Vaření

Vánoční jídelníček „nalehko“

Užíváme si vánočních svátků, oslava Nového roku – to jsou dny, které máme všichni spojené s návštěvou svých blízkých a zejména s velkým hodováním. A právě velké množství často sladkého a tučného jídla nám přináší zažívací potíže, pocit přesycení a také nějaké to kilo navíc, se kterým v lednu v rámci novoročních předsevzetí těžce bojujeme.

Nemusíme ale zoufat a porušovat vánoční tradice, stačí zvolit zdravější a lehčí alternativu klasických pokrmů. Pochutnáme si jako každý rok a budeme mít dobrý pocit, že jsme i o Vánocích udělali něco po své zdraví.

Například štědrovečerní polévku (rybí, hrachovou či jinou) můžete místo mouky nebo jíšky zahustit lisovanou zeleninou, bramborami anebo nezahušťovat vůbec. Do klasického bramborového salátu můžete přidat více zeleniny a naopak se vzdát uzeniny a vařených vajec. Majonézu lze nahradit lehkou jogurtovou omáčkou nebo vyzkoušejte směs citrónové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje (např. olivový olej Bertolli Extra Vergine). Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžete lehce podusit na menším množství rostlinného tuku či upéct v alobalu s bylinkami. Odříkat si nemusíte ani cukroví - pokud chcete mlsat zdravěji, použijte na jeho přípravu kvalitní rostlinný tuk (např. Flora) a celozrnnou mouku namísto bílé. Vhodné jsou také ovesné vločky a sladit můžete např. medem či kandovaným ovocem.

„Vánočních 5 P aneb jak se stravovat zdravě i o Vánocích“

 - také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca čtyř až pěti denních dávek
 - dodržujte pitný režim, vypijte 2,5 – 3 litry tekutin nejlépe v neslazené podobě
 - nebojte se ozdravit i typická česká vánoční jídla
 - vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu
 - vánoční cukroví k Vánocům patří, ale všeho s mírou – pokud si dopřejete více cukroví, vydejte se na svižnou procházku či vymyslete jinou pohybovou aktivitu, při které nadbytek energie vydáte

Rady týkající se zdravého stravování můžete konzultovat i na bezplatné Informační lince Flory 800 175 324. Další informace najdete na stránkách www.flora.cz.

Věra Králová, nutriční terapeutka
bezplatná Informační linka Flory 800175 324

Zdravé vánoční recepty

Pomazánka s křenem a jablkem
60 g Flory pro.activ (nebo Flory Light)
120 g měkkého tvarohu
20 g strouhaného křenu
1 malé jablko
sůl
muškátový oříšek
cukr
dílek citronu

Postup:
Floru pro.activ (Floru Light) utřeme s měkkým tvarohem do pěny, mírně osolíme a přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Jablko dobře omyjeme, vykrojíme jádřinec, jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou) a pokapeme citronem. Nastrouhané jablko vmícháme do pěny, podle chuti a kyselosti jablka přidáme cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře vymícháme.

Švýcarská pomazánka
60 g Flory Light
100 g ementálu (sýra Primátor)
citrónová šťáva
petrželka

Postup:
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou

Sýrové kuličky
100 g Flory Light
mletá sladká paprika
100 g strouhaného nízkotučného eidamu
40 g sýru typu hermelín
100g Flory Crema Lehká
sůl
sekané mandle nebo ořechy
zelená petrželka

Postup:
Floru Light utřeme s paprikou, solí a Florou Crema. Hermelín rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme k utřené Floře Light společně s nastrouhaným eidamem. Dobře rozmícháme a z hmoty vykrajujeme malé dílky. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v sekaných mandlích a petrželce.

   
23.12.2004 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [15] terezalah [*]

    zkusím

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:38:08
  2. [14] jithule [*]

    pomazánky budou dobré

    superkarma: 0 24.12.2012, 22:21:40
  3. avatar
    [13] ivory [*]

    pomazánky vyzkouším

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:58:45
  4. avatar
    [12] hubajda [*]

    Léthé — #3 to je dobry Sml30

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:25:46
  5. avatar
    [11] hubajda [*]

    Vivian — #10 med je jako prirodni ale kandovaný ovoce je plne cukru

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:24:58
  6. avatar
    [10] Vivian [*]

    myšška: no má to být jako zdravé stravování... takže med dobrý, ale to kandovaný ovoce nevím, nevím :)

    1. na komentář reaguje hubajda — #11
    superkarma: 0 24.12.2004, 17:55:43
  7. avatar
    [7] Vivian [*]

    btw.- řízky budu smažit na sádle:-D
    Ono si to naše tělo se (sobě vlastním) sádlem poradí líp než s nějakým syntetickým tukem. Aspoň cholesterol máme oba nízkej:)

    superkarma: 0 23.12.2004, 10:15:29
  8. avatar
    [6] Vivian [*]

    Aja: no já vím, že to není článek o cukru, ale píšou tam o tom...
    cukr nahradíte nejlíp cukrem:/

    superkarma: 0 23.12.2004, 09:11:34
  9. avatar
    [4] Aja [*]

    Vivian: To není článek o množství nebo náhradě cukru... To je o Floře... bez chuti a bez zápachu...

    superkarma: 0 23.12.2004, 08:13:47
  10. avatar
    [3] Léthé [*]

    Vivian: A zase já miluji „kapříka“ z krůty .

    1. na komentář reaguje hubajda — #12
    superkarma: 0 23.12.2004, 03:59:00
  11. avatar
    [2] Vivian [*]

    Jo a nejlepší vánoční kapr je vepřovej řízek

    superkarma: 0 23.12.2004, 00:39:08
  12. avatar
    [1] Vivian [*]

    Dobrý, ale co vylepším tím, když budu sladit kandovaným ovocem namísto cukru? Vždyť kandované ovoce je ovoce naložené do cukru, ne?
    Já cukr skoro nepoužívám, je to asi nejlepší varianta A když už, tak nerafinovaný.

    superkarma: 0 23.12.2004, 00:04:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme