijeme vývarem z krup, přidáme směs „Houbové koření“, scezené kroupy, 1 lžíci majoránky a dobře promícháme. Vše dáme do vymaštěného pekáčku a zapečeme v troubě při 160 oC asi 15 minut. Podáváme s nakládanou zeleninou.

Použité suroviny na 4 porce:

  • 500 g krup
  • 2 cibule
  • 6 stružků
  • směs koření „Houbové koření“
  • 2 bujónové kostky
  • 250 g žampiónů
  • majoránka
  • olej na smažení

Houbové koření

Výborná aromatická směs s jasnou vůní a chutí hub. Obsahuje 30 % pravých hřibů, koriandr, kmín, cibuli, mletou hořčici, libeček, bílý pepř, citrónovou kůru a sůl.

Tuto směs můžeme použít na ochucení široké palety jídel. Do zeleninových směsí nebo omelet, do polévek jako je bramborová, květáková nebo zeleninová krémová. Dokáže ozvláštnit pečené kuře a zajímavá je i na rybě. Použití na plátky masa, kotlety, roštěnky nebo na zvěřinu se přímo nabízí.

Tento recept vám přináší Koření od Antonína. Už 15 let pro vás vybíráme to nejkvalitnější koření z celého světa, které následně sami mícháme a ručně plníme do papírových sáčků a skleniček. Všechno naše koření je 100 % bezlepkové, neobsahuje glutaman ani jiné přidané látky.

logo

Více na www.koreni.cz

   
22.12.2014 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [20] paníliška [*]

    gerda — #17 Fakt ne, já sama houby nepoznám, krom muchomůrky červené Sml58, takže bych dopadla velmi bídně, a jít na ně nemám s kým. Sml80

    superkarma: 0 23.12.2014, 15:38:12
  2. avatar
    [19] vladka321 [*]

    Alena 12 — #5 S tou namočenou houskou je to myslím houbovec, nebo tak nějak. To dělá moje maminka jako nádivku ke svátečnímu kuřeti. Nevkládá dovnitř, ale peče vedle v pekáčku, jen malinko vysoké, aby to chytlo co nejvíce kůrčičku a přitom se to nevysušilo. Je to dobré, ale znám to spíše,jako přílohu Sml16

    superkarma: 0 22.12.2014, 19:24:30
  3. avatar
    [18] Deta [*]

    Já jsem zkoušela nahradit kroupy pohankou a taky to bylo dobrý. A houby sušený.

    superkarma: 0 22.12.2014, 19:02:46
  4. avatar
    [17] gerda [*]

    paníliška — #16a ty vůbec na houby nechodíš? Letos jich všude bylo...

    1. na komentář reaguje paníliška — #20
    superkarma: 0 22.12.2014, 18:22:07
  5. avatar
    [16] paníliška [*]

    risina — #15 No jo vlastně, to mě nenapadlo. Sml33

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 22.12.2014, 13:19:16
  6. avatar
    [15] risina [*]

    paníliška — #14 Ony se dají koupit i sušené houby, jen se to trochu prodraží Sml58.

    Kubu děláme tradičně na |Štědrý den k obědu - ze sušených hub, krup (předem namočených), slaniny, dochucuji majoránkou, česnekem a zelenou petrželkou. Letos bude už 23., protože na Štědrý den jsem do půl 7. večer v práci a chci si ho vzít s sebou Sml22.

    1. na komentář reaguje paníliška — #16
    superkarma: 0 22.12.2014, 12:57:33
  7. avatar
    [14] paníliška [*]

    gerda — #2 No jo, ale třeba já hříbky nemám, takže by mi nezbylo, než koupit ty žampiony. Ale asi spíš bych volila hlívu. Sml80

    1. na komentář reaguje risina — #15
    superkarma: 0 22.12.2014, 12:27:58
  8. avatar
    [13] Jandywoman [*]

    Nedělám ho. Dostávám porcičku od švagrové, u nás ho nikdo nejí

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:30:15
  9. avatar
    [12] gerda [*]

    ajko — #8a tak musíte si uvědomit, že jste na reklamním magazínu a nějak se to koření a magi kostky prodat musíSml30

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:11:03
  10. avatar
    [11] gerda [*]

    Alena 12 — #5prostě děláš vánoční houbovec neboli hubník. Taky tradice.

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:10:00
  11. avatar
    [10] gerda [*]

    kaba — #3a mořské plody jíš?Sml57

    superkarma: 0 22.12.2014, 10:09:06
  12. avatar
    [9] kobližka [*]

    Jo,von se už zase smí používat bujón v kostce,aby to nezvostudilo kuchařku? Sml57Sml57Sml57

    Kuba bez sádla? Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 22.12.2014, 09:56:19
  13. avatar
    [8] ajko [*]

    vladka321 — #1 Přesně. Tento recept , to není žádný Kuba, natož tradičníSml31

    Sušené houby jsou aromatické, nepotřebují nic než česnek, kmín a majoránku.

    Žampiony jsou neutrální, proto tam dávají tu směsku koření. A bujon? Ani náhodou. Kroupy mají svoji vůni i chuť.

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 22.12.2014, 09:38:05
  14. avatar
    [7] Milala [*]

    Kubu jsem dělala poprvé minulé vánoce a od té doby ho dělám dost často,hlavně letos v létě.Ale podle tohoto receptu by mně asi taky ani nechutnal. Dělám taky jenom kroupy,houby,česnek, cibule,sádlo,sůl,pepř.Nic jiného a je to senzační jídlo.

    superkarma: 0 22.12.2014, 09:34:56
  15. avatar
    [6] řeřicha [*]

    už se na něj těšíme Sml59 dělám hokaždý rok

    superkarma: 0 22.12.2014, 09:10:07
  16. avatar
    [5] Alena 12 [*]

    vladka321 — #1Je to pravda na vánoce musí být sušené houby nebo já dávám i smaženici zamraženou.Žampiony?Sml23tak to nikdySml16.Kroupy také nedávám i když to je tradice dávám namočenou housku.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    2. na komentář reaguje vladka321 — #19
    superkarma: 0 22.12.2014, 08:26:08
  17. [4] libuno [*]

    My děláme klasiku z Vysočiny - kroupy, sušené houby, česnek, sůl a sádlo.

    superkarma: 0 22.12.2014, 08:13:06
  18. avatar
    [3] kaba [*]

    nemůžu si pomoct, ale tohle bych nikdy nepozřela, vím, že jsem ostuda, ale vadí mi už jen ten pohled. Nikdy jsem nechutnala, třeba je to dobrý Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 22.12.2014, 07:15:02
  19. avatar
    [2] gerda [*]

    Kroupy je dobře namočit den předem, jako luštěniny, jsou rychleji uvařené. A do kuby jsou žampiony méně vhodné, patří tam sušené hříbky - přece má být tmavý? Naši předkové žampiony skoro nesbírali, byly to pro ně prašivky.

    1. na komentář reaguje paníliška — #14
    superkarma: 0 22.12.2014, 06:44:50
  20. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Osobně bych tedy kubu nedělala pomocí bujónu a místo žampiónů používám houby sušené. Houbové koření jsem nikdy nezkoušela, tato směs od Antonína však vypadá velice lákavě.

    1. na komentář reaguje Alena 12 — #5
    2. na komentář reaguje ajko — #8
    superkarma: 0 22.12.2014, 00:15:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme